Villy blev slet ikke færdig

Af Niels Krause-Kjær 121

Villy Søvndal vil som formand for SF blive husket for én ting – han fik sit parti i regering. Om det så i de politiske historiebøger bliver et sejrskapitel eller et katastrofekapitel, afhænger af, om partiet også bliver regeringsdueligt. Det er endnu ikke sket, og med Villy Søvndals afgang bliver det den nye formands hovedopgave. Hun (meget tyder på, at det bliver en kvinde) skal én gang for alle overbevise tillidsfolk, menige medlemmer og (forhenværende) vælgere om, at det slider, koster og gør ondt at have magten. Det ved De Radikale. Det ved Socialdemokratiet. Det lærer de aldrig i Enhedslisten. Og det er bestemt heller ikke nogen naturlov, at de lærer det i SF. Hvis de ikke lærer det i løbet af det næste års tid, så er det bare med at pumpe luftmadrassen og indstille sig på et nyt kvart århundrede med ligegyldige ø-lejre og frelste holdninger.

Villy Søvndals politiske eftermæle står og falder med den udfordring, og med sin afgang som partiformand får han meget ringe indflydelse på resultatet. Det er med til at illustrere, hvor voldsomt han må have længtes efter at blive fri for posten. For Villy stod ikke ved afslutningen på sit politiske projekt, der både var modigt og dristigt. Han stod faktisk blot ved begyndelsen. I det lys går han i utide. Han og SF står lige der, hvor Churchill – uden sammenligning i øvrigt – efter et vundet slag i 1942 sagde de berømte ord: “This is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.”

Om hans utidige afgang giver SF en ny start i forhold til vælgerne er muligt. Om det giver en ny start i regeringssamarbejdet er til gengæld usandsynligt. Her forbliver linjen den samme, uanset hvem den nye formand bliver. Og det er med til at illustrere, hvor utaknemmelig en opgave, den nye formand får. Der kan næsten ikke rokkes med noget som helst, når man bliver ny partileder i en regering – spørg blot Lars Løkke. Og hvis man forsøger, kommer det let til at se forpjusket ud – spørg blot Lene Espersen.

Meget tyder på, at den nye leder af SF bliver et opgør mellem Astrid Krag og Ida Auken. Den første er mest til Villys linje. Den anden hælder mere i retning af De Radikale, når det gælder værdipolitik og EU. Men uanset hvem af de to, det måtte blive, er dedikationen til regerings-projektet same-same.

Udfordringen er blot at få resten af partiet med. Nu uden Villy.

121 kommentarer RSS

 1. Af j nielsen

  -

  “9.4.1940.

  Det går ikke så godt med datoerne her til aften.”

  Måske var den mejsel ikke en god ide.

 2. Af j nielsen

  -

  Jeg mener, at der skal to ting til for at man kan kalde sig arbejderparti.

  1. får man arbejdernes stemmer
  2. varetager man arbejdernes interesser

  De to ting følges ikke nødvendigvis ad.

 3. Af j nielsen

  -

  Parafrase over N.Poulsen løfterbryderfantasier.

  “Du får sådan en endefuld når vi kommer hjem.”

  Far og sønnike kommer hjem. Ingen endefuld.

  “Men far, du lovede …”

  “Desværre, knægt. Mor var ikke enig.”

  Fire år senere går lille Poul stadig og skumler over at hans far er en løgnhals.

 4. Af r. vangkilde

  -

  -mener N.K-K, at tale færdig!
  VILLY BLEV HALVFÆRDIG! – hvorfor taler villy og Sohn
  altid i halve sætninger! -begge herre er meget svære
  at forstå,og de måtte da kunne lære dette medieshow.

 5. Af Jens Jensen

  -

  Svar til Erling Drews, 9. september 2012 kl. 07:33. M.h.t. Enhedslisten, så sammenligner jeg dette parti med, hvad der skete i Venezuela, hvor den socialistiske Chaves kom til magten via stemmeurnerne. Hvad er sket? Joh, sejrherren har altid ret. Aviser og politiske modstandere gøres tavse, hvilket også vil ske såfremt de socialistiske partier i DK får absolut flertal. Så vil både din og min stemme i aviserne forstumme og det ganske hurtigt. Historien viser jo desværre, at magthaverne med stort flertal rundt omkring i verden altid har sørget for at beholde magten uanset prisen og evt. Grundlove. M.h.t. Frankrig så vil landet ikke kunne fungere uden eksport af deres produkter. Deres bilproduktion kan ikke sælges, for dyre og for dårlige. Vinen for dyr, Sydafrikanske og Sydamerikanske vine overtager markederne, og det uanset om Frankrigs Præsident er rød, blå sort eller anden farve.
  Det var dengang, det danske demokrati som hjalp Svend Auken af krogen