Pia K – en enestående karriere

Af Niels Krause-Kjær 74

Det er en enestående karriere som toppolitiker, der nu slutter med Pia Kjærsgaards afgang som partiformand. Hun har været partileder i et kvart århundrede, heraf 17 år for det parti, hun selv stiftede. Hun har sat dagsorden og været en del af magten i masser af år, og har – uanset om man er enig eller uenig med hende – begået meget få fejl. Det i sig selv er en præstation og viser, hvor stort et politisk talent, Pia Kjærsgaard er. Hun har en næse og en mavefornemmelse for sit parti, sine vælgere og magten som meget, meget få. 

Med sin frivillige afgang placeres hun tilmed i et lille og meget eksklusivt selskab af toppolitikere, som formår at trække sig, imens tid er.  Det er næsten reglen, at livet som toppolitiker slutter med tragedie og ydmygelse. Her er det modsat. Pia Kjærsgaard stopper om ikke på toppen, så meget tæt på den.

Det store spørgsmål har i adskillige været, om Dansk Folkeparti har en fremtid uden Pia Kjærsgaard og uden udlændingepolitik. De seneste år har vist, at partiet godt kan klare sig uden udlændingepolitik øverst på den politiske dagsorden. Partiet kommer næsten aldrig under 12 procent i meningsmålingerne og næste aldrig over 15 procent. Det vidner om, at partiet har bidt sig fast som et blivende parti, og det betyder også, at Dansk Folkeparti nok vil komme til at savne hende som partiformand, men sagtens vil kunne fortsætte med samme styrke med Kristian Thulesen Dahl som hendes afløser. Endelig har hun bebudet, at hun som en anden Marianne Jelved og Holger K. Nielsen (uden sammenligning!) fortsætter i politik, blot fra en mere tilbagetrukken position. Vælgerne vil ofte blive mindet om, at partistifteren stadig er til stede. Intet tyder derfor på, at Dansk Folkeparti, den borgerlige opposition eller dansk politik vil ændre sig nævneværdigt på grund af formandsskiftet. 

Pia Kjærsgaard viste under årene med Ander Fogh Rasmussen, at Dansk Folkeparti blev et pragmatisk parti, der kunne nærme sig magten og indgå nødvendige kompromiser. Udfordringen med at gøre partiet regeringsdueligt nåede hun ikke. Det bliver nu Kristian Thulesen Dahls opgave uden, at der er udsigt til, at det umiddelbart vil lykkes. Hertiil er partiets EU-politik stadig for stor en hindring.

74 kommentarer RSS

 1. Af G. Nielsen

  -

  En typisk dansk kvinde.
  Hun arvede et politisk gennembrud af Mogens Glistup.
  Hun byggede sin karriere på den indre svinehund hos nogle bodegadanskere.
  Hun medvirkede til krigsforbrydelserne i Irak.

 2. Af T Nielsen

  -

  For mig har Pia Kjærsgaard stået som det helt almindelige menneske på Christiansborg. Den ægthed kunne mange andre politikere lære noget af.

  Hun har klaret sig uden hjælp fra spin-doktorer, for det hun har haft at sige, er kommet fra hjertet og er ikke udtænkt af snu bagmænd.

  Det har selvfølgelig medført, at der nu og da er fremkommet forslag, der næppe ville være realiserbare, det har måske nu og da været helt forkert, men det ægte engagement har der aldrig hersket tvivl om.

  Pia kom ind på et tidspunkt hvor det radikale åndshovmod hvilede tungt over landet. Der blev grinet hånligt af danskheden, men det hånlige smil stivnede, for Pia talte til, hvad mange almindelige danskere følte. Her er der IKKE tale om den indre svinehund, som det så hånligt er blevet sagt, men ønsket om at man blev taget blot lidt alvorligt i sit eget land. Danskere er ordentlige mennesker, og ekstremisme og forfølgelse ligger dem fjernt.

  Men pludselig blev det altså ok igen at være stolt af at være dansker, og det skylder vi Pia stor tak for. Hun har for altid ændret dansk politik.

 3. Af I. Hansen

  -

  DF´s EU politik tror jeg ikke bliver en hindring – tværtimod, for vi har med al tydelighed set gang på gang, at der netop ikke er folkeligopbakning til fænomenet EU og cirkuset det bygger på.

  + der er stor folkelig opbakning til deres indvandringspolitik.

