Alene hjemme

Af Niels Krause-Kjær 217

For nogle år siden stod en håndfuld konservative og sludrede på en af Christiansborgs gange. Samtalen faldt bl.a. på Poul Sørensen, den konservative gruppeformand i 1960’erne, ‘partiejeren’, manden der gjorde Hilmar Baunsgaard og ikke Poul Hartling til statsminister, en af arkitekterne bag den første kommunalreform og indenrigsminister frem til sin død i 1969. Lene Espersen kom glad forbi og ville mingle sig i samtalen, som man nu gør. “Hvem er Poul Sørensen?”, spurgte hun. Som optrinnet siden blev refereret, opstod der en pludselig tavshed i kredsen. En ting var, at hun ikke anede det. Noget andet, at det tilsyneladende ikke blev klart for spørgeren, at det var et problem.

Det kan synes urimeligt at bruge historien som andet end en tilfældighed, men den indrammer alligevel de to problemer, Lene Espersen befinder sig i som udenrigsminster og konservativ leder. Er hun for det første klar over, hvor alvorligt det er? Og besidder hun for det andet kompetencen til de topposter, hun har henholdsvis taget og er blevet givet?

Krisen først. Det er efterhånden længe siden, hun selv affærdigede den første kritik om påskeferien på Mallorca med, at det var udtryk for ’småstatsmentalitet’. Selv om det tog 59 dage at sige undskyld, så virkede det alligevel som om, hun og hendes nærmeste rådgivere blev klar over, at tillidskrisen var dyb og alvorlig. Selv fastslog jeg lidt frisk i foråret, at børnene forhåbentligt havde nydt ferien med deres mor, for det ville blive den sidste ferie med hende på denne side af et folketingsvalg. Måske heller ikke helt urimeligt i betragtning af en skiferie i Norge i februar. Det er derfor med en vis forbløffelse, at man har måttet konstatere, at det er blevet til fjorten dage i Toscana med bl.a. et aflyst udenrigsministermøde i Bruxelles som resultat. 22 ud af 27 udenrigsministre deltog. Måske ikke det vigtigste møde, men for lige netop dén udenrigsminister i dén sommer var det naturligvis en del af pensum.  Trofaste partifæller og folketingskolleger, der ikke kan sige andet, forsøger sig med, at der er tale om en hetz imod Lene Espersen. Det er svært at tage alvorligt. Mange ryster i det stille på hovedet, men har holdt sig tilbage velvidende, at Lars Løkke Rasmussen og hele det borgerlige projekt kan kollapse på grund af Lene Espersen.

Og så kompetencen. Først udenrigsministerposten. Politikens Lars Trier Mogensen udnævnte hende forleden til Danmarks-historiens mest uduelige udenrigsminister. Det må stå for hans egen regning, men hvis vi tager de seneste fire, Per Stig Møller, Mogens Lykketoft, Niels Helveg Petersen og Uffe Ellemann-Jensen, fremstår hun under alle omstændigheder som en politisk dværg. Og naturligvis gør hun sig sårbar, når hun ud fra en ikke helt gennemskuelig partianalyse skubber Per Stig Møller til side for selv at tage posten. Så partiformandsposten.  Når man som konservativ toppolitiker ikke ved, hvem Poul Sørenen var, så er der mange andre ting, der også rammer udenfor skiven. Det er ikke nødvendigt at være en intellektuel kapacitet for at være leder i et parti, og slet ikke Det Konservative Folkeparti. Poul Sørensen var faktisk et godt eksempel på, at politiske evner måles på andre måder. Men det er til gengæld nødvendigt at have et stragetisk overblik og en sikkerhed for den vej, man vil betræde. Og her må det konstateres, at Det Konservative Folkeparti i en slags temperamentskonservatisme har strittet i alle mulige retninger de seneste to år. Og den slags er altid partiformandens ansvar. Det er også partiformandens ansvar, hvis man altovervejende omgiver sig med middelmådigheder og rygklappere, så man på den måde mister fornemmelse for egen formåen og tingenes tilstand.

