En elendig opposition

Af Niels Krause-Kjær 120

Politik er ikke et nulsumsspil. Man kan således både have en svag regering og en elendig opposition. Slutspillet om en skattereform viser, at vi i øjeblikket i rigeligt mål har begge del.

Regeringen sander til, og kan kun i beskedent omfang få sin politik igennem, imens vælgere og organisationer vender ryggen til den. Det politiske håndværk er fortvivlende dårligt. Samtidig udstiller den borgerlige opposition sig selv. Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er på godt og ondt lidt uden for kategori, Lars Barfoed  mangler to mandater og Lars Løkke har så mange, at fødderne synes solidt plantet i den blå luft.

Forløbet mellem regeringen og Venstre i forbindelse med skattereformen har været fyldt med absurditeter. For at tage en håndfuld: Kritikken af Løkkes pitstop i USA på sin vej til Rio er ukvalificeret. Sammenbruddet var kommet under alle omstændigheder. Rejsen kan blive symbolet på Løkkes visnepolitik, og kan derfor komme til at skade ham voldsomt, men i sin substans er den ingenting. Derudover var Venstres krav om, at forhandlingerne skulle tage udgangspunkt i et Venstre-papir det samme som at sige nej til forhandlinger – sådan gør man ikke. Heller ikke med 35 pct. af stemmerne. Endelig er det useriøst at kritisere Helle Thorning-Schmidt for ikke at ville forhandle skattereform i Rio. Hvad havde man forestillet sig? At Thorning og Løkke lige skulle finde et ledigt sidelokale og afhandle hovedlinjerne mellem to klimamøder? Det kan undre, at en politiker med så megen erfaring som Løkke kan presse sig selv ud i sådan nogle let gennemskuelige spinmanøvrer.

Det er endnu uklart, om der overhovedet kommer en skattereform med Enhedslisten, eller om der slet ikke kommer noget. En reform med Venstre synes på forhånd udelukket udfra princippet om, at man ikke indgår forlig med en svag regering, selv om lokkemaden er nok så fristende. Under alle omstændigheder synes dommen fra det borgerlige bagland om de spildte muligheder at blive hård. Endelig efterlader forløbet flere ting, som er bekymrende for de kommende år i dansk politik.

For det første er det ikke-eksisterende fortroligheds-forhold mellem S og V blevet udstillet. I ‘gamle’ dage kunne Lykketoft og Fogh sætte sig overfor hinanden og med gensidig respekt for hinandens faglighed tale tingene igennem i dyb fortrolighed. Nogle gange gav det politiske resultater. Andre gange ikke. I dag stoler S og V ikke på hinanden – og begge måske med god grund. Thorning og Løkke sender ikke på samme frekvens. Der er hverken den gensidige respekt eller tillid, som er nødvendig for at opnå politiske resultater. Det har de begge et ansvar for.

Helle Thorning-Schmidts første periode som statsminister har været mere end forpjusket og alt andet end imponerende. Man er med rette i tvivl, om hun magter opgaven. Men Løkkes første periode som oppositions-leder efterlader en tilsvarende tvivl om hans evner i den rolle. Hans politiske cv antyder, at det var forudsigeligt. Politikeren Lars Løkke Rasmussen har aldrig prøvet at sidde ved andet end bordenden. Som VU-formand, som viceborgmester med absolut V-flertal, som amtsborgmester, indenrigs-, sundheds-, finans-, og statsminsister. Løkke har altid siddet med magten og serveretten. For et par år siden udgav jeg portrætbogen ‘Løkke – portræt af en statsminister’ – her forklarede han selv, at de første år som folketingsmedlem fra 1994-1998 som oppositionspolitiker under Nyrup og som SU-ordfører mv. netop kun var til at holde ud, fordi han sad i Græsted-Gilleleje kommune som viceborgmester og bombarderede borgerne med Venstre-politik. Konklusionen lå ligefor: At han ville blive en dårlig oppositi0nspolitiker. Politikens Kristian Madsen har i et begavet indlæg understreget, at Løkke snart må til at finde ud af, om han vil opføre sig som forhenværende statsminister eller kommende statsminister. Man kan ikke gøre begge dele. Den første kan være tilbageskuende, vrissen og destruktiv. Den anden skal være ydmyg, storsindet og optaget af substans.

Indtil videre er det tydeligt, at Løkke vil være kommende statsminister, men opfører sig som forhenværende. Derfor er oppositionen i øjeblikket ligeså dårlig som regeringen, selv om den har masser af opbakning blandt vælgerne. For imodsætning til politiske kvaliteter, så er vælgeropbakning et nulsumsspil – det bliver altid 100 procent. Et eller andet sted skal man jo flygte hen.

