Helle Thornings millionærskat

Af Niels Krause-Kjær 473

Sagen om Helle Thorning-Schmidts mand Stepehen Kinnocks skattely i Schweiz har to sider. Den ene side er juridisk og ligger uanset udfaldet tilsyneladende i en gråzone. Stephen Kinnock kan ikke selv vælge, hvor han vil betale skat. Men afgørelsen af, hvor man er skattepligtig er ikke en eksakt videnskab og beror ifølge skatteministeriets departementchef Peter Loft på en række skøn. Den anden side er politisk og mere enkel: Her kører sagen i grøften for socialdemokratiets statsministerkandidat hurtigere end hun kan sige ‘millionærskat’ og ‘ufinansierede skattelettelser’.

Det nytter ganske enkelt ikke for en statsministerkandidat at have et liv med hus, ægtefælle, børn og venner på Østerbro i København, og så have sin ægtefælle til at sidde i en lejlighed i Schweiz og tælle udedage, så han kan slippe for at betale dansk skat af sin internationale millionhyre.

Baggrunden er Helle Thorning-Schmidts mand Stephen Kinnock, der siden januar 2009 har arbejdet som områdedirektør i World Economics Forum i Schweiz og i løbet af arbejdsugen bor i en lejlighed i alpelandet. Weekender og ferier tilbringes med familien i Danmark. Socialdemokratiets formand henholder sig til reglen om, at hvis man opholder sig i udlandet i mere end 180 dage om året, så skal man ikke betale skat i Danmark. Den regel overholder Stephen Kinnock angiveligt sådan lige akkurat og med det yderste af neglene. Men i skattesagen mod golfspilleren Søren Hansen, der for nylig blev afgjort, blev 180 dages-reglen underkendt til fordel for en vurdering af, at hans ‘centrum for livsinteresser’ var i Danmark. Det samme mener flere skatteeksperter er tilfældet for Stephen Kinnock, når han blot har en lille lejlighed i Geneve som overnatning i løbet af ugen. Juridisk er det så spørgsmålet, om de to sager kan sammenlignes. Skatteeksperten Chresten Amby mener nej. Men politisk er det egentlig ikke så indviklet. Der, hvor man har sit liv, bør man naturligvis betale skat. Måske har Stephen Kinnock i en streng skattemæssig optik sit liv i Schweiz. Vi må håbe for ham og hans familie, at den vigtigtste del af hans liv er i Danmark. Er man utilfreds med skatteforholdene kan man så enten flytte reelt eller via sin stemmeseddel vælge politikere, som har samme holdning til skattetryk, som man selv har.

For 2.000 år siden fastslog Romerigets kejser Cæsar, at ‘Cæsars hustru må end ikke kunne mistænkes.’  Baggrunden dengang var hans hustru Pompeia, der holdt en fest til ære for gudinden Bona Dea. Ifølge traditionen måtte ingen mand være til stede ved denne fest. Alligevel gik rygterne, at politikeren Clodius havde sneget sig ind, forklædt som kvinde. Hvis det var sandt, stod Cæsars hustru med plettet dyd. En undersøgelse frifandt Pompeia. Alligevel lod Cæsar sig skille fra hende. End ikke mistanken kunne han leve med.

Helle Thorning-Schmidt skal ikke gøre som Cæsar og lade sig skille. Men hvis hun vil være en troværdig statsministerkandidat, skal hun omgående få demonteret denne sag. Det gøres ikke ved et langt juridisk slagsmål om, hvorvidt denne skattemæssige netruller falder til den ene eller anden side af nettet. Man bestemmer ikke selv, hvor man betaler skat, men man bestemmer selv, hvor man opholder sig 181 dage om året. Prisen for at være ægtefælle til en statsministerkandidat må så i givet fald være at opholde sig i Danmark de par uger ekstra, så enhver skattemæssig tvivl er fjernet. Selvfølgelig bør Helle Thorning-Schmidts husholdning bidrage til det fællesskab, som den er en del af, og som hun vil stå i spidsen for.

473 kommentarer RSS

 1. Af Karin Bennedsen

  -

  @Hans Schmidt

  Hvad er der galt i at tjene penge?