I partiet er der en dyb frustration over, at ‘Mr. 10 percent’ tilsyneladende er blevet afløst af ‘Madame 7 percent’. Tillidsfolkene troede, at der var en hurtig genvej til tidligere tiders storhed. Det synes oplagt, at de traf et forkert valg, men der er indtil videre intet backgear på den vogn, de selv satte i gear, da de for snart to år siden skrålede ‘Simply the best’ i Bella Center.

217 kommentarer RSS

 1. Af Sokrates Update

  -

  Se jeg foreslår at vi bruger kommunikationseksperterne til at omformulere mit sprog til forståeligt dansk. Det er muligvis ikke så spændende, som at lege krigsstrategiker, men mon ikke de tager arbejdet, hvis alternativet er arbejdsløshed.

 2. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Sokrates: Det har du komplet misforstået! Det er alle disse kommunikationseksperters opgave at gøre det hele komplet uforståeligt – der er jo ikke nogen gode nyheder, der er sande!

  Jeg tror faktisk, der kommer til at køre to valgkampe! Venstre mod SF og Dansk Folkeparti mod Socialdemokratiet – mens Konservative, Radikale og LA står og hamrer på deres egne tæer!

  Der er historisk to politikere, der har været så ærlige som de kunne være: Uffe og Lykketoft – når de skar ind til benet og sagde det som det var, så var der da ingen, der hørte efter – og Lykketoft tog jo aldrig Finansloven ud af munden.

 3. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Jeg synes lige vi skulle se den her – godt nok fra konkurrenten:
  http://jp.dk/indland/indland_politik/article2140629.ece

  Den svider godt nok!
  De konservative får et elendigt valg! Lene E risikerer IKKE at opnå valg!

  Overvejede at skifte kreds! HA! Øhhh, var der nogen der ville have hende? Nå ikke!
  Så meget opbakning har hun altså ikke.

  Storkredsformanden udtrykker sig meget jysk!
  Oversat til dansk;
  Der er for indeværende ikke nogen jordisk grund til at stemme på hende.

  “Hvis hun får lov til at passe sit arbejde…” – det er jo lige det hun ikke gider! Det ved Storkredsformanden jo også godt. Det er jo ham, der får møddingen hældt ind ad døren!

 4. Af Sokrates Update

  -

  Meget morsom bemærkning:
  “Der er jo ikke nogen gode nyheder, der er sande!”

  Jeg har tænkt på, om netop du ikke burde tage opgaven på dig med at informere befolkningen om landets økonomiske situation.
  Du har overmåde stor dramatiske sans. At høre dine analyser er jo så nakkehårrejsende, at selv de værste horrorfilm ikke kan overgå dem. De slibrigheder som efterspørges kan du jo også levere.
  Jeg fatter ikke at folk synes det er mere interessant og gysende at diskutere HTS selvangivelse end deres egen. HTS´ er da ved gud på det mest avancerede skattetekniske plan.

 5. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Sokrates: Det er der jo ikke nogen, der betaler mig for.

 6. Af Sokrates Update

  -

  Thomas: Så tager vi en morgensang, og det er specielt sidste vers, jeg synes er morsom i betragtning af de stigende jord- og ejendomspriser.

  Det lysner over agres felt
  H. Holstein, Ludvig 1915

  Det lysner over agres felt,
  hvor sløve plovspand kravle,
  det sortner over Store Bælt
  med sol på kirkegavle.

  Velkommen i vor grønsværsstol
  blandt grøftens brombærranker!
  O, det gør godt at slikke sol
  igen på disse banker!

  Vel rækker høstens solskin kort,
  men rønnens bær står røde.
  Alleens linde blegner bort,
  men vildvinsranker gløde.

  Vel! Ræk mig da, o efterår,
  en gravensten, som smager
  af bækken ved min faders gård
  og mulden i hans ager.

  Og bag mig, sol, og blød mig, regn!
  Jeg plukker mine nødder
  og trasker langs et brombærhegn
  med plovmuld under fødder.

