Engle i Føtex

Af Niels Krause-Kjær 96

“Det er en frygtelig historie,” lød det fra en kommentator, og det omme i den kant af landet, hvor historien ikke var passeret. Og så fortalte han, så nakkehårene rejste sig på de andre, og flere af dem hastede til tastaturet. Det er ganske vist.

Men vi vil begynde med begyndelsen, og det var i den anden kant af landet ude vestpå. Her studsede en journalist forleden over, at der hverken var julepyntet med kors, engle eller jesusbørn i den lokale afdeling af Føtex i Holstebro. Journalisten spurgte butiksbestyreren, om det var et nyt knæfald for ikke-julende borgere. Og butiksbestyreren, der nok kunne fornemme en problematisk historie, kontaktede Dansk Supermarkeds hovedkvarter for at høre, hvad der var op og ned på engle og jesusbørn i koncernen. “Du skal fortælle journalisten, at vi aldrig har pyntet med engle og Jesus. Sådan noget ligger på hylderne. Vi er en købmandsbutik. Ikke en kirke. Der er intet nyt i julepynten. Intet,” lød svaret fra Dansk Supermarked til butiksbestyreren i Holstebro. Lettet kunne denne give historien videre til den lokale journalist, og så skulle den ged jo være barberet. Historien blev ganske loyalt refereret i Holstebro Dagblad, gik knap så loyalt videre i en regional avis og kom så på forsiden af en gratisavis. Det var godt, at avisen var gratis, for helt rigtig var historien vist ikke længere. Vågn op, vågn op, galede avisen: “Butikker ungår kristne symboler,” lød overskriften. Historien fortsatte: “Jesusbørn og engle er blevet erstattet af nisser og hjerter i de danske supermarkeders julepynt.” Og man vidste jo nok af hensyn til hvem og knæfald for hvad, ikke mine ord igen. Ikke bare Dansk Supermarked, men også Coops mange brugsforeninger og større butikker forsøgte at trænge igennem med budskabet om, at engle, jesusbørn og andre kristne symboler i de seneste 10, 20 og 30 år ikke har været en del af julepynten. Altså lang tid før alle handlinger og udsagn blev set igennem et muhammed-prisme. Er det virkelig muligt, at danskernes kultur og ytringsfrihed var knægtet lang tid før nogen anede noget om det, og derfor heller ikke bekymrede sig om det? Formentlig. Den enlige fjer fra Holstebro har i alt fald sat den sædvanlige armada af automatreaktioner i gang, fra hønsehus til hønsehus, fra kommentator til kommentator, fra hjemmeside til hjemmeside. Så meget, at en anden historie om julepynt i de samme dage næsten druknede. Nemlig historien om frikirkepræst Jon Knudsen i Løkken, der finder, at de hedenske nisser er en stor belastning for de små børn. Han har derfor bedt pædagogerne i datterens børnehave og sønnens dagplejer om at sikre en nissefri dagligdag for de uskyldige små børn her i december. Både pædagoger og dagplejer viste sig efter sigende meget rummelige og fjernede et par kravlenisser. Herregud, sådan skal det da heller ikke være…

96 kommentarer RSS

 1. Af Christian Greve

  -

  Tak til NKK for en i grunden politisk objektiv blog, som centraliserer, at ikke alle journalister er lige skarpe og hvor hurtigt historier viderefortolkes til at kunne stille eksempelvis Dansk Supermarked i rampelyset.

  Dansk Supermarked er netop intelligente i det at de netop respekterer de meget konkret religøse symboler som Jesusbarnet og kors, som kan forbindes med julen, men ikke bruger det kommercielt – istedet anvender de de mere nuancerede og gængse symboler, som nisse o.lign. Det samme gælde tilsyneladende COOP Danmark.

  Ovenstående burde enhver dansker – kristen eller ikke – da kunne stille sig tilfreds med. Og dermed også nyde god af, at der findes mennesker, som også stiller sig kritiske over for deres egne journalistiske kollegaer, som kunne lokke andre medmennesker til forhastede konklusioner, som f.eks. at skulle undgå et supermarked qua et ikke-eksisterende religiøst nonsens-grundlag.

  Tak til allesammen fordi I har bidraget til NKK’s oprindelige (for en gangs skyld ironisk, underholdende) blog, hvor I er nogle, som er smartere end andre, og fordi I allesammen i sidste ende netop påpeger i kraft af jeres handlinger herinde, at det danske folkefærd i sandhed er mangfoldigt.

 2. Af Jens

  -

  Karin Bennedsen skriver:

  “hvor ironien er så tyk som den brune sovs til andestegen juleaften.”