120 kommentarer RSS

 1. Af Carl-Erik Pedersen

  -

  Jeg syntes, at det er på tide, at få slået fast, at politikeres håndtering af skattemidler, betalt af Danske borgere, skal bruges til opretholdelse af vor levestandart, og velfärd i Danmark!
  Disse skattemidler, skal i en krise situation, som den nuvärende, ikke omfatte ulandshjælp (16 milliarder), for at vore politikere skal kunne prale internationalt om, hvor meget vi yder til u- lande!

  Danske skattemidler skal i förste ombäring gå til Danmarks velfärd!

  Yderligere er det en katastrofe at beskäre forsvarsudgifterne med 3 milliarder, da vore alliance partnere efterlyser större europäisk militär indsats i verdens brändpunkter!
  For ikke at tale om de over 1000 arbejdspladser forsvaret vil miste!

  Altså kort og godt, skal vore politikere glemme alt om at hjälpe udlandet, för de har hjulpet Danmark, ( når Damark er kommet ud af krisen, og der er råd til, at hjålpe udenlands kan vi selvfölgelig genoptage hjälpen), hvilket jo burde väre indlysende, for selv den mest imbecile politiker! og en nedskärelse på 3 milliarder af u-lands hjälpen, på 16 milliader til 13 milliarder burde väre yderst rimeligt, så vi kan bevare et allerede nedskåret forsvar!

  Og jeg ser meget gerne, at vore politikere, finder ud af hvilket land de er politiker i, og at de som arbejdsopgave har at varetage dette lands interesser, og intet andet!

  Vore politikere er ikke ansat til, at varetage personlige interesser, mellem östlige interesser, afrikanske interesser; men kort og godt Danske interesser!
  M.v.h.

 2. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  TRODS PARTIERNES HURLUMHEJ OG SKINMANØVRER FORTSÆTTER DANMARKS GLIDEN NED AD SLIDSKEN…..

  Forliget har tiltrukket sig en masse opmærksomhed, men landets alvorligste problemer forsvinder ikke pga. partiernes manøvrer.

  Indvandringen ikke bare fortsætter, den øges. Og de enorme udgifter øges. Indstrømningen af løntrykkere og kriminelle fortsætter. Massakren på skolevæsnet, infrastrukturen, velfærden og sundhedsvæsnet fortsætter. Undergravningen af konkurrence-evnen sættes måske midlertidigt en smule ned i tempo, men til gengæld øges og forstærkes undergravningen af danskernes kultur og traditioner.

  Og milliarderne fosser stadig afsted som rivende floder, og forsvinder til støtte for luksusprojekter, Afrika, Asien og Bruxelles osv.

  En invasion, en ny besættelse er i gang. En økonomisk udsugning af danskernes økonomi er i gang. En omdannelse af et trygt og fredeligt land til et land plaget af massearbejdsløshed og hærget af kriminelle fra over 50 lande er i gang. Ja, man må næsten spørge sig selv om hvad der egentlig er i gang. Igår jøderne, i dag og imorgen jyderne? Plus fynboerne og sjællænderne? Er det hvad partierne har gang i? Er de ved at sælge ud af alle værdier, er de ved at forære landet væk hen under fødderne på danskerne? Er de ved at ruinere og ødelægge befolkningens økonomi og fremtid hen over hovedet på vælgerne/borgerne/danskerne?

  Politiserende kvinder som Jelved, Vestager, Stampe, G-Hansen og diverse bare fødder kan triumfere, og DR kan fortsætte sin vildledende propaganda og følelsesporno om folkelig lykke, national berigelse og den altid dalende og ubetydelige kriminalitet osv., osv., men det ændrer ikke ved at partierne skubber Danmark og danskerne tættere og tættere på afgrunden.

  HVORFOR HAR ALLE POLITIKERNE SÅ TRAVLT MED AT FORTIE OG IGNORERE DE ALLERSTØRSTE PROBLEMER SOM ALLEREDE LÆNGE HAR TRUET DET DANSKE FOLKS LIV OG VELFÆRD, KULTUR OG FREMTID??

  DET GÆLDER DANMARKS OVERLEVELSE SOM ET ORDENTLIGT, DEMOKRATISK, FREDELIGT, VELSTÅENDE OG CIVILISERET SAMFUND.

  OG ALLIGEVEL OPFØRER BORGENS FLERTAL SIG SOM RADIKALE OG IGNORANTE TUMPER OG KLAPHATTE?? ER DET KUN POLITIKERNES EGET VELBEFINDENDE DER TAGES ALVORLIGT??

  HVAD MED DANMARKS FREMTID??

  Skulle den fremtid ikke også være en debat værd??

  Se også diverse indlæg ovenfor.