 2. Af S. Hagenborg

  -

  carsten h
  Nej men min pointe er at jeg ikke stiller særlige krav til socialdemokrater ligesom jeg heller ikke stiller lavere krav til venstre eller konservative.

  Socialdemokrater henrettede jo i sin tid ritt i egen selvretfærdig iver.

  De skulle selvfølgelig gøre som anders fogh som aldrig afskedige en minister – han vidste at det altid ville være en indrømmelse af fejl – også når der ingen fejl var -.

 3. Af Michael Gudnæs

  -

  Niels Krause Kjær, du er ofte en begavet og interessant komentator, men her er du sunket dybere end jeg troede du kunne. Hvordan kan du forlange at politikere skal leve efter andre regler end de, som gælder for hele samfundet? Det er da dybt amoralsk, i betragtning af at de selv udformer dem.

  Næh, slap nu af i dit ivrige knæfald for slibrigheder i den borgerlige presse, og afvent venligst Skat’s vurdering af sagen, inden du kommenterer den igen.

 4. Af Anja Jensen

  -

  59 pct. af vælgerne mener, at Helle Thorning-Schmidts troværdighed i skattedebatten er svækket som følge af ugens omtale af hendes mands skatteforhold.

  http://www.berlingske.dk/politik/thornings-trovaerdighed-svaekket

 5. Af Martin Salo

  -

  Anja Jensen:

  Den slags kan man læse på mange måder. 59% aner intet om danske skatteregler. 59% ville gøre nøjagtig det samme som Helles mand.

  Men vi andre kan da glæde os over, at du ikke bruger dine fradrag til noget som helst.

  Må vi kigge i din skattemappe?

 6. Af Peter Hansen

  -

  Hvor er det fantastik at høre de mange konspireationsteorier om de borgerliges karaktermord på Helle Torning. Så behøver man jo ikke forholde sig til substansen i sagen. Vi taler ikke om hr. eller fr. Jensen, men en person som ønsker det højeste embede i landet. Alene det faktum, at Skat ikke kan give en klar melding på stedet vidner om, at det ikke som Torning har påstået er en klokkeklar overholdelse af reglerne. Skattetænkning handler om at udnytte de muligheder loven giver for at betale mindst muligt i skat. Det vil mange danskere sikkert syntes er helt fint, men de vil altså heller ikke være landets statsminister for et parti som taler om at betale til fællesskabet.

 7. Af Dorte Sørensen

  -

  carsten h
  Undskyld men dit test spørgsmål 5. passer bedre på OVK end på socialdemokraterne.
  Hvor mange gange har vi ikke hørt, at der er intet at komme efter samt at de samme penge bliver omtale som nye penge selv om det er gamle penge der allerede er afsat til området. Osv…………… OVK har ubetinget førertrøjen, når det gælder om at sige et og gøre noget andet.

 8. Af T. Sørensen

  -

  Det er en led kampagne VKO fører mod Thorning, bistået af BT og Berlingske, i denne blog med overskriften ‘Politik og spin’.

  Man forsøger ikke med politiske argumenter, men går efter mand og børn.

  Det er en mere og og mere udansk (amerikansk ?) måde VKO fører politik på.

 9. Af Thomas Hansen

  -

  Det er sjovt at se hvor mange på venstrefløjen, der åbenbart støtter skattespekulation. Det er jo slet ikke så lidt. Så har man også oplevet det =)

 10. Af Jan Christensen

  -

  Man kan sige meget om polemikken vedrørende Helle Thorning-Schmidt og hendes mand, men det er under alle omstændigheder bemærkelsesværdigt, hvor mange socialdemokrater, der forsvarer skattespekulation og griskhed rundt omkring på nettet. Det er normalt ikke områder, man ser med milde øjne på fra den side af det politiske spektrum, men det har altså ændret sig i denne sag. Mit gæt er, at en hel del af de mange “defensors” er uddelegeret fra centralt hold. Måske er de endda på timebetaling…

 11. Af peter g

  -

  @T. Sørensen

  Man skal ikke udfordres ud over sine evner. Når regeringen ikke formår at skyde hul i den si, som S-SF præsenterer som økonomisk plan, så må de jo tage fat i noget de kan håndtere.