  Som om den kulturelle selvhader Karin Bennedsen ved noget som helst om hvordan man fejrer jul i Danmark. Mit gæt vil være, at hun juleaften sidder og stikker nåle i en jesus-dukke, og glæder sig til den dag Ramadanen er den officelle (og eneste tilladte) højtid i Danmark.

 3. Af Jan Jensen

  -

  Så kører den igen.

  I jagten på folk der giver efter for den islamistiske pres har vi nu opnået det modsatte.
  Hvilket jeg tror denne historie er et eksempel på. Journalisten spørger efter engle og kors og jesus (Jeg kan ikke vi nogensinde i vores hjem har pyntet med kors og jesus) Straks farer det gennem den stakkels bestyres hoved. Åh nej de tror det er fordi vi er bange for muslimerne. Og så kører historien.
  Hvis bestyreren havde sagt vi har valgt det vi syntes var pænest så havde der ikke været nogen sag. Jeg tror såmænd også det var nærmest sandheden.

  Bortset fra det. Muslimer ser jesus som en profet. Så om vi afbilder ham. Tror jeg rager dem en høstblomst. Det var en engel som snakkede med Muhammed så dem må sikkert også bruge. Ok jeg ved det ikke 100%.

  @Kim Larsen
  Du gør opmærksom på nogle muslimske forældre der reagerede kraftigt på nogle nissehuer. Som jeg læser dit indlæg ville du reagerer kraftigt på et tørklæde på dit barn??? Hvad er forskellen?

 4. Af Jens Kristian

  -

  Det er godt nok laenge siden, Kim Larsen har boet i Danmark……..

  Eller bare længe siden – her i landet er vi stolte af æ,ø og å, næsten lige så stolte som af vores nissehuer i “boernehaven i Tingbjerg” – helt udokumenteret vrøvl igen fra KL.

  Get real, Kim. Flyt hjem og opdag virkeligheden, som ikke har noget med DFs hjemmeside at gøre.

 5. Af Klaus Kokholm Petersen

  -

  Føtex sælger vel bare de varer der bliver efterspurgt, eller hvad??? Hvis engle og jesusbarn skulle gå hen og blive årets modedille til jul er jeg sikker på at man vil kunne finde dem på hylderne både i Føtex og alle andre supermarkeder.

  At de manglende kors skulle være en art knæfald for muslimer (jeg går ud fra det er dem der menes med “ikke-julende” borgere) er en lige så gakket ide som den frimenighedspræst i Lækken der mener at nisser er dæmoner.

  PS: her i huset er der pyntet med nisser, men INGEN kors eller jesusbarn. Jeg betragter iøvrigt julen mere som det gamle nordiske vintersolhverv end som en kristen højtid.

 6. Af Pernille

  -

  Hvor er vi heldige, at vi aldrig fik indført ordet “kristmesse”, men holdt fast i vores “jul” – som intet har med hverken jesus eller biblen at gøre. så kan vi uden problemer ønske alt og alle god jul. At ønske “happy holliday” eller “seasonal greatings” er ikke helt så stemningsfuldt.
  Men Krause Kjær har jo fuldstændig ret: Hysterisk opblæsning af historier uden belæg må da være langt fra almindelig journalistisk etik. Jeg kan kun støtte Dansk Supermarked i deres påstande om dekorations-traditioner:
  Sidder netop med en stak gamle Bo Bedre som støttte til min egen hukommelse: 60’rne og 70’rne er der ikke så meget som en eneste engel at spore. Kun røde hjerter, hedenske svenske halm-bukke(!) og nisser (- som jeg selv husker det fra barndommens parcelhus). At vi siden 90´rne har væltet os i engle, jomfru maria´er, røgelse og hvide alterlys, suppleret med buddhaer i hjemmets hvidt-i hvidt indretning, er et interessant, men nyt, fænomen.
  Men lad os da endelig droppe de hedenske juleritualer og efter 1000 års kamp lade kirken få sin vilje: drop julefrokosterne, sulemaden, bageriet, grønt over døren (fra det antikke rom), gavegiveriet og julelegene. Måske vi til nøds beholde julemanden, men kalde ham “Sankt Klaus” f.eks. (sankt nicolaus fra Tyrkiet) og måske også de hellige tre konger (som vist ikke engang er nævnt i det nye testamente…).
  god jul.

 7. Af Karin Bennedsen

  -

  Jeg savner nu alle Dannebrogsflagene i juleudsmykningen i supermarkederne, så vi glade kan synge når vi stopper ned i indkøbsvognen:

  Denne fane ny og god
  giver jeg til Henrik.
  Du er stærk og du har mod
  du skal være fændrik.
  Hvor han svinger fanen kækt
  Børn, I skylder ham respekt
  vid, det er en ære,
  Dannebrog at bære.

  Det må da lige være en julepynt, som alle nationaltsindede danskere kan samles om.