 3. Af Svend Hansen

  -

  Et tillykke til Statsministeren, endelig fik Danmark en Statsminister, der er værdig til at lede landet.
  En rigtig god begyndelse, nu mangler blot en opbremsning af den uhæmmede indvandring af sociale klienter.

 4. Af Jan Christensen

  -

  Niels O, tak skal du have.

 5. Af Frank L

  -

  @ Niels O, 23. juni 2012 kl. 10:49

  At du og Jan Christensen forholder jer til kommentatorer som var de orakler, må jo stå for jeres egen regning.

  Frustrationen over når deres spådomme svigter lige så.

  Er der anden overtro eller “divine intervention” i bekender jer til?

 6. Af Frank L

  -

  @ Svend Hansen, 23. juni 2012 kl. 12:43

  Ja – efter 10 års tørke er det trods alt rart at se et betydende bredt forlig.

  Det mest jammerlige er når at Løkke & Fogh føre 51% demokrati var det ifølge den blå blo(g) herindee i orden. Hvis Thorning gør det det mindste, jamrer de som podagraramte og fatter ikke at den anden side har tålt blokpolitik i et tiår.

 7. Af Svend Hansen

  -

  Undskyld Frank L., hvis du mener jeg har ret, æder jeg gerne mine ord, så må jeg have misforstået det hele.

 8. Af georg christensen

  -

  Fuldstændig rigtigt: En “kaos regering” og en “elendig” opposition, lige undtagen “Enhedslisten”, som stadig melder “klar”.

  Taberne, er efter min mening de gamle partier og deres (alt for opreklamerede) “spindoktore”.

 9. Af Carl-Erik Pedersen.

  -

  Ja, med en regering med uduelige politikere, og en statsminister hvis personlige interesser ligger i Bruxelles, og ikke i det land hun er statsminister i, kan det så blive värre?

  Et land der mangler penge; men alligevel forärer penge väk, burde sättes under tvangsadministration. (Eksempelvis af Tyskland)!

  Politikere der vil beskäre, et allerede hårdt beskåret forsvar, burde ikke väre politikere, da de i yderste konsekvens risikere landet sikkerhed!

  At risikere landet sikkerhed er en kriminel handling, der står til en meget hård straf!
  M.v.h.

 10. Af Hans Post

  -

  Regeringen får da en masse igennem? Bøssebryllupper, læmpelser i indvandringen og adgang til statsborgerskab, asylansøgere ud i samfundet og kærlig omsorg for forbrydere, SKAT i baghaven og bygherreansvar for entreprenørers skatteforhold, fedt- og sukkerafgifter som sender kunder og arbejdspladser ud af landet, inddragelse af privatejet jord langs vandløb,… ‘flotte’ resultater som regeringen må kunne lune sig ved.

 11. Af Kaj Hansen

  -

  @ Hans Post kl. 18:46

  ENIG!!

 12. Af Erik Larsen

  -

  Utroligt at folk sluger det her! Der er sågar een der roser Barfoeden, der intet, intet kan andet end at kigge forelsket på drenge-pigen Vestager.
  Venstre skulle aldrig, aldrig lave aftale med mega-løftebryderne. De gnider sig i deres små “autonome-hænder” og de kommer nu bare med flere, flere afgifter, skatter som de kan “smøre” lille enhedsliste-Johanne med. Dumt, dumt, dumt af Løkke at nærme sig Corydon og den lille skoleelev Møjer.

 13. Af Erik Larsen

  -

  “Hans Post” – rigtigt unskyld, at jeg har glemt flere ting – du har ret løftebryderregeringen har da indført nogle SKRÆKKELIGE ting: Folkekirken er bøsseramt, afgifter på alt, højere skatter, – og 29 andre ting der rammer den almindelige dansker arbejder, funktionær, pensionist – men aldrig de rige???? Hvorfor ? OK, det er jo nok Gucci-Helle der VIL have sine fordele! Men EEN ting har de dog i løftbryderregeringen formået: De har skaffet Merkel og tyskerne flere jobs syd for grænsen !!!! For aldrig har danskerne myldret SÅ meget over grænsen for at købe sukker, mælk, cola, slik, øl m.m. – Aldrig. Fuldstændigt hjernedød politik. Og da samtidig grænserne er totalt åbne – kan selv polakker overføre paller med varer til DK.

 14. Af P Christensen

  -

  Så fik vi “Skatteregulering II” indenfor kort tid.
  Men hvornår får vi en rigtig skattereform ?
  Så det reelt kan betale sig at arbejde ?
  Hvor der skæres ud i junglen af de unødige, irrelevante fradrag og skatteomgåelses-muligheder ?
  Hvor honoreringen af gældsætning fjernes ?
  De borgerlige, som bedyrer at arbejde skal kunne betale sig, kommer ikke med løsningsmodeller, der
  understøtter ovennævnte – tværtimod. Deres arbejdsfri boligboble-værdier skal sikres.
  Derfor, som andre læsere anfører: ved næste folketingsvalg stemmes fra sofaen.