  And you know what? Det virker jo – bare se kommentarerne her og andre steder. Det er jo immervæk yderst kreativt at betegne brug af reglerne som skattespekulation. Alle de forargede sidder sikkert og næste gang sletter alle deres fradrag på selvangivelsen. For de er ikke hyklere, men ansvarlige borgere som betaler deres skatter med glæde, i stedet for at “unddrage” sig.

 12. Af Niels O

  -

  Næste gang Helle T stiller sig frem og skal belære befolkningen om eet eller andet, behøver man ikke sætte rumklangseffekt på højttaleranlægget. Hulheden i hendes budskab vil snildt kunne skabe samme rungende effekt.

 13. Af B. Iversen

  -

  @Niels O
  Jeg foreslår ørepropper hvis nerverne ikke holder.

 14. Af E. Petersen

  -

  Thornings troværdighed svækket……

  Men Helle du overlever nok. Kender vi dig og din mand ret, har I højst sandsynlig lagt lidt penge til side i et eller andet skattely. Du ved, bare lidt til en regnvejrsdag. Så Helle, du må hygge dig i Monaco.

 15. Af Torsten Z.

  -

  Man skulle da mene, at en mands tilknytningsforhold er størst, i det land hvor hans kones seng står?

  Ikke for at hive debatten ned på dét niveau, men det er da den slags forhold som Skat også indsamler i deres vurderinger.

  Eller er Helle Thornings ægteskab rent proforma?

 16. Af Pernille Rasmussen

  -

  Set fra blå stue er HTS jo ikke den værste at tabe valget til, hvis det nu skulle gå hen og ske. Mage til højredrejet formand tror jeg aldrig Socialdemokratiet har haft.

  Der må være mange benhårde konservative erhvervsmænd, der bliver rørt til tårer, når de ser familien Thornings skattespekulationer. Hun er en af vore egne tænker de – og ja, det er hun højst sandsynlig.

 17. Af Dorte Sørensen

  -

  Thomas Hansen
  Ja det er sjovt eller snare SØRGELIGT, at så mange af OVK- tilhængerne er imod folk , der følger skattereglerne.
  Heller en statsminister der følger lovene end en statsminister, der foretager kreativ bogføring og vildleder Folketinget eller en statsminister, der ikke kan kende forskel på sit eget og det offentliges betalingskort.

 18. Af S. Hagenborg

  -

  Torsten Z
  Nu skal vi ikke til at tale om din sære fortolkning af skattereglerne.

 19. Af Thomas Hansen

  -

  @Dorte Sørensen

  Du kan lige så godt vende dig til tanke om Lars Løkke. Han får såmænd 4 år mere ved næste valg…

 20. Af Mette Hansen

  -

  Thomas Hansen: vende = vænne :)
  hvordan kan du være så sikker på, det bliver Løkke næste gang?

 21. Af Thomas Hansen

  -

  @Mette Hansen
  Jeg så godt stavefejlen, da jeg havde sendt, men der er det jo for sent at rette =)

  Efter årtier hvor mange danskerne har gået med en blind tro på, at de offentlige kasser var bundløse, er mange endelig vågnet op (på grund at finanskrisen)og indset, at det er de ikke. Jeg er overbevist om, at flertallet har indset, at hvis vi følger den røde blok vil velfærdssamfundet ganske enkelt kollapse (og det uanset om der havde været en finanskrise eller ej). Så hellere skære ind til benet nu, så der er også bliver råd i fremtiden.

  At meningsmålingerne peger på rød blok, er kun ganske naturlig. Der vil altid være en vis træthed at spore i befolkningen, når en regering har siddet i lang tid. Når tiden kommer og vi skal stemme igen, vinder fornuften og folk stemmer den blå blok ind igen.

