Thornings sorte fredag

Af Niels Krause-Kjær 171

En regering, der ikke kan regere, må træde tilbage. 

Regeringens sorte fredag, hvor både fagbevægelse og Mogens Lykketoft undsiger centrale dele af regeringens politik, udstiller en regering uden styring. Statsminister Helle Thorning-Schmidt har blot få uger til at bevise, at hun står i spidsen for en regering, som rent faktisk er i stand til at træffe beslutninger på områder, som den selv har udpeget som væsentlige. Hvis de kuldsejlede trepartsforhandlinger trækker det meste af de øvrige reformforhandlinger om skat, kontanthjælp og førtidspension ned i et mørkt hul, så er regeringens samlede politik reelt kollapset. Politik på det niveau er som reglen i et skakspil om, at ‘rørt brik skal flyttes’. Hvis en statsminister udnævner et politisk emne som vigtigt for regeringen og for landet, så skal der kunne handles på området. Så kan man ikke komme tilbage som en våd søndags-berlinger, slå ud med armene, konstatere at ‘det var der så ikke flertal for’ og så bare fortsætte, som om intet var hændt. Så må den træde tilbage eller udskrive valg. Intet tyder på, at Helle Thorning-Schmidt i sådan en situation vil tage konsekvensen og træde tilbage, men i en normal parlamentarisk situation ville det være konsekvensen.

Trepartsforhandlingernes forlis er en katastrofe for Helle Thorning-Schmidt og hendes finansminister Bjarne Corydon. De har ikke leveret varen – det politiske håndværk var for dårligt. Fagbevægelsen ryger ud på sidesporet, langt fra indflydelse og den danske model. Metals formand vil ingen tage alvorligt i den korte tid, han har tilbage som formand. LO’s formand Harald Børsting statsede alt og kunne ikke levere. FOA’s formand Dennis Kristensen tror, han har vundet en politisk sejr, men vil i de kommende år se sig selv om muligt marginaliseret endnu mere. Men Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen jubler – regeringen må nu formentlig læne sig mere op ad den yderste politiske venstrefløj. Tilbage står spørgsmålet:

Hvad siger Margrethe Vestager til alt dette? Det er hende, der reelt har dikteret det regeringsgrundlag og den politik, som hendes alliancepartnere ikke er i stand til at levere, og som deres vælgere flygter fra.

171 kommentarer RSS

 1. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  PS: Kaj Hansens indlæg kl. 12.04 er jo et godt billede på hvor rablende vanvittigt og landsskadeligt tingene efterhånden går for sig.

 2. Af Oscar P.

  -

  Til Per Hansen, du skriver: ’Enhedslisten er jo i dag faktisk det absolut eneste parti, der udviser blot antydningen af økonomisk ansvarlighed’. Meget kan siges; men er det én ting, de ikke har forstand på – så er det økonomi. De er jo rablende skøre – tror de pengene gror på træer, og de bare kan plukke løs.

 3. Af Erik Jørgensen

  -

  ‘Burde Berlingske ikke oplyse om hvor mange der læser med her? Man kan godt få det indtryk at der kun er tale om ganske få, eftersom der er meget stille her i timer ad gangen.
  Det kunne mere omtale af disse blogs vel rette op på?
  Skrevet af PREBEN F1 JENSENH, 10. juni 2012 kl. 06:55’

  Det er da meget forståeligt, det er de samme, og de samme – Tordenskjolds soldater. Indlæggene er ikke ligefrem af højeste standard, så det er nok derfor, vi er mange, der holder os væk.

 4. Af Karl Wilders

  -

  @Suzanne Nielsen

  I opfinder et nyt direkte demokrati, med en sammensat teknokratisk hoejt uddannet bestyrelse, der laegger lov og systemaendringsforslag ud til folkeafstemning. Danmark er et lille lande – direkte demokrati er saaledes intet problem, at gennemfoere.

  Det er paa tide, at Danmark koeres indenfor faste rammer, hvor befolkningens egne interesser saettes i hoejsaede, og produktivitet haeves igennem brud med tabus.

 5. Af Jan Nielsen

  -

  Jamen dog, så bød weekenden på en aftale mellem regering og regioner og kommuner.

 6. Af Jakob Hjort

  -

  Væsentlig pointe mangler:

  Kære Niels Krause – du mangler en væsentligt pointe i din artikel, nemlig, at normalt bliver en regering ikke dannet såfremt det største parti ikke kan få det væsentligste af sin politik igennem.

  Og i dette tilfælde må man sige, at S & SF har smidt alt overbord for at få regeringsmagten, så 3 partsforhandlingerne faldt sammen er jo bare en mindre sten i skoene på Helle og Villy.

  Mens ellers god analyse – alt peger på, at Vestager må komme ud fra Cafen og tage ejerskab på de problemer, som hun selv har skabt for regeringen og ikke mindst landet.

 7. Af Ivan Berg

  -

  Hold nu op I kværulanter.