  Og det er al den jord, jeg har,
  og alt hvad jeg begærer.
  Jeg håber, det går an, jeg ta´r,
  hvad mine såler bærer.

 7. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Den er meget god med, valgkamp, reformer, dumme vælgere – og jeg skal komme efter dig. Men i overser min pointe:

  Der er INGEN politisk diskussion OVERHOVEDET! Der er ikke nogen, der har nogen troværdige ideer!
  Situationen fremover drejer sig om, at der skal tages noget fra alle – det kommer til at ske uanset hvad. Forsøg på at friholde visse grupper vil slå fejl. Den nye gruppe af kontanthjælpsmodtagere er fallerede milliardærer. Karsten Ree har ikke lang tid tilbage sådan som han passer på sine penge – de deciderede platugler, ak “sic transit gloria mundi”.

  Der er ikke noget at diskutere! Pensionisterne skal ruineres, fordi de har investeret deres pensioner i boliger, hvor lånerne ikke kan betale – ikke at de på noget tidspunkt har overvejet at gøre det.

  Sagen er jo, at de socialt svage grupper klarer sig relativt godt – relativt. Den enlige mor på kontanthjælp i socialt lejebyggeri, hun har det svært; men det har hun altid haft: Det er begrænset hvor meget mere galt det kan gå for den gruppe.

  Det fundamentale problem er, at alle vinderne lige så stille viser sig at være taberne!

 8. Af Lenette Tine Nielsen

  -

  @ Thomas Borgsmidt kl. 16.15.

  Kære Thomas,jeg forstår din pointe, men kunne vi / politikerne ikke forsøge at genskabe tilliden til “landsbyen” igen og mobilisere den brede offentlighed til at bruge sin fornuft og virkelyst ??! Politisk indhold med substans det betyder da mere for vælgeradfærd, end personer og performance.

  * Karsten Ree skal nok klare sig.
  * C20 endte i højeste niveau i to år. SUPER.

  Keep it simpel…

 9. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lenette: Der er INGEN redning.

  ad Karsten Ree: Det sagde man også om Steen Gude, Kenneth Schwartz-Thomsen osv.,osv. I går var de genier – i dag er de idioter. Det er naturligvis forkert: De har hele tiden været idioter, men alle troede de kunne nasse på dem.
  “Landsbyen” er kondemneringsmoden.

  Den brede offentligheds fornuft og virkelyst – du må have spist søm, eller have en humoristisk sans, der er endnu mere pilrådden end min – svært; men åbenbart ikke umuligt!

  Fornuft??? Du har ikke fulgt med! Tænk bare tilbage et par år! Det går jo fremragende! Thor Pedersen var dybt ironisk, da han sagde: “Vi kan købe hele verden!”; men alle troede et eller andet sted på det – bogstaveligt.
  Kom ikke her og tal om fornuft: Det eneste de brede lag har er grådighed og ondskab.
  Der sker ikke noget før det hele er ruineret.

  Virkelyst??? Det forekommer mig efter afsløringerne fra hjemmehjælpen, at det måske ikke er det fremtrædende karaktertræk.

  C20? Der er INGEN rente, når der ikke er nogen rente er værdiansættelser fuldstændig arbitrære. Amagerbanken f.eks. er jo konkurs! Alligevel noteres den på børsen.
  Danske Bank holdes kun oppe af statsgarantier – fremragende papir!
  APM skal nok klare sig bedre – efterhånden som konkurrenterne knækker ned.

  Den næste regering vil have samme opgave som direktionen i Finansiel Stabilitet! Afvikle velfærdssamfundet som vi forstår det.

  Er det simpelt nok for dig?

 10. Af Thomas Borgsmidt

  -

  ad C20) De sidste 3 mdr. har det holdt sig på ca. 390 med adskillige udsving på +/- 10%!
  På dansk: Der er ikke en levende mors sjæl, der har en begrundet opfattelse af, hvilken værdi det danske erhvervsliv har! Der er ganske enkelt ikke nogen der aner det!