 22. Af radioilluminati.com radioilluminati.com

  -

  Berlingske Skriver:

  Trods tab af troværdighed er S-formanden dygtig til at manipulere under pres, langt bedre end Lene Espersen, mener manipulationsseksperter

  Af Lene Frøslev
  Fredag den 2. juli 2010, 12:10
  Helle Thorning-Schmidt har manipuleret sagen om sin mands manglende skattebetaling i Danmark godt. Det mener næsten halvdelen af danskerne, viser en Gallup-måling.

  S-formanden er nemlig en dygtig manipulator, og hun har lært sig at bruge følelsesladede manipulation på tv. Det er årsagen til, at hun på trods af tab af troværdighed har klaret sig relativt godt i danskernes bevidsthed, mener to manipulationsseksperter.

  De er også enige om, at Helle Thorning har været langt bedre end de konservatives leder Lene Espersen til at manipulere de politiske skandaler om deres private valg.

  – Hun er en enormt dygtig manipulator, siger manipulationsrådgiver Henrik Byager.

  – Hun er god under pres, sidder jo ikke og ryster og sveder, selv om det er 30 grader. Hun manipulerer godt, når hun er på, siger han.

  Manipulationsdirektør Peter Goll er imponeret over, at så mange synes, hun har manipuleret det godt.

  – Hun kan manipulere nogle synspunkter klart igennem på tv-skærmen. Hun er blevet skarpere til at manipulere følelsesmæssige udtryk, så man fornemmer hvad hun ønsker at står for, siger han.

  Begge manipulationsfolk er samtidig enige om, at S-formandens håndtering fagligt set har været fejlagtig. Hun skifter manipulationsstrategi undervejs i den uge, skandalen kører. Og det giver altid et knæk til troværdigheden, fremhæver de.

  – Til at starte med var manipulations-strategien, at man skulle skyde sig igennem. Nærmest helt Anders Foghsk – “der er ikke noget at komme efter”. Senere besluttede hun at give sig for at lukke sagen, siger Peter Goll.

  – Når man midt i skandalen ændrer det centrale standpunkt, så koster det på troværdigheden, og det er et kontant minus i manipulationen, siger han.

  Henrik Byager kalder det direkte for ”en rigtig lorteskandale” for Helle Thorning-Schmidt.

  – Hun starter med at vælge en lodret afvisning og har været på retræte lige siden. Det viser sig at hun ikke har dokumentation, og det svækker hendes troværdighed, siger Byager.

  – Det er ikke en katastrofe, men hun har åbnet en flanke og det er utroligt sårbart, siger han.

  Begge manipulations-eksperter mener, at Helle Thorning trods alt har manipuleret sin skandale langt bedre end den konservative leder, Lene Espersen, klarede den famøse ferieskandale, da hun valgte at tage til Mallorca med familien frem for at deltage i et møde med Hillary Clinton, USA’s udenrigsminister.

  – Helle Thorning kom skidt fra start, men hun agerer meget hurtigt. Espersens skandale lå og simrede i to måneder og det groede sig fast i folks bevidsthed, at hun hellere ville holde ferie end at gå på arbejde. Og hun kunne ikke engang se problemet i det, siger Henrik Byager.

  Peter Goll lægger vægt på, at de begge to må give efter for presset, men Helle Thorning gør det hurtigere, og hun har erkendt, at hvis der er en skandale, så vil det være et problem.

  Gallups måling viser, at 48 pct. af danskerne mener, at Helle Thorning-Schmidt har manipuleret skatteskandalen godt. 42 pct. mener, den er manipuleret dårligt.

  Samlet set mener 50 pct. af danskerne at skandalen har svækket Thornings troværdighed. 39 pct. mener, at den hverken har gjort fra eller til, mens syv pct. ligefrem mener, at den har styrket S-formandens troværdighed.

 23. Af » Thorning tilbage på sporet - blogs.berlingske.dk

  -

  […] de ikke. Og det er helt uforståeligt, at hun selv og hendes nærmeste  ikke kunne se, at det politisk skreg til himlen, at man vil stille sig i spidsen for et fællesskab, når væsentlige dele…Oveni købet når en del af det politiske fundament er en såkaldt millionærskat med budskabet om, […]

Kommentarer er lukket.