  Demokratiet indebærer at det parti som har fået flest stemmer i den regering der kan dannes – får mest at sige.

  Ja, så har I ikke stemt på de radikale, men det er der altså nogen andre der har.

  Stop med at være tøsefornærmede. Sørg istedet for at være ude og samle stemmer næste gang. Istedet for at sidde bagefter og være overrasket over at Jeres parti fik for få stemmer.

 8. Af Niels Poulsen

  -

  @Ivan Berg

  “Demokratiet indebærer at det parti som har fået flest stemmer i den regering der kan dannes – får mest at sige.”

  Den kommentar forstod jeg så ikke lige.

  S fik 879.615 stemmer (44 mandater)
  SF fik 326,192 stemmer (16 mandater)

  Tilsammen 1.205.807 stemmer (60 mandater)

  R fik 336.698 stemmer (17 mandater)

  Til trods for dette fører SRSF i store træk borgerlig politik.

  Men din kommentar er måske udtryk for den sædvanlige radikale selvovervurdering?

 9. Af Thomas Jensen

  -

  Der tænkes slet ikke langsigtet nok. Hvis politikerne var deres opgave voksen ville det ikke være nødvendigt at lave alle disse forhastede indgreb som truer folks eksistensgrundlag. Det kan jo på ingen måde være vanskeligt at forudsige hvor mange job der er brug for om tyve år, og hvor mange feriedage vi har råd til, når alle fødsler er registreret. Der må være nogen som har sovet i timen.

  Når der var råd til at indføre folkepension, efterløn og dagpenge, hvad skulle så have ændret sig i forhold til at vi ikke længere har råd til disse ydelser. Vores indtægt pr. indbygger er forøget siden vi fik de muligheder, således bør vi have bedre råd nu end da ydelserne blev indført.

  På trods af politikernes åbenlyse uduelighed belønner de stadigvæk sig selv med store lønninger og pensionsordninger. De bør i stedet stilles til ansvar for deres brudte løfter og inkompetence.

 10. Af Dorte Sørensen

  -

  Kan anoleringen af de aftalte møder ikke ses som en bekræftelse på regeringens og fagbevægelsens overholdelse af det danske demokrati. Tænk at de høre efter baglandets holdninger og meninger – MEN det er jo nok ikke til at forstå for mange, der tidligere hyldede Fogh Rasmussens rå TOPSTYRING og hans skammelige brug af sit Folketings flertal.

 11. Af Steen T.

  -

  @Dorte Sørensen

  Vil du venligst forlare, hvordan brugen af et flertal givet af vælgerne kan være skammeligt? Jeg tror du mener, at Fogh førte en skammelig politik, men det er altså noget andet.

  At bruge et flertal er pr. definition ikke skammeligt, da det er givet af vælgerne.

  Fogh gjorde præcis hvad vælgerne gav ham mandat til i 3 vundne valg.

 12. Af Erik Nielsen

  -

  Hvor er det lige at Venstre vil hente 13 milliarder til “rigtige skattelettelser” jeg mangler et svar.Det eneste man hører fra den kant er løftebrud.
  Det er et paradoks at så mange alm. lønmodtagere vender sig mod et parti(V)som altid har været på arbejdsgiver siden når der skulle forhandles arbejdsmarkedforhold.

 13. Af Niels Poulsen

  -

  @Erik Nielsen

  “Det er et paradoks at så mange alm. lønmodtagere vender sig mod et parti(V)…”

  Folk foretrækker den originale mærkevare frem for den imiterede kopivare. Hellere en kornblå Lacoste Polo end en gammel slidt rød, der er blevet farvet løftebrudsblå af Helle og Villy. Og så får man endda en fast og fair udlændingepolitik oven i købet.

  Det er ikke et paradoks. Det er sund fornuft.

 14. Af Dorte Sørensen

  -

  Sten T ja gerne. Fx. hørtes det næsten hvergang, at oppositionen måtte tage det og det som OVK havde aftalt eller gå.
  Det galdt fx. Strukturreformen hvor kommunerne fik overdraget miljøopgaverne fra de gl.amter dette skete med tilslutning fra KL – som de eneste, der i høringssvaret anbefalede denne omlægning – nu klager kommunerne over at de har ansvaret med opsynet af Randzonerne. I behandlingerne af Strukturreformen svarede DF og regeringen hele tiden på alle bekymringer, at de havde tiltro til kommunerne.

 15. Af Dorte Sørensen

  -

  PS: til Sten T.
  Fogh Rasmussen gik tilbage ved hvert valg siden 2001 og fik kun regeringsmagten fordi han havde DF som støtteparti.DF var forøvrigt det eneste parti i OVK – blokken der gik frem ved valgene. Det er da tankevækkende – og mere tankevækkende med, at det var ikke noget medierne skrev eller talte om dengang.