 15. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Boisen: Enig – den store vinder er Vestager. Hun brugte S til at smadre DF – og nu bruger hun V til at knuse Enhedslisten og SF.

  Og Naaaj, hvor kan Venstre leve med det; men mon ikke hun har udspillet sin rolle?

 16. Af Axel Eriksen

  -

  Et i særklasse talentløst blogoplæg!
  Oppositionen har naturligvis ventet med at “slå til” – og fået næsten det optimale ud af det.
  NKK – er det politisk kommentator, du kalder dig selv?

 17. Af Axel Eriksen

  -

  Til Frank L.

  Nu har regeringen da i det mindste skabt arbejdspladser med “skattereformen”!
  Psykologer og øvrige krisemedhjælpsre må da få kronede dage, når alle de tåbelige idioter, der har sat deres lid til den nuværende regerings valgkampsløfter får sig endnu en øjenløfter!
  Endnu et eksempel på eklatant modsat politik af det det længe lovede.

  Axel Eriksen

 18. Af Peter Hansen

  -

  Axel Eriksen
  Jeg forstår ikke hvad det er i skattereformen som rød bloks vælgere skulle blive frustreret over.

  At vi for en gangs skyld har fået en skattereform som hænger økonomisk sammen (og bliver milliarden ikke givet fra EU så er det dog overskueligt at finde)? Ja det var jo et løfte for alt hvad man ville lave.
  At der ikke er indregnet “dynamiske effekter” som V gerne ville? Nej det er aldrig blevet lovet.
  At man har lavet en social afbalanceret skattereform som ikke først og fremmest skulle gives til de rigeste? Ja det svarer jo til det man med rette kunne kritisere VKO for.
  At man får indført en “bankskat” af bagdøren? Ja det var jo lovet.
  At man rammer skattefiduser for de mest velstillede til udligning af deres skattelettelser? Ja det svarer jo til hvad man sagde før valget.
  At man giver ekstra penge til folkepensionisterne? Ja det havde man jo lovet før valget.
  At man stiller enlige forsørgere i job bedre? Ja det var jo lovet før valget.
  At man ville forsøge at få indgået brede forlig? Ja det var også lovet før valget.
  Hvad er det så egentlig man skulle være så ked af som tilhænger af regeringen? Ja der forstår jeg godt, at du ikke er særlig specifik. For det ville jo være lidt svært for dig, nu hvor du åbenbart gerne vil bortlede opmærksomheden fra den forvirring som Løkke har haft omkring Vs skattepolitik.
  Før valget afviste han Ks ønske om skattelettelser da han ikke kunne se der var råd til det så langt øje rakte.
  På valgaftenen kunne han meddele at han efter næste valg ville gennemføre reelle skattelettelser uden at fortælle til hvem og hvor pengene skulle komme fra.
  I marts kunne han fortælle at han gerne ville være med til en skatteomlægning som ville nedsætte skatten på arbejde.
  I juni ville han have 13 milliarder i skattelettelser. Og da pengene ikke fandtes så var det regeringens ansvar at finde dem.
  Så ville han bare have skattelettelser og ikke omlægninger.
  Så ville han have en 3-årig aftale.
  Så ville han have en helt ny skattegrænse for de “rigtig rige”.
  Så ville han slet ikke forhandle.
  Så ville han kun forhandle i Rio.
  Så ville han gerne sende forhandlere.
  Så ville han gerne indgå en aftale på baggrund af regeringens plan med nogle få justeringer – herunder bibeholde fedt- og sukkerafgifter.

  Se den zig-zag-kurs ville jeg godt nok være ked af at skulle forsvare. Men jeg kan jo også se, at det er der skam heller ikke nogen Venstre-tilhængere der vil. De vil heller lade som om det aldrig er sket.

 19. Af Axel Eriksen

  -

  @Peter Hansen!

  Ja, du har naturligvis helt ret!
  Den “røde” regering har reformeret det danske samfund “radikalt”. Tak for det!

 20. Af Axel Eriksen

  -

  Og så vil jeg gerne have Lars Løkke tilbage som statsleder. Et menneske, der måske har små svagheder med i rygsækken – hvilket menneske har ikke det?
  Er det ikke bedre end en forudprogrammeret robot. der med skinger stemme udskriger “budskaber”, som hun ikke selv forstår?

  Vælg mellem menneske – eller robotkvinde!

Kommentarer er lukket.