 11. Af Lenette Tine Nielsen

  -

  @ Thomas Borgsmidt.

  Ja, det er meget simpelt for mig.

  Karsten Ree er RIG, han overlever.

  Aktier: Jeg sidder personligt med et stort smil om mund efter dagens handel med aktier. SUPER.

 12. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Karsten Ree rig?? Og snotdum! Så snart er han kun snotdum!

 13. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Er Lene E på ferie igen? Jeg synes ikke jeg har hørt noget den sidste uges tid?

 14. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nårrh Det var NKK, der var på ferie! Så forstår jeg bedre der er så tavst på Borgen!

 15. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Denne er eller døet lidt ud:
  http://www.berlingske.dk/politik/konservativt-kupforsoeg-mod-partilederen

  Den er godt nok opstået i BT; men derfor er det ikke nødvendigvis usandt:

  http://www.bt.dk/politik/kup-planer-mod-lene

  Selvfølgelig afviser Jakob Axel Nielsen.
  Det passer fint med min formodning, at Brian Mikkelsen tilsyneladende ikke er dagens mand i skysovs.

  Det er nok heller ikke tilfældigt, at Peter Norsk er i spil fra sidelinien.

  Mgl. politikudvikling, som også har været bemærket af NKK. Man har ikke fremragende resultater at pege på, når man skal møde vælgerne.

  Brikkerne har været stillet op på brættet gennem nogen tid. Den fatale fejltagelse er afbuddet til Arctic mødet, der som Hillingsø sagde ikke kan tilgives.

  Kredsformændene gør det, de skal: Koordinerer og samler op.

  Der skal klinkes de skår i det konservative, som Lene E og Bendt B har smadret: Nye roller for Pia X-mas og Peter Norsk.

  Det er ikke et møde mere eller mindre senere; men det dybe bagland, der ikke er sååå vanvittig optaget af Galluptallene – vælgertilslutning er en god ting – somme tider endog nødvendig; men det den fatale fejl og landets interesser.
  Er det i oktober der er landsmøde?
  Et valg inden kommer nok ikke på tale, dertil er Helle T alt for svækket til at hun vil et valg.

  Læg mærke til, at det her kommer lige efter en god meningsmåling.

 16. Af Sokrates Update

  -

  Det kup var så strategisk ringe udført, at man må tage sig til hovedet.
  Det kan sku da ikke nytte noget, at man angriber med fuld hornmusik(pressen) på et strategisk velvalgt tidspunkt(ferien) og så langt fremme under fremrykningen opdager, at man ikke har medbragt våben til at vinde slaget, og at man ydermere “opdager”, at ingen tør og har vilje til at stå frem i forreste række.
  Det konservative folkeparti står i dyb splittelse endnu engang, og denne gang levner jeg ikke partiet mange chancer for comeback.

 17. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Sokrates: Jeg er på mange måder enig.
  De konservative kan end ikke holde medlemmer i partigruppen på Christiansborg!

  Jakob Axel Nielsen’s melding er ret sviende:
  Han står nok til genvalg – selv i et reduceret parti.
  Men helt tydeligt anser han Lene E for spild af tid – tid som kunne have været anvendt til at klippe de små hår i næsen.

  Lene E’s reaktion er sigende.
  Der er ikke nogen tvivl om, at hun har været inde til en kammeratlig samtale – hun har så blank afvist de nogenlunde pæne måder at trække sig tilbage på.

  Baglandet har nu flere muligheder:
  1) De kan bruge noget på hende, som de med stor sandsynlighed har – og det bliver grimt. I Italien var hun ganske pludseligt kommet ud for et fatalt trafikuheld. Det bruger man ikke så meget herhjemme.
  2) De kan flytte hele partiet – organisation og hele svineriet om bag Liberal Alliance.
  3) De kan lave et helt nyt parti med kollektiv udmeldelse og indmeldelse i det nye parti – det kræver at vælgerforeningerne har tilstrækkeligt styr på medlemmerne.

  Truslen om valg virker ikke p.t.

Kommentarer er lukket.