 16. Af Thomas Borgsmidt

  -

  NKK:
  Ganske rigtigt!
  Prøv at lægge mærke til renten – specielt på den lange statsobligation!
  https://dl.dropbox.com/u/33226516/panik.pdf

  Når sønnike bliver sendt ud på vejen for at vifte vildt med begge arme, så er det nok fordi mor har travlt med noget ganske andet.

  Nu er der ikke tal p.t. senere end torsdag; men alligevel.

  A) Panikafbrydelsen af arbejdsmarkedsforhandlingerne.
  B) Aftalen med kommunerne, der pludselig falder på plads.

  Når Schäuble flytter rundt med for 100 mia. EUR i guldbarrer, så skramler det.

  Det, der sker nu er at ECB overtager kontrollen med de spanske banker 100%. Lur mig om det samme ikke er sket med Danske Bank og Nationalbanken/regeringen.

 17. Af Niels Poulsen

  -

  @Dorte Sørensen

  “DF var forøvrigt det eneste parti i OVK – blokken der gik frem ved valgene. Det er da tankevækkende – og mere tankevækkende med, at det var ikke noget medierne skrev eller talte om dengang.”

  Grunden til, at medierne ikke skrev noget om det dengang, skyldes nok, at det ikke passer.

  Konservative gik frem fra 16 mandater til 18 mandater ved valget 8.2.2005 og holdt sig på dette mandattal indtil 15.9.2011, da løftebrudsregeringen SRSF tog over.

  I øvrigt er S gået tilbage lige siden 2001. Hvergang Thorning har inkasseret et valgnederlag, har hun karakteriseret det som en sejr. Så hun kan nok ikke få armene ned for tiden over meningsmålingernes 16-17 procent til S.

 18. Af Dorte Sørensen

  -

  Nils Poulsen
  Det passer da at Venstre under Fogh Rasmussen gik tilbage. Jeg vil indrømme at jeg ikke har de konservatives valgresultater i frisk erindring-. Men partiet fik da lavere vælger tilslutning under balladen om Lene Espersen aflysning til et topmøde.

  Ligeledes var medierne også meget betaget af Fogh Rasmussens agering. Fx. var der megen benovelse af han optrådte i skjorteærmer og uden talepapir. Men hvad Fogh Rasmussen egentligt talte om var der ingen beretninger om. Fogh Rasmussen havde rygvind i medierne. Det kan ikke siges om Thorning, da det er lige meget hvad hun gør og siger så bliver det udlagt ufordelagtigt. Ja at april måned har de største eksport tal nogen sinde vil nok også blive udlagt ufordelagtigt for Thorning.

 19. Af Niels Poulsen

  -

  @Dorte Sørensen

  “Fx. var der megen benovelse af han optrådte i skjorteærmer og uden talepapir.”

  Til gengæld var Fogh udsat for latterliggørelse, da han havde en skjorte på under træningstøjet til en fodboldkamp med nogle lilleputter.

  Alle statsministre får på puklen i Danmark. Der er ikke nogen, der bliver behandlet bedre end andre på den post. Fogh blev bestandigt kritiseret. Først for at være hulemand, så for at være julemand. Du har bare glemt det.

  Men Fogh var bedre til at planlægge end Thorning. Han var berømt for sine drejebøger. Og det har sparet ham for mange politiske nederlag og ydmygelser, tror jeg.

  Han ville aldrig have kastet sig ud i en trepartsforhandling uden at have overvejet muligheden af, at f.eks. Dansk Metal kunne sige nej til afskaffelse af helligdage.

  Nej, han ville have planlagt forløbet ned til mindste detalje, så intet var kommet bag på ham, modsat Thorning og Corydon, som virkede lettere rystet efter sammenbruddet. Det lignede til forveksling farcen om betalingsringen. Amatørisme. Dilettanteri.

  SRSF mangler tilsyneladende helt evnen til at kunne tænke nogle skaktræk frem, som man helst skal kunne hvis man vil regere.

  Indtil videre har SRSF’s reformkurs virket kamikaze-agtigt.

  ”Der kommer en rigtig god løsning i morgen.”

  Manana – det siger de også i Sydamerika.

 20. Af Dorte Sørensen

  -

  Niels Poulsen mener du virkeligt at et demokratisk land skal styres ved hård topstyring og med drejebøger. – Her kan bare nævnes Strukturreformen, der blev trumfet igennem Folketinget på 3 måneder og vedtaget med OVK s stemmer imod alle høringssvarene undtaget KLs. PS: Strukturreformen blev lovet udgiftneutral så her et af Løkke Rasmussens og Fogh Rasmussens løftebrud.

  PS: den med Sydamerika er ret god, da flere af de sydamerikanske lande er med i de nye vækstslande.

 21. Af Niels Poulsen

  -

  @Dorte Sørensen

  “PS: den med Sydamerika er ret god, da flere af de sydamerikanske lande er med i de nye vækstslande.”

  Okay, men så:

  ”Der kommer en rigtig god løsning i morgen.”

  I morgen? – det siger min (danske) murer, maler eller VVS-mand også!

Kommentarer er lukket.