En rådden skattesag

Af Niels Krause-Kjær 279

Det er både trist og spektakulært, at landets statsminister har fundet det nødvendigt at afvise rygter om sin mands seksualitet. Trist, fordi det viser et foreløbigt lavpunkt i omkostningerne ved at være i politik. Og spektakulært, fordi det udstiller den råddenskab i dele af det politiske liv, som skattesagskommissionen skal forsøge at afdække.

Råddenskaben viser sig på – mindst – tre områder.

For det første tyder det på, at nogle i toppen af samfundet har forsøgt at begå magtmisbrug. Kontrollen med statsapparatet skulle tilsyneladende udnyttes til at knuse en politisk hovedmodstander. Ifølge notatet fra SKAT Københavns direktør Erling Andersen kulminerede det, da daværende skatteminister Troels Lund Poulsen i september 2010 ikke var tilfreds med afgørelsen om, at Helle Thorning-Schmidts mand ikke var skattepligtig i Danmark. Han ville have Skatterådet til at omgøre beslutningen og pressede på, indtil departementschef Peter Loft endegyldigt sagde stop. Vi kender endnu ikke Troels Lund Poulsens version af forløbet, da han i vinter pålagde sig selv en underlig tavshedspligt, som næppe holder, når han skal afhøres af skattesagskommissionen.

For det andet viser også den aktuelle redegørelse fra Helle Thorning-Schmidt, at der har været en helt uhørt brud på en absolut tavshedspligt mellem skattemyndighederne og udvalgte medier. En ting var, at statsministerparret i 2010 valgte en noget uortodoks revisor, der fandt det relevant at oplyse skattemyndighederne, at hans klient var biseksuel eller homoseksuel i et forsøg på yderligere at sandsynliggøre, at han reelt ikke boede i Danmark og dermed ikke var skattepligtig. Noget andet var, at indholdet af interne mødenotater, håndskrevne formuleringer og SKATs endelige afgørelse vandrede direkte til dagbladet B.T. Det er en uhørt, helt enestående og lodret ulovlig omgang med private forhold. Ifølge det oplyste, så havde kun fire højt betroede medarbejdere i SKAT plus departementchef Peter Loft samt daværende skatteminister Troels Lund Poulsen og hans særlige rådgiver kendskab til notater, ordlyd og afgørelser.  Vi må formode, at skattesagskommissionen skal lede efter den eller de skyldige blandt de syv personer. Det står enhver frit at vurdere, hvem der i det selskab måtte have motiv til lækagen og direkte telefonnummer til B.T.

Endelig viser statsministerens seneste fremlæggelse og sagen i øvrigt, at spillereglerne mellem embedsmænd, politikere, pressetjenester, særlige rådgivere og journalister trænger til et serviceeftersyn. Sagen har blotlagt en ormegård af  indavl, bekendtskaber, gamle kærester, uhellige alliancer og misforståede hensyn, som ingen kan være tjent med. Der er ganske enkelt for mange, der kender hinanden for godt. Kildebeskyttelse er ment som den svages våben mod systemet – ikke omvendt. Statsmagt og mediemagt skal holde hinanden i skak – ikke marchere i fælles front. Medier skal oplyse og undersøge – ikke føre kampagne for at opnå et bestemt mål.

Sagen om Helle Thorning Schmidt og hendes mands skattesag kan på en række områder vise sig at være mere alvorlig end Tamil-sagen. Tamil-sagen var en både banal og ulykkelig historie om en stædig og enerådig justitsminister, der brød loven. Skattesagen handler måske om et forsøg på at ødelægge en politisk hovedmodstander via private forhold og magtmisbrug. Vi er her inde ved knoglerne af, hvordan et civiliseret samfund skal fungere.

 

279 kommentarer RSS

 1. Af Karin Bennedsen

  -

  Først og fremmest tak til Niels Krause-Kjær for blogindlægget, der helt præcist sætter fingeren på det problem, der nu skal igennem en undersøgelseskommission, samt den indspisthed og kammerateri, der hersker mellem politikere, embedsværket og den presse, der ellers går for at være den 4. statsmagt og vagthund imod magtmisbrug og korruption.

  Også debattører som bl.a. Ole Mikkelsen og Mogens Weile har skrevet gode kommentarer, der holdt debatten på sporet.

  Det bliver spændende de næste mange uger at følge afhøringerne af de mange indkaldte.

 2. Af Axel Eriksen

  -

  Sådan! Jeg må vist indrette mig på den nye verdensorden. Uanset om der er en lovgivning og en lang række afgørelser – så er det bare sådan – hvis nogen mener, at sådan er det bare!

  Hvorfor har vi så mange love i Danmark, hvis de ikke skal efterfølges – men afgøres efter det nye “retsprincip”: Sådan er det jo!

  En eller anden embedsmand i SKAT kan bare lige fremstille en afgørelse, der i det pågældende tilfælde tilfredsstiller skatteyderen. Så er den ikke længere!

  “SKAT” har afgjort på venskabelig vis – jeg vil ikke deporteres til Vestre Fængsel eller Vridsløselille – men kan man mon ikke finde en lejr for mig udenfor København – for at tale imod mantraet: ” Sådan er det jo”!

 3. Af B Torn

  -

  NKK skriver:
  Det er både trist og spektakulært, at landets statsminister har fundet det nødvendigt at afvise rygter om sin mands seksualitet. Trist, fordi det viser et foreløbigt lavpunkt i omkostningerne ved at være i politik. Og spektakulært, fordi det udstiller den råddenskab i dele af det politiske liv, som skattesagskommissionen skal forsøge at afdække

  Lisbeth Knudsen skriver:
  Men det er grænseoverskridende, at vi på statsministerens egen foranledning skal beskæftige os med Stephen Kinnocks seksuelle orientering. Det kan Thorning til gengæld hverken bebrejde medierne, embedsmændene i Skat eller oppositionen. Det kan hun bebrejde sin revisor.

  Joh – meningerne er meget delte her!

  Og det er jo helt forventeligt, at Sosserne kæmper for deres formand. Jeg for en kæmper for ens skatteregler for alle.
  Og hvis der skal en whistleblower til for at vise, at sådan foregår det ikke, så er det fint med mig.

 4. Af Ivan Berg

  -

  Tak igen Krause for et godt indlæg.

  Åbenbart er der i vores civiliserede samfund “respektable” folk som ingen anstændighed har.

  Jeg tænker her på een af embedsmændene i tamilsagen , som bagefter bliver forfremmet til politidirektør – så han idag kan fortælle en løgnehistorie om tavshedspligten.

  Selvfølgelig er det ikke sådan at SKAT ved hvert folketingsvalg kan fortælle om politikernes skattesager i “almenvældets interesse”.

 5. Af Ivan Berg

  -

  B Torn
  BT har vel hele tiden haft alle sagsakter – og har lækket til den engelske presse.

  Ihvertfald har den engelske presse skrevet om den sexuelle orientering.

 6. Af B Torn

  -

  Hvor ved du fra at BT har lækket til den engelske presse?
  Nu er Kinnock jo ikke ganske ukendt i GB?
  Og du kender vel ikke den engelske presses kilde, gør du?

  BT har i hvert fald ikke skrevet om SK´s selsuelle vaner her, måske fordi vi er ligeglade.
  HTS og ST må da leve, som de vil.

  Det var HTS selv, der for et par dages siden bragte dette på banen – ikke pressen.
  Og det er kun interessant, hvis parret har brugt dette for at slippe billigere i skat.

 7. Af Karin Bennedsen

  -

  Jeg kan desværre ikke kommentere på Lisbeth Knudsens blog, da jeg der er total blacklistet, så derfor bruger jeg NKK’s blog. Sorry.

  Lisbeth Knudsen skriver:

  “Men det er grænseoverskridende, at vi på statsministerens egen foranledning skal beskæftige os med Stephen Kinnocks seksuelle orientering. Det kan Thorning til gengæld hverken bebrejde medierne, embedsmændene i Skat eller oppositionen. Det kan hun bebrejde sin revisor.”

  Hvad Frode Holm helt præcist har udtalt i et lukket møde med SKAT’s direktør i august 2010 kan vi af gode grunde ikke vide, da der kun findes et anden-trediehåndsnotat fra mødet, som Frode Holm ovenikøbet påstår er en fejlfortolkning, men vi ved en ting med 100% sikkerhed, nemlig, at INTET fra dette møde i 2010 nogensinde burde blive til overskrifter på BT’s og andre mediers forsider, da mødets indhold selvfølgelig var omgærdet med streng fortrolighed.

  Hvis det ikke var for BT/Berlingerns historier om Kinnock/Thornings skat under valgkampen sidste år, historier, der gav mistanke om urent trav hos daværende regering og embedsværk og nu fører til en kommissionsundersøgelse, så ville Frode Holms udtalelser aldrig være kommet til offentlighedens kendskab.

  Så Lisbeth Knudsens forsøg på at vaske hænder på koncernens vegne ved at kaste skylden på Frode Holm, holder ikke i retten.

 8. Af B Torn

  -

  Karin Bennedsen.
  Din formand åbnede ballet, da hun gav divergerende oplysninger til 2 myndigheder, alt efter, hvad hun ville opnå.
  Sk´s mange ophold – hver weekend – fredag til mandag , da han skulle med på husets skøde – men langt mindre til skattevæsenet, så han ikke skulle betale skat her.

  Og de, der har kvabappelse over, at HTS kigges efter i sømmene, har forhåbentlig også endog meget store problemer, når skatteminister Thor Møger opfordrer folk til at melde naboen, hvis de snyder sig til forhøjet børnetilskud, eller hvad???
  Her må myndighederne gerne vade ind og se om fruen har mere end een tandbørste!
  Undrage sig skat eller snyde med tilskud kommer vel ud på et? Pengene mangler i kassen.
  For det er vel ikke sådan, at ministre ikke bedømmes efter de samme regler som os andre?

 9. Af Annemette Hansen

  -

  Karen Bennedsen: Du er ikke den eneste, der er blacklistet, for her på B.dks blogs er det Støjbergs mand, der regerer og Lisbeth Knudsens snak om Ytringsfrihed gælder ikke, når det kommer til andre meninger end “de rigtige borgerlige”…så bliver man slettet asap:)…såmænd også her hos NKK…for jeg husker da tydeligt, at NKK var med i det koordinerede angreb mod HTS , da Ikkeskattesagen rullede. . . og der var jeg ude med en skarp kritik af dette sammenspiste Uvæsen, som florerer mellem pressen og Borgen. Det indlæg blev slettet. Helle Thorning er lagt for had fra dag eet af samtlige borgerlige , og det had har styret en stor del af pressen. Mage til råddenskab skal man lede længe efter!

 10. Af Annemette Hansen

  -

  B.Torn: som om vi ikke kan se forskel på Heksejagt og almindelig undersøgelse af en toppolitikers skatteforhold! Det her er langt ude !
  Og som om Helle Thorning og hendes mand ikke er blevet undersøgt helt ned i petitesserne!! ….manden blevet skygget i udlandet osv osv. .
  Sagen er, at 4-5 skatteeksperter ved Skat i København har FRIKENDT parret og det kunne TLP ikke tåle, for så mistede han sit fede job ! Men gudsketak og lov tabte Venstre magten , så der nu kan blive ryddet op i dette beskidte morads af politikere og følgagtige journalister, som er filtret ind i hinanden ….er de blevet korrupte???? den tanke får mange danskere. Derfor skal luften renses nu.

 11. Af Carsten Bern

  -

  Kildekritik folkens. At man kan få nogle skatte eksperter til at undre sig over afgørelsen kan vel ikke være så overraskende? Der er jo en vis sandsynlighed for at de selvsamme eksperter på det seneste tabt det de hævdede var lignende sager for klienter…det skal naturligvis retfærdiggøres i offentligheden.

  Men som enkelte i tråden har skrevet: HTS’ mand er ikke dansker der forsøger at undgå skat i Danmark, som f.eks. Søren Hansen. Han er brite, der bor og arbejder i Schweiz! Det er fint stadig at argumentere for at Skat har lavet en fejl, men forsøg nu at få alle nuancer med. Og anerkend at der er mange nuancer vi ikke kender.

  Og, dette er min forudsigelse: Dette bliver den største skandale i dansk politik i mange åriter og rammer overskrifterne i næsten alle lande: At en dansk skatteminister har forsøgt at blande sig i en statsministerkandidats skattesag, og evt. har lækket info om sagen.

 12. Af Karin Bennedsen

  -

  @Annemette Hansen

  Prøv at gå over på NKK’s nye blogindlæg: “Ka’ det virkelig passe?”, hvor han genåbner skattediskutionen.

  Jeg synes eller, at Berlingske sammen med BT måske skulle holde en smule lav profil i hetzen mod Thorning og Kinnock.

 13. Af Emilie J. Sørensen

  -

  @jenni
  Til dit spørgsmål d.d. kl. 08:29 følgende:
  HTS fortsatte med at opretholde et megastort fradrag, som hun ikke længere havde ret til. Det stod på i 6 år, uden at SKAT opdagede det. Først 5 år efter seneste skatteunddragelse blev SKAT opmærksom på forseelsen, og det var begrundelsen for, at hun blev frikendt i den sag. Det kostede samfundet 150.000 kroner!
  Til dit indlæg lidt senere samme dag dette:
  Ingen “skal snydes for deres rettigheder”, men SKAT er ikke et tag-selv-bord. Snyderi her bliver på bekostning af “alle de hårdtarbejdende lønmodtagere, der står op hver morgen og smører leverpostejmadder til sig selv og deres børn”. Naturligvis er der også mange andre, der bliver snydt!

 14. Af K. Søndergaard

  -

  Hvad er det lige folk ikke kan forstå??? Det ene efter det andet indlæg med op ad stolper og ned ad vægge om HTS’ skattemoral. Den skal jeg ikke gøre mig til dommer over her og folk må mene lige hvad de vil! MEN DET IKKE DET SAGEN DREJER SIG OM! Det er et spørgsmål om et ulovlig/kriminel handling med det ene formål at skade en politisk modstander. Hvis det kan accepteres i et demokratisk samfund(bare det går ud over den rette), så er vi længere ude end godt er!

 15. Af B Torn

  -

  @ Annemette Hansen
  Hvad mener du med skygget i udlandet?
  Er det fordi man har kontrolleret hans rejser – eller hvad mener du?

 16. Af Annemette Hansen

  -

  B.Torn:ja, jeg mener da at have læst historier om, at folk har tjekket ham…husker jeg forkert?
  Karen Bennedsen: har læst den nye blog. NKK er for nem. Han er jo bare hunderæd for at blive holdt ude af “det borgerlige selskab” .Der er nok een, der har prikket ham på skulderen og fortalt ham, at han bliver arbejdsløs, når Venstre kommer til magten igen…du ved:” Enten er du Med os eller også er du Imod os filosofien” Jeg fatter iøvrigt ikke, at han kan være ansat i DR, når han er så useriøs: den ene dag siger han, at skattesagen er afgjort..den anden dag sværter han hts. til igenigen.
  Jeg kan ikke finde hoved eller hale i, hvad han igrunden mener…er han Radikal?:)

 17. Af Janne Frederiksen

  -

  YNKELIGT og ÆRGERLIGT!

  I øjeblikket oplever vi danskere den allerværste side af magtens indflydelse i vores land: MISBRUGET!!

  Sådan har det dybest set altid været mere eller mindre, men i disse år kommer alle oplysninger lynhurtigt frem qua internettet.

  Det er jo helt fantastisk, for så vidt det er sandheden vi oplyses om som borgere/samfund!

  Hvor mange løgne skal først ud på “nettet” inden sandheden kommer for en dag, hvis ellers den gør? – og hvem redigerer så lige det???

  Det er vel ikke så mærkeligt, at vi p.t. har de politikere vi har i DK?

  Ingen anstændige og ærlige mennesker ønsker vel at arbejde som politikere her i landet?

  Arbejdet er lig med at stemple sig selv som utroværdig, magtliderlig og løgnagtig.

  Et land har de ledere, det har fortjent, desværre!!!

  Gud bedre det, for nu at bruge en ret så brugt og slidt frase.

 18. Af Karin Bennedsen

  -

  Annemette Hansen

  Så vidt jeg husker, så nævnte chefredaktøren fra BT, Olaf Skaaning, i Pressenævnet på TV2 News, at de havde haft en journalist i Schweiz for at snage i, om Kinnock virkelig boede på den adresse, han havde oplyst.

  Og så skulle det da undre mig meget, om sladderjournalisten ikke samtidig forsøgte at finde tegn på, at Kinnock måske havde en hemmelig bøsseven installeret.

  Engang troede jeg, at NKK var lidt lyserød, selvom han havde været borgerlig spindoktor, men når han svinger så vildt som i de seneste to indlæg, kan han kun være radikal :-)

 19. Af j nielsen

  -

  “Engang troede jeg, at NKK var lidt lyserød, selvom han havde været borgerlig spindoktor, men når han svinger så vildt som i de seneste to indlæg, kan han kun være radikal”

  Jeg synes mere det ligner et vink med en vognstang.

 20. Af B Torn

  -

  @ Annemette Hansen
  Som jeg har forstået har skat kontrolleret hans flyrejser og kreditkort.
  Selv små bitte selvstændige skal vise dokumentation for rejser hos skat – og når det så oven i købet her drejer sig om skattepligt efter opholdsdage skal de vel kontrollere det.
  Om man så kan bruge det til noget ved jeg faktisk ikke, for Sk kan jo bare bruge sin bil – her er der ingen kontrol – og han kan jo blot fremvise de flybilletter han synes – og kassere resten –
  så hvis han har været her i landet flere gange kan det jo ikke kontrolleres vel?
  Med mindre han har gjort som Søren Hansen , golfspilleren, der brugte sit kreditkort uden omtanke.
  Ja NKK har udviddet sin horisont.

 21. Af Børge Jørgensen

  -

  Det er ynkeligt, at vi i Danmark skal døje med at have en statsminister, som er belastet med at have
  snydt i skat – det er et faktum, at HTS har udnyttet et ægtefællefradrag desuagtet hun var uberettiget til
  det. HTS er som alle danske skatteborgere forpligtet til at kontrollere sin årsopgørelse.

  Når skattevæsenet afslutter den verserende skattesag på en så påfaldende venlig og for HTS fordelagtig måde,
  så burde man genåbne en række tilsvarende skattesagsafgørelser, hvor afgørelserne var til stor ugunst for de ramte skatteborgere – her skal blot nævnes en golfspiller, som måtte betale et større millionbeløb i uberettiget skat.
  Hans problem var blot, at han ikke var socialdemokratisk statsminister.
  Nogen er mere lige end andre.

 22. Af j nielsen

  -

  “Selvfølgelig kan både Axel og Emilie dokumentere at Erling Andersen har et aktuelt tilhørsforhold til Socialdemokraterne.”

  Når de påstår at der er tale om kammerateri.

  Men hvorfor bliver de siddende på de oplysninger? Begge to. Indlæg efter indlæg. Det må da være så nemt.

  Men i stedet for bare at komme frem med det vælger Axel at fremture:

  ““SKAT” har afgjort på venskabelig vis ..”

  Han må jo vide hvad dette venskab bunder i, og hvorfor afgørelsen er en vennetjeneste. Men af en eller anden grund vil han ikke sige det.

  Det er sgu da mærkeligt. Næsten ligeså mærkeligt som Troels Lund Poulsens selvpåtvungne tavshedspligt.

  Og akkurat ligeså troværdigt.

 23. Af Jens Hansen

  -

  Jeg er ked af at være den der skal fortælle Niels Kraus-Kjær det, men det er altså kun jer i ‘den pludrende klasse’ som interesserer jer for denne sag. Og at jer i ‘den pludrende klasse’ har fået gejlet hinanden op i et helt hysterisk leje er åbenlyst, men for ganske såkaldt ‘alimindelige’ ude i det virkelige er det helt andre emner der sår på dagsordenen. Du ved, banaliteter såsom job og hvordan man skal få betalt regningerne i husholdningen. Men den slags kedelige dagligdags ting kan man vel ikke forvente skulle interessere den selvudnævnte elite i ‘den pludrende klasse’.

 24. Af Michael Cholewa

  -

  Hvis man orker at læse kommentarerne til NKK blog igennem, må man sørgeligt nok konstatere, at dem har spekuleret i at lække fortrolige informationer til BT (og ligeledes forsøgt med et tilsvarende læk til EB), med det formål at holde liv i en skattesag som forlængst var lukket, har præsteret et SPIN som i relevante faglige kredse må fortjener en vis anerkendelse. Det virkede sgu’

  Her er indlæg som tror at afgørelsen fra SKAT kan forklares med at Københavns kommune er “ræverød” – SKAT har organisatorisk set intet med Københavns Kommune at gøre, at HTS og SK hos SKAT har modtaget særbehandling fordi de har ladet sig repræsentere af en revisor – det har jeg gjort gentagende gange og jeg er helt almindelig) måbendende konstaterer, at BT, en repræsentant fo menneske af borgerlig observans osv osv.

  Tilbage står så blot at begræde, at også medier som BT faldt i med begge ben, og ukritisk lod sig spænde for SPIN-vognen, da man en uge før valget i 2011 lancerede en “ikke-nyhed” af dimensioner til trods for at de, som nogle af de eneste herhjemme, havde haft adgang til at læse afgørelsen fra SKAT i sin fulde længde, og derfor vidste at SKAT havde pure frifundet statsministerens mand.

  Der er kun to elementer tilbage i denne sag som forjener debat og opmærksomhed:

  1)Blev der fra politisk side forsøgt øvet indflydelse på afgørelsen fra SKAT? Det spørgsmål bliver forhåbentlig besvaret af kommisionen.

  2) Hvordan genvinder vi som befolkning tilliden til at medierne fortsat kan varetage rollen som samfundets vagthund overfor statsmagten? Det kommer til at kræve en lang debat og formodentlig efterfølgede bodsgang.

  Det bliver interessant at følge debatten – blot er det ærgeligt at man skal igennem så meget sludder som herinde, for at finde frem til de begavede indlæg.

 25. Af S. Aaby

  -

  Man kan jo spørge hvad private skattesager laver på TLP`s skrivebord.

 26. Af Annemette Hansen

  -

  Karen Bennedsen: tak for dokumentation…selvfølgelig har journalister været nede og snuse i Kinnocks liv.

  De borgerlige blev for magtfuldkomne, men sørgeligt nok kan de ikke selv se, at de er helt ude i hampen.

 27. Af Annemette Hansen

  -

  B.Torn: jeg tror desværre, du kun er ude på een ting: at sværte en modstander til. Hvis vi antager, at Skat har set mildt på HTSs “sjusk” …ja så kan man vel også sige, at Hjort Frederiksen slap fuldstændig afsted med at begå ulovligheder i sagen om uberettiget tilbageholden af kontanthjælpsmodtageres penge…. . men hvad…det var jo også kun Almindelige mennesker, det gik ud over…eller Løkkes bilagssjusk, som jo nemt kunne have ødelagt hans karriere, hvis journalisterne havde kørt hårdere på og udråbt ham som pamper , for det er jo, hvad det er, når man udnytter off. midler til eget privatbrug. Men der er jo forskel på folk alt efter hvilke venner, man har.

 28. Af Mogens Weile

  -

  Er Nielse Krause-Kjær ikke ved at involvere sig som en part i Venstres/blå bloks skattesag mod Helle Thorning?

 29. Af georg christensen

  -

  En rådden “skattesag”, “skattelovgiverne”, virker ikke tilfredsstillende.

  En “revisor” i fokus. I mine øjene set, lige så råden, som revisorene i (Sten Bagger sagen), som på bedste vis, efter “egenkontrol bestemmelserne”, kun, mod betaling, også opførte sig som en flok “idioter”.

Kommentarer er lukket.