  Ialt 2 områder som danskerne ved koster mange milliarder af kassen….den kasse som vi – især dem nederst i samfundsherakiet – hele tiden får at vide vi skal spare på….så jeg spår dem faktisk yderligere fremgang.

  Selv om jeg også appluderer Pia´s evner som partiformand, så tror jeg også at hendes personlighed har skræmt nogle vælgere væk.

  Nu undrer jeg mig dog over, at DF vender sig mod blå blok. Deres politik er jo langt mere kompatibelt md S….og S´s vælgere.
  Jeg ser nærmere S´s adfærd i regeringen som ikke-S, pga RV og pga HTS`s personlighed og EU-fanatisme.

  Jeg ville blive glad hvis HTS også trak sig, og nye ansigter fra både DF og S kunne lægge personfnidderet væk, og gå i samarbejde. Dét ville begge partier jo frofitere af – langt mere end i de konstalationer de er i nu.

 4. Af Erik Larsen

  -

  Pia K. har altid, altid været en ÆRLIG person – det er ikke lige det der ellers betegner politikere og slet, slet ikke de venstreorienterede!!!
  Hvem vil købe et brugt TV af Helle, Søvnig, Frank Åen, Vestager-drengen eller andre venstreorienterede? No way.
  Flot at hun nu har sat den mest ærlige politiker i DK idag – Thulesen-Dahl i stilling – han er en mand som man kan stole på. Ingen “lig i skabet” som alle de andre politikere. DF vil få mega-fremgang – endda med Pia på “Sidelinien”.
  Uha, hvor må deet være slemt for “seki-zadic”, “Kr.andersen”, m.fl. at nu skal de smide flere hade-rascistkort, der jo er det eneste de overhovedet kan for at promovere stadig indvandring, overtagelse af det gamle danske samfund.

 5. Af Niels Poulsen

  -

  @Erik Larsen

  “Hvem vil købe et brugt TV af Helle, Søvnig, Frank Åen, Vestager-drengen eller andre venstreorienterede? No way.”

  Desværre var det det, der skete på ulykkesdatoen 15.9.2011. Aldrig er så mange blevet taget ved næsen i et demokrati.

  Kan de få pengene tilbage fra fupmagerne Helle Thorning og Villy Søvndal.

  Næh.

  15.9.2011 var en sort dag for demokratiet, men en lys dag for løftebrydere og løgnhalse.

 6. Af J. Hansen

  -

  Hele den borgelige presse er ved at falde på næsegrus over historien om Pia K.´afgang… Mig bekendt skal man kende folk på deres handlinger og her må man da sige at hun og DF i særklasse har tage sig godt af de svage, arbejderen, folk der ikke er som dem selv, og store skattelettelser, to krige til gavn for AFR post på Natochef, parboler skulle forbydes, efterlønnen, m.m. Anstændigheden er ikke et værdisæt hos den borgelige presse og ej heller hos V og K… blot målet hellige midlet… stop den glorificering af en dygtig kommunikator, men en elendig samler af DK….

 7. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  På Peter Kurrild-Klitgaards blog er der nu pludselig krav om log-in og kodeord hvis man vil sætte en kommentar på. Er der mon tale om en teknisk fejl? Eller hvad sker der? Hvad er mon meningen hvis det ikke er en teknisk fejl? Vil det brede sig til alle debat-blogs? Har nogen en kommentar hertil? Er vi på vej mod vietnamesiske og kinesiske tilstande??

 8. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Er sandheden ikke at det store flertal af danskere er sunket ned i apati og ned i den af visse skoler, institutioner og DRs radio- og tv-stationer skabte (og næsten bundløse) sump af halve og kvarte sandheder?

  Tænke sig, det store flertal har stadig ikke opdaget, at når velfærden og det sociale sikkerheds net bliver tyndere og tyndere og hele landet hærges af forringelser, nedskæringer og lukninger……… så skyldes det først og fremmest at nærmest samtlige partier smider om sig med astronomiske milliardbeløb til udanske, utopiske og radikale formål, såsom indvandring, Afrika-projekter, EU-vidtløftigheder, FN-geskæftigheder og mange andre ting, som ikke er gavn for danske borgere.

  At de almindelige danskeres (ca. 5 millioner) økonomi, erhvervsmuligheder, velfærd, retssikkerhed og sundhedsvæsen osv. konstant udhules og undergraves, og HVORFOR og HVORDAN det sker, det har 70-80% af danskerne stadig ikke fattet.

  Så dygtigt er de blevet fyldt med politisk korrekt vildledning gennem de sidste tre årtier.

  Og nu vil den demokratiske debat måske også blive indskrænket her, via krav om log-ins og kodeord mv.?
  Ihvertfald er der nu delvis spærret på Peter Kurrild-Klitgaards blog.

  Vi nærmer os måske håbløse eller kinesiske tilstande??

 9. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Rettelse: som ikke er til gavn for danske borgere.

 10. Af Søren Revser

  -

  Argh, det har nu også været dyrt, at købe 68 generationen med fantasilliarder af arbejds og skattefri friværdikroner.

 11. Af Søren Revser

  -

  For ikke at tale om de astronomiske skattebegunstigede pensionformuer.

 12. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Jeg tror såmænd, at Pia Kjærsgaard får lige så meget at se til. Udlændingepolitikken er jo selve nerven i partiet. Det egentligt overordnede.

  Men da flot præsteret at stifte et parti og holde sammen på det og sine nærmeste medarbejdere.

  Omend jeg ikke er enig med DF som parti, så har det krævet mod af Pia Kjærsgaard, og det har hun haft.
  Ligedan, da Uffe Elleman var udenrigsminister, fandt jeg det befriende og ligedan betryggende, at han turde sige ‘de store’ imod.

  Så – for mig er særkendet på en god politiker, at han/hun – uden at være dumdristige – siger til og fra. Lige nøjagtig når det er påkrævet. Det er mere respektabelt som et minimum at vide, hvad folk står for.

 13. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Preben Jensen – 01:13

  Det var på en anden blog (til et af dine indlæg) jeg ville have skrevet dette – AT vi skal passe bedre på og ikke tro, at vi økonomisk stadig kan gå på vandet; men have rettidig omhu for øje, så vi ikke ender som USA/den amerikanske befolkning med at have udmarvet land, befolkning og økonomi.

  At vi stadig – udover et godt forsvar – har et ligeså godt inden for ikke mindst det økonomiske. Og – ikke tro, at vi stadig kan gå på vandet, hvilket vi iøvrigt jo aldrig har kunnet!

 14. Af Torben Pedersen

  -

  @Inger Kjær
  “Jeg tænker lige nu på,hvorfor så mange mennesker hader Pia Kjærsgaard?Jeg har aldrig hørt hende tale nedsættende om mennesker, som gerne vil bo i Danmark,og finde et Job og bolig,og ellers lever et ordentligt liv som de fleste Danskere gør.”

  Kære Inger,
  Så har du ikke hørt efter, eller hørt det du ønskede at høre.
  Som gift med en udlænding kan jeg forvisse dig om at din elskede leders udtalelser og handlinger har været med til at forpeste livet for en masse mennesker.
  Er du gift, samlevende? Lad mig opstille regler for dit ægteskab/liv og lad mig bestandigt ændre og skærpe dem så du til stadighed lever i usikkerhed om hvorvidt du om 1-2 år stadig kan få lov til at bo sammen med din selvvalgte ægtefælle.For hver gang I opfylder kravene, laver jeg dem om. Skærper dem. Når du efter en 6-7 år af den omgang stadig synes at det er ‘fair’, så kan vi snakke sammen igen. Er du klar til det lille eksperiment?

 15. Af Lise Christiansen

  -

  Flot skrevet Krause Kjær.
  Vi har meget og takke Pia Kjærsgård for, ellers havde danmark lignet Sverige, utroligt hvad hun har stået model til, både psygisk og fysigt, jeg har kun
  alt muglig ros tilovers for hende,dejligt vi får en
  dygtig politiker som hendes afløser, men læser til min undren, Løkke afviser at DF nogensinde kan komme med i en regering,men det er måske EU der forbyder det, men hvad jeg kan lodde i befolkningen
  hvis Lykke danner regering med Radikale, vil de miste mange vælgere,hvis det bliver tilfældet, har
  jeg mistet alt for Venstre, tænk og overse en af
  Folketingets dygtigste politiker Thulesen Dahl, ikke
  mange kan leve op til ham.

 16. Af Erik Larsen

  -

  Rigtigt “Lise Christensen”, men hvad hjælper det hele når L.Løkke nærmest fornærmer dem ved allerede idag at sige “ingen ministerposter til DF”!!!!!!!
  HVOR dum kan en mand fra Græsted dog være?
  Hvorfor fanden skulle en super-god-dansk-sympatisk mand som Thulesen-Dahl dog ikke kunne være i regering med en borgerlig regering???? Tell me!
  Vi har idag ministre fra SF og de radigale, der er fuldstændig, FULDSTÆNDIG håbløse, vi har en 26-årig skatteminister, der intet, intet ved om det danske samfund, ingen, ingen erfaring har overhovedet – og så siger “oraklet” Løkke: Ingen ministerposter til DF!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hold da kæft hvor venstre snart går ned i meningsmålingerne! Mærk jer mine ord.

 17. Af Kurt Dejgaard

  -

  De er sure, rønnebærene.

 18. Af lL. Poulsen

  -

  Har vi ytringsfrihed eller hvad?

 19. Af Ib Christensen

  -

  DF mener ikke selv, at deres EU-politik er en hindring for regeringseltagelse. I VKO-tiden stemte da da også for alle EU-bestemte lovforslag i Folketinget (det havde de lovet VK). Kun i Europaudvalget foretog de en symbolsk markering. DF har Folketingets mest anonyme EU-ordfører. DF`s største valgsejr skyldtes Morten Messerschmidt ved EU-parlamentsvalget i 2009. Men de ledende DFère vil hellere være ministre end levere EU-modstand, så de skal nok efterabe SF med at sælge ud af af det politiske grundlag for at få ministerposter.

 20. Af Frank L

  -

  @ Erik Larsen, 10. august 2012 kl. 16:51

  Løkke siger jo bare det som Nyrup allerede sagde for godt 10 år siden:

  Stuerene – Det bliver i nok aldrig

  :-)

 21. Af Frank L

  -

  @ Erik Larsen, 9. august 2012 kl. 19:21

  Vent nu med at se hvordan valgresultatet bliver for DF næste gang. Ingen tvivl om at de har en kerne af faste støtter, men lige frem at tro at KTD kan forøge tilslutningen i voldsom grad, er nok ønsketænkning.

  Der er formodenligt lang tid til næste valg. Meget kan ske inden da.

 22. Af Frank L

  -

  @ T Nielsen, 9. august 2012 kl. 19:10

  Ingen tvivl om at Pia har forårsaget at 20% af befolkningen har været stolte af at være danskere.

  Omvendt har 50% krummete tæer og skammet sig og 30% har været lige glade.

  Så glæd du dig i din lille kolonihave-Korch idyl.

 23. Af j nielsen

  -

  “Men de ledende DFère vil hellere være ministre end levere EU-modstand, så de skal nok efterabe SF med at sælge ud af af det politiske grundlag for at få ministerposter.”

  Spørgsmålet er hvad Viggo Starcke havde gjort i samme situation.

 24. Af Uffe Clausen

  -

  Svar til Zeki Laurent Sadie:
  Det er da godt, at du støtter de arbiske “kulturberigere”. Hvorfor flytter du så ikke til et arbaisk diktatur og bliver kulturberiget? Du vil sikkert meget hurtigt komme retur med en anden verdensopfattelse.
  Man kan altid sige velkommen til flygtninge- indvandrere og behandle dem efter dansk lovgivning og med den forventning, at de trods alt vil forsøge at indleve sig i og leve efter det lands regler, som de har søgt ophold i, og hvor de modtager verdens bedste sociale goder.
  Og hvad er så takken? Et indædt had til værtslandet.
  Disse arabere og især drengene er så galt afmacheret, at det skriger til himlen. Forkælede og voldelige, uden respekt for noget som helst. Det er sandheden, som naturligvis skurer i dine øren.
  Du kunne få dine arabiske drømmerier rettet en smule ind ved at læse Svend Aage Jensbys artikel i JP 23.8. under overskriften “Vollsmose-uroen og historien bag”.
  Vollsmose har vist, hvad der venter os fra disse fjendtlige kulturer (langt fra alle), men fra gruppen af voldsmænd, og det er dem, der har formået at sætte dagsordenen, så alle andre bliver undertrykte af vold.
  Jeg aner ikke, hvad din baggrund er, fru Zeki, men jeg har i 7 år arbejdet med flygtninge- indvandrere i fremmedpolitiet i Århus, og derfor kender jeg problematikken, især med palæstinensere og somaliere.
  Uanset, hvor positiv du er – også set ud fra menneskelige hensyn – så mødes du ofte af en kultur af vold og ufred, hertil kriminalitet med narkobagmænd.
  De vil ikke integreres, men ønsker at leve i deres voldskultur, fjernt fra danske normer og forventninger.
  Og det er så det du støtter med din morgenjoke.

Kommentarer er lukket.