 8. Af Pernille

  -

  Ok. De rød-hvide dannebrogsflag kan vel godt gå for at være kristent og indgå i den top-kristne jul med engle og jesusbarnet, men:
  skal vi være kristne, så lad os være kristne og smid al den hedenske jule-halløj ud.
  Fik jeg nævnt juleøllerne? Og julenisserne?

 9. Af Pernille

  -

  ps.
  undskyld til Niels Krause-kjær for at have medvirket til at afspore diskussionen.
  pointen om den lille fjer der bliver til bål og brand i gaderne er helt på sin plads.
  (- Men den her sammenfløring af kultur og religion er simpelthen for sjov!).

 10. Af Mikkel K. Jensen

  -

  Da hedengangne Mogens Glistrup kort før Fremskridtpartiets endelige opløsning bekendtgjorde et alenlangt skrift hvori han forudså, at muhammedanere i nær fremtid ville myrde alle danskere med flitsbuer og krumsværd og stable dem i pyramider langs Roskildevej troede jeg egentlig, at de fleste lo højt i kor med mig selv. En del af ovenstående kommentarer til NKK’s udemærkede blog – hvis pointe om hvordan dårlig journalistik omdanner fjer til høns jeg i øvrigt bifalder – får mig imidlertid til at tvivle på min tidligere antagelse, hvilket egentlig er ret skræmmende.

 11. Af carsten grolin

  -

  Sikke en omgang kystere. Lados boycotte enhver fporretning uden engæle, kristusbørn og julenisser.

 12. Af Martin Larsensen

  -

  Må jeg ganske uvedkommende nævne, at vores hyggelige, traditionsrige og pæne Tivoli i København har et scenarie, som afgjort kan støde sarte sjæle i begge lejre af vores duo-kultur.

  Lige ved det arabisk inspirerede kvarter – med forlystelserne Monsunen med mini-minareter og Det gyldne tårn med løgkuppel – er der arrangeret et tableau med Jesus-barnet i krybbe og Maria samt tre konger, halm, stald og det hele!

  Så her er virkelig en historie for en karriere-minded journalist til forskel fra den fuldstændige ligegyldige ikke-historie fra Føtex i Holstebro.

  Her har vi et nationalklenodie som Tivoli, der har trådt på alle anstændiges ligtorne og blandet religion – og endda den kristne – ind i hverdagslivet op mod jul. Hvilken fornærmelse mod vores muslimske venner, der intetanende spadserer i hyggelige omgivelser mellem minareter og løgkupler.

  Tivoli bør omgående indføre Føtex’ anstændigheds-kodeks og rive krybbe-tableauet ned. Hvis ikke er jeg sikker på, at Niels Krause-Kjær er mand for en harmdirrende blog mod Tivolis åbenlyse udfordring af samtlige menneskerettigheder.

 13. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Niels Krause Kjär.

  Her er en ny blok idé:

  Halal slagtet and, eller gås, eller hvad mener du, om en halal slagtet fläskesteg!

  M.v.h.

 14. Af Jan Jensen

  -

  @Carl-Erik. Pedersen

  Det fleste kyllinger bliver faktisk halal slagtet i danmark. I hvert fald i følge dansk fjerkræråd.

  Så der er den næste historie;-)

 15. Af fremmedmænd

  -

  sjovt at læse så meget hysterisk og hykleriske kommentar om Krause-Kjærs indsats. sjovt fordi min erindringer over mange mange jul i danmark er at den stor forskel fra den danske jul og jul i den engelsk-talende verden er at den danske jul har ALTID været en ikke-kristen højtider næsten uden referat til jesus barn osv. Nisser, nisser og nisser over det hele. Danskeren er bogstavligt-talt en IKKE-KRISTEN folk – det mindst troende i vestlig verden, med kun en små mindretal troende kristen i vestjylland. Og sådan har det været siden i mange mange år. Sjovt at nu vil “vi dansker” være frontkamper for kristen værdi og symboler. HYKLERI og ahistorisk LOGN!!!!

 16. Af Ulrik

  -

  Tak til Krause for at oplyse os om sandheden bag gratisavisens julehistorie. At racisterne her på siden så altid sidder klar til at overfalde dig, det må man bare trække på skuldrene af.

 17. Af Pernille

  -

  Jeg kan næsten ikke vente til vores årvågne journalist kaster sig over Føtex i Hobro ved påsketid.
  Til den tid har Danske Supermarked forhåbentlig bøjet sig for det selvbestaltede religiøse politi, og sat jesus-på-korset på overalt, i alle former og farver. Og smidt al det hedenske og multi-kulturelle Påskehalløj ud: væk er påskeøl, påskeæg, påskekyllinger og påskelam, påskeliljer og de gul/grønne servietter (Eller får lammene lov til at blive? Herren er min hyrde etc.!).
  Næste stop kan så blive havecentrene:
  Er der ikke tale om en snigen kalifatet ind af bagdøren, når havecentrene har åbent i kirketiden hele påsken, og lokker folk til at fejre foråret, når de burde sidde i kirken og angre synder? Dykker man ned i det, har den snigende udvidede åbningstid i havecentrene i påsken sikkert fulgt stigningen af antallet af indvandrere med ikke-kristen baggrund.
  Lige noget for en årvågen journalist og en sejr for den fjerde statsmagt.

 18. Af Pernille

  -

  Vdr. Martin Larsens kasten sig over “det arabiske kvarter” i Tivoli:
  Sorry! Angrebet holder ikke!
  Tivoli laver ikke knæfald for de ikke-kristne danskere, når de laver “et flyvende tæppe”, og et arabisk marked. Hvis Tivoli gør knæfald mod noget, er det deres oprindelige koncept fra midt i 1800-tallet, hvor facination af alskens fremmede “kineserier” var på toppen. Tyrkerne med deres haramsdamer, piber og puder var lige noget der kunne pirre fantasien for det gode, moralske borgerskab. Tænk bare på de mange billeder af Frederik d.7 med Fez på hovedet :-)
  Men du har ret i at en årvågen journalist sikkert kan få en kioskbasker ud af det, og bære brænde til bålet.

 19. Af Jens

  -

  Jeg kan ser, at mange af NKK’s rygklappere herinde er meget imponerede over, at NKK “tør” afsløre denne ikke-historie fra en af gratis-aviserne. Men her er en historie NKK med garanti ikke tør tage op på sin blog:

  http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/306476:Udland–Terrorister-maa-ikke-kaldes-muslimer

  Den ville ellers være særdeles relevant historie for en blog, som beskæftiger sig med medier og politik, men at tage den op ville jo sandsynligvis gå lodret imod Lisbeth Knudsens nye ‘koncept’, og NKK kunne jo risikere at blive udrenset som Lars Hedegård blev det.

 20. Af Karsten Aaen

  -

  Det interessante i denne her historie er hvordan en historie om noget kan blive til en historie om noget helt andet. Og nu hvor jeg tænker over det, har jeg aldrig set en engel som julepynt i Føtex; de sælger dem, englene altså, gør Føtex. Jeg har da købt nogle i min lokale afdeling ;)

  Mht. Tivoli skal man huske på at Carstensen var født i udlandet, jeg tror det var i Marokko eller Algeriet? Og det har sikkert givet inspiration til kupler og minareter mv.

  Og som man kunne læse i en meget interessant udgave af 24 timer, så har den danske JUL stort set altid været førkristen og præget af diverse hedenske skikke. F.eks. diverse jule-lege med seksuelle undertoner eller overtoner; en julebuk som kom og sagde sandheden om hvem der lå i med hvem, hvem der havde været nærig, rådig mv. – men også hvem der havde gjort det godt mv.

  Den danske jul er jo en jul som er i blandet nordiske traditioner, engelske traditioner og tyske traditioner og en anelske franske traditioner. og sådan vil det nok fortsat være.

  De Hellige Tre Konger — er altså nævnt i det nye testamente, bare som De Tre Vise Mænd fra Østerland. Det er dem vi synger om i ‘Dejlig er den Himmelblå’… Men om de var konger ? – tjah – det er vist kun noget den katolske ved. Deres Helgendag er den 6. januar.

  Og det er jo først her i løbet af 1990erne og så frem til i dag, at Jomfru Maria, Krybbespil mv. er kommet frem herhjemme. Mon det har noget at gøre med, at folk også juleferie i udlandet? eller tager på indkøbstur til Milano f.eks.

 21. Af Christian G

  -

  Hvor er det trættende som blogs alle steder – Berlingske, Politiken etc. etc. – altid ender med et personangreb, hvor forfatteren til indlægget angribes for endnu engang at promovere højre eller ventreorienterede overbevisninger endnu engang. Der er ofte rigtig godt fundament for en god debat, men den mudrer altid til ved de samme typer indlæg…

  Her er en opfordring til alle dem, der angriber Krause-Kjær mf., frem for indholdet i bloggen:
  Forstå hvorfra budskabet kommer og fortolk budskabet i det lys. Så vil I straks have nemmere ved at forstå baggrunden for hvorfor eksempelvis Krause-Kjær skriver som han gør og det vil ikke være nødvendigt at angribe manden for hans overbevisning.
  I stedet vil I blive nødsaget til sagligt at skulle diskutere holdninger ved referencer til facts og derved bidrage til en debat, frem for at destruere den.
  Debat er ikke bare en ytring af egen holdning, men lige så meget et forsøg på at forstå andres!

  Så læser i noget, der får jer til at flippe råddent skråt vil jeg inderligst bede jer enten at skrive et sagligt indlæg eller bare springe op og falde ned. Det er vi alle bedre tjent med.

  Beklager misbruget af indlægsmuligheden til omtale noget, der absolut intet har med indholdet i ‘Engle i Føtex’ at gøre…

 22. Af Pernille

  -

  Kunne nogle af de skriftkyndige og engleglade bloggere udpege for mig HVOR i det nye testamente de hellige tre konger /de vise mænd er nævnt? Jeg kan ikke hitte dem i lukas-evangeliet. Han springer direkte fra hyrderne, omskæringen på 8.dagen og derfra til Jesus som 8 årig i templet. De tre gæster må vel have dukket op et eller andet sted her i mellem. (- eller har vi fat i alle tiders vandrehistorie her, også :-)

 23. Af trylle

  -

  Åh da.. Kunne vi ikke få lidt mere selvtillid på vores kulturs vegne. Vi er ikke ved at blive rendt over ende af nogen!
  Det skulle da lige være af amerikansk kultur

 24. Af Kasper Immerkjaer

  -

  Stor tak til Jens for et fantastisk selvmål.

  Dit link er jo helt fantastisk og hvis du ellers læste mere end overskriften så ville kunne forstå, at OIC jo netop påpeger, at terrorisme ikke kan forsvares med jihad og påberåben af Allah. Det svarer lidt til, at Don Ø(f) og Per B siger, at hooligans ikke er fans men fjender af deres klub.
  Og når du og andre begynder at fable om at muslimer alle er ens, så husk lige på dit eget link. Det er jo noget nær et endegyldige bevis på at, at det som nogen kalder moderate muslimer (som man kan gå i dialog med) i høj grad eksisterer – endnu engang tak for selvmålet!

 25. Af Flora Danica

  -

  Julen har bragt velsignet bud—ja,også dette med at kræmmermentalitet og undekastelsestrang
  dæmper julepyntning–og det er ikke noget nyt Krause-Kjær !
  Der er længe siden at Jesus ikke måtte stå fremme i julekrybber i børnehaver–og vi husker vel at IKEA ikke vil holde julefest __

  Passende til denne konstatering kommer vor Krau-se så til alt held for andre antydninger med
  eksemplet på den sære præst- der ikke tåler nisser eller barnesind.Vi danskere er jo så dumme, right ?

  Næ–Krause–det må dog fordømmes at Jesus ikke
  må omtales ved juletid visse steder !

  Hvis Krause kommer til Saudi-Arabien–mon det
  så går an at blive fritaget for Ramadan-festligheder ?
  I et stat–hvor besiddelse af en bibel kan føre til streng straf og dette at synge julesalmer
  ligeledes ikke er comme il faut.

  Krause-Kjær–frem med Jesus såvel som af nisser,
  Og julen varer lige til påske–traditioner
  er nødvendige !

 26. Af Flora Danica

  -

  APROPOS FØTEX–har lige set i dyreværnsforeningen ANIMAS seneste nummer–at Føtex,Netto,Bilka ,Salling og Tøj og Sko sælger skind af mishendlede ræve,og disse steder mistænkes for også at sælge skind fra hunde og katte…det må der protestres imod ikke ?
  Det kan gøres ved at skrive et dannet brev til Føtex att Erling Jensen,Brødstrupvej 18 8270
  Højbjerg . (se www fotexmishandlerdyr.dk)

 27. Af Emma Fomsgaard

  -

  Hvis Føtex i Holstebro overhovedet har haft religiøse overvejelser med i vurderingen af årets julepynt på hylderne, så engle og deslige nok valgt fra for ikke at støde de kristne fundamentalister, der ikke bryder sig om sammenblandingen af Jesus’ fødselsdag og ussel mammon. Butikschefen kan vel huske balladen om jesus-sandalerne…

  Skal man i øvrigt dykke ned i den store kasse og sende et par kravlenisser til Løkken-præstens stakkels børn – eller blot melde ham til kommunen for at skræmme humor, fantasi og eventyr ud af sine uskyldige børn?

  Hvor er Dansk Folkeparti henne i denne vigtige sag?! Der er altså mange stemmer at hente hos os, der strikker nisser.

 28. Af Christian Greve

  -

  Er jeg den eneste som ikke fatter en klap af Jens’ indlæg med hans link?

  Kristeligt Dagblad bringer en ellers meget neutral artikel (på det politiske og religiøse niveau), hvor det påpeges at islam ikke kan sættes lig med terror eller omvendt, hvilket må anses som mere end rimeligt nok. Enhver der generaliserer alle muslimer i verden som terrorister har nok boet mere isoleret end pigen i Østrig. Men hvordan den sammenhæng, som artiklen så fint afspejler, og som det må formodes, at langt de fleste debatører kan nikke genkende til, i al sin gyldighed er tilknyttet denne blog – kan jeg ikke helt forstå.

  Hvad siger du, Jens? Er det meningen af NKK skal skrive en blog om umiddelbar acceptabel (og dog ikke nyaktuel) journalistik? For det er da for mit vedkommende, hvad artiklen egentlig indeholder.

 29. Af Christian Greve

  -

  PS. Tak til Pernille for nogle særdeles ironiske og lunefulde kommentarer. Det har givet smil på læben.

 30. Af Jens

  -

  @Christian Greve

  “hvor det påpeges at islam ikke kan sættes lig med terror eller omvendt, hvilket må anses som mere end rimeligt nok”

  Vi taler her om den berygtede Organisationen af Islamiske Lande, OIC, endnu engang ønsker at diktere vestlige hvad der må skrives om islam og hvad der ikke må. Som der står i artiklen:

  “Ved at medierne fortsat kæder det sammen, er de medvirkende til at retfærdiggøre terroristernes ærinde, mener de”

  det lyder måske meget harmløst for den som ikke kender til IOC’s lange virke for at diktere hvad vestlige medier må skrive og ikke skrive. Det så vi bl.a. under Muhammed-‘krisen’ og organisationen spiller også en meget aktiv rolle i forbindelse med DurbanII konfrencens forsøg på at knægte ytringsfriheden. Selvfølgelig skal det rapporteres, at alle disse terrorister er islamister og hævder de handler i Islams navn. Og selvfølgelig skal man kunne bruge betegnelsen jihadister om dem. Som den Amerikanske terrorisme-ekspert Steve Emerson udtalte for et par dage siden:

  “There’s no hope of victory in the war on terrorism until we call it what it really is.The real truth is that there is war against the West and the Jews by Islamic jihadists.”

  http://www.thedailybeast.com/blogs-and-stories/2008-12-01/theyre-winning

  Udtalelsen faldt som en kritik af, at mange af de vestlige medier i.f.m. terror-angrebet i Mumbai var særdeles modvillige til at nævne at terroristerne rent faktisk var islamister, og udførte deres grusomme handlinger i islams navn. Men Denne særdeles relevente diskussion er jeg overbevist om, at NKK aldrig ville turde tage op på sin blog, som ellers efter sigende skulle beskæftige sig med medier og politik.

 31. Af THA

  -

  Glædelig jul!
  Imponerende med så meget vrøvl.
  Nisser er feks også guder, religionshistorisk af mere primitiv art, med familieskab til de romerske husguder.
  Påskelammet refererer til Agnus Dei= Guds lam og altså ikke noget med Herren er min hyrde. OSV osv.
  Mon ikke der kommer påskelam i Foetex, som “er et supermarked og ikke nogen kirke”?.
  udsagnet ligner til forveksling et eksempel på efterrationalisering, jvf ovenstående, der også rejser spørgsmålet om de erklærede ateister heller ikke tolererer nisser?
  Vi skal vel,NKK, nærmest takke de mere følsomme muhamedanere for, at vi i det hele taget stadig får lov til at fejre jul som festen for Jesu fødsel?- behændigt lagt sammen med den oldnordiske midvinterfest, (lysets genkomst, endnu et religiøst parallelfænomen).
  Det er vist ikke så lige til en sag i den Umma, man gerne så Europa som delmængde af…
  PS Jeg får også både kvalme og forstoppelse,…af julens opgejlede kommercialisering.

 32. Af Hanne

  -

  Jeg arbejdede en jul i IKEA og mistænkte ikke noget før to nonner (!) en dag kom og spurgte om vi ikke havde en julekrybbe og nej efter en mental gennemgang af julevarerne kom jeg frem til at det havde vi godt nok ikke, vi havde lys og høbukke og stjerner og kogler og kugler, men de kunne da prøve i Jysk.

  IKEA er så også Jesus-fri, men har vi ikke allesammen, bortset fra folk i Holstebro og de to nonner, glemt at julen skal forestille at handle om religion? Eller vælger at ignorere det. Jeg synes det er fint, jeg holder min hedningejul hellig.

 33. Af Karsten Aaen

  -

  Hej :)

  Det er ikke så mærkeligt at I ej kan finde de vise mænd i Lukas evangeliet. Der står tværtimod noget om det Matthæus-evangeliet.
  Lukas skrev for de fine folk mens Matthæus mere skrev for de jævne folk. Derfor denne forskel vil jeg tro.

  Link nedenfor:

  http://www.bibelselskabet.dk/BrugBibelen/BibelenOnline.aspx?book=matt&id=3&chapter=2b&highlight=%C3%B8sterland

  Her står klart ‘vise mænd’. Og der står også ate har set hans (jesus) stjerne gå op; derfor mener mange, at de var magere (astrologer). Traditionen med at kalde dem for de Hellige Tre Konger er vist nok kommet til senere…

  Her er noget om dem:

  http://www.historie-online.dk/special/h3k/legende.htm

  Som man kan se er det en legende…

  Her er der noget mere:
  http://www.historie-online.dk/special/h3k/hvad.htm

  Og her er noget fra wikipedia:

  http://da.wikipedia.org/wiki/Hellig_tre_konger

  Og her en forklaring om *de hellige tre konger’, dvs. Grundtvigs salme som vi kender som ‘dejlig er den himmelblå.’

  Mere generelt vil jeg sige, at det her viser, hvordan medierne kan gå i selvsving…

 34. Af John Henriksen

  -

  Kære Krause-Kjær,

  hold da op, hvor er det morsomt at se, at fjeren i Holstebro Dagblad, der bliver til fem høns, kan blive til en hel svinebesætning, afskaffelse af det engelske flag osv.
  Du må ikke bruge ironi, når du skriver – det er for svært at forstå.
  H. C. Andersen har levet forgæves, men det er der som bekendt ikke noget at gøre ved. Måske lige undtaget, hvis man er Jesus eller Muhammed.

 35. Af Niels Krause-Kjær

  -

  Egentlig er jeg lidt overrasket over, hvor mange der insisterer på at få Jesus trukket ind i julehandlen. Jeg er en glad kulturkristen og kunne ikke drømme om at melde mig ud af Folkekirken – og jeg ville ærlig talt føle irritation, hvis Jesus hang og dinglede lige over juleanden i køledisken.

 36. Af trylle

  -

  Kære Krause-Kær.
  Jeg har det som dig. Kulturkristen og ikke interesseret i religiøse symboler i Føtex. Der er bare så mange rygmarvs reaktioner på alt hvad kan lugte af fæle muslimers hemmelige plan for at overtage hele landet, startende med køledisken. Hulke klynke klage…
  Inden længe vil vi alle skulle tvangsomskæres, burkaklædes og vores døtre giftes væk til gamle mænd i ørkentøj.
  Alle spøgelsesseerne har åbenbart ingen tillid til dansks kulturs overlevelsesevne. Mage til mindreværd skal man lede længe efter. Kom nu op med hovedet og tro på at vores højt besungne kultur nok skal overleve lidt endnu.

 37. Af Flora Danica

  -

  Krause-Kjær
  Hvornår er det set at Jesus er hængt op over juleænder i køledisken !Jamais !

  Men han er tidligere ofte ,som noget naturligt blevet anbragt i julekrybber.

  Men prøv at find ham frem i salmebogen i julen,
  ved at gå til nogle af de mange julegudstjenester !!

  Uh–man kan komme til at tænke på de tider,hvor
  der blev holdt et kors op for folk med med meget
  onde hensigter–vips–så forsvandt de…

  Har Du det monstro sådan med korset og Jesus
  Krause-Kjær ? Hvad frygter Du ? At blive mild ?

 38. Af Adam

  -

  Nisser i Føtex er ok, men da ikke engle! For:

  “Så kom de til Jerusalem. Og han gik ind på tempelpladsen, og han begyndte at jage dem ud, som solgte og købte dér, og han væltede vekselerernes borde og duehandlernes bænke,og han tillod ikke nogen at bære deres varer over tempelpladsen. Han belærte dem og sagde: »Står der ikke skrevet: ›Mit hus skal kaldes et bedehus for alle folkeslagene‹? Men I har gjort det til en røverkule.«
  Bedehus for sig og røverkuler for sig!

 39. Af Adam

  -

  Nisser i Føtex er ok, men da ikke engle! For:

  “Så kom de til Jerusalem. Og han gik ind på tempelpladsen, og han begyndte at jage dem ud, som solgte og købte dér, og han væltede vekselerernes borde og duehandlernes bænke,og han tillod ikke nogen at bære deres varer over tempelpladsen. Han belærte dem og sagde: »Står der ikke skrevet: ›Mit hus skal kaldes et bedehuse for alle folkeslagene‹? Men I har gjort det til en røverkule.«
  Bedehus for sig og røverkuler for sig!

 40. Af Jan Eskildsen

  -

  Godt blogindlæg – efterfulgt af en bunke indlæg der kan betegnes som gylle. Måske fordi afsenderne fejler noget, der hvor opfattelsesevnen sidder. Avisers manipulation skal bekæmpes, om så nogen skal gå ned af det.

 41. Af Flora Danica

  -

  @Jan Jensen–ikke nogle men ALLE kyllinger halal-slagtes i DK

  @ Fremmedmænd

  Tag ikke fejl af dette lands manglende udtryk
  for dette at være kristen-det er ikke nødvendigt at råbe op om noget som er GRUNDLAGET.

  En pakistansk præst har til KD tidligere udtalt
  –at når hans landsmænd bliver behandlet som individer og ikke som unavngivne personer i
  en gruppe–er det p.g. af KRISTENDOMMEN–
  var det ikke for den–havde alle I fremmede måske her i landet fået samme behandling som kristne får i de fleste muslimske lande !!

 42. Af Flora Danica

  -

  Emma Fomsgaard—hvad var nu det egentlig for
  ballade år tilbage..?

  Jo–engle er ikke et ualmindeligt syn i nogle
  forretninger,de er smukke symboler mellem klok-
  ker,gran,sløjfer,nisser og mange andre ting–som skal få BARNESINDET og glæden frem i folk.

  Måske vi glemmer at lære vore børn at jul er
  noget med empati i stedet for stiften gæld for at købe store,grimme, mere eller mindre ubrugelige gaver.
  Op på loftet med julegrød til nissen !

 43. Af Flora Danica

  -

  Det er ganske vist,og det er en frygtelig historie Krause-Kjær !
  Forgangen nat ,hvor folk havde sat nissetræskoene
  og nissehuen , som var købt i Netto og havde lagt
  sig på puden med lavendelolie, for bedre at kunne sove og dermed glemme skufffelsen over –ikke at have stødt på engle,nisser og julekrybber med Jeusbarnet ….så ville søvnen
  alligevel ikke indfinde sig ,og der blev tændt
  for Krause PÅ TVÆRS i P1.

  Og så kom madrassen til at gynge–ikke derfor–nej–men fordi der var en nissepige i studiet
  som fortalte –at om et par generationer ville vandet stige 25 m og regnen der faldt nu,den
  gik gennem tøjet ! Det var høje grin der her gjorde at madrasserne gyngede rundt omkring…

  For ikke siden Ulbricht sad i DDR og hans radio
  havde unge ,dresserede nisser , er der dog hørt mage til nisseølsopstød i DR–hvor
  var det ubetaleligt morsomt–Deres samtale med
  partisoldaten Ida Auken ,Krause—på sin vis uhyggelig, men stjernesjovt at høre på !Tak for
  late night showet !

 44. Af Anton H.Møller

  -

  Engle er in !
  Har i en guldsmedforretning set engle i diskret
  udførelse og blide farver pynte op på glasskabe.

  Og de såkaldte CHRISTEL-engle,sjove og nutttede
  som de var/er kan også ses i prismelysekroner
  i mondæne butikker.Her hænger de og svæver med deres papirvinger.Dekorativt,uskyldigt, uden
  at lede tanken hen på noget religiøst.
  Come on hearts og stone !!

 45. Af Søren Østergaard

  -

  Slutningen er faktisk ganske sjov. Den er bare ikke kommet med. Pia Kjærsgaard skulle ifølge Ekstra Bladet være faret i flint i sit ugebrev over denne avisand. Pia er angiveligt rystet, og har så iøvrigt efterfølgende ingen kommentarer.
  Den oprindelige pointe i historien skulle vel være at danske butikker ikke skilter med kristne symboler for at please nogle indvandrere. Hvor er det pragtfuldt at sådan et forsøg på at puste lidt til fremmedhadet endte som juleand. Allersjovest er det at førstepusteren tilsyneladende røg med på den.

 46. Af Helga Gettrup

  -

  Søren Østergaard
  det ville være en god ide om du gik ind og læste Pia Kjærsgaards ugebrev i sted for at citere fra Ekstra Bladet. Jeg læste om julepynten på tekst tv og blev selv en smule rystet kontaktede Dansk Supermarked og fik en sludder for en sladder. Hvad synes du om denne sætning:”Julen er en højtid både for kristne og handlende osv.” Jeg er kristen, men jeg er også handlende, jeg vader ikke rundt kun for at se på julepynt i Føtex. Fik et fyldesgørende svar om julepynten, men ikke om ovennævnte citat. Fremmedhad – skriver du – sikke noget sludder. Samme dag talte jeg med en tidligere ansat i Føtex om julepynten, manden kunne fortælle mig, at det ikke var de ansatte indvandere , som krævede ændringer ved personalefester og andre højtider, nej det var ledelserne og så spør´jeg bare “Hvor mange ting skal indrettes/tilrettes? og hvor langt skal vi gå i Danmark for at please alle? Har boet næsten 17 år udenfor Danmark og der har jeg og min familie indrettet os efter landets skikke og det som en selvfølge, her i landet er det næsten omvendt, danskerne skal vende sig til og indrette sig efter andre nationaliteters ønsker.
  Godt Nytår
  m.v.h
  Helga Gettrup

Kommentarer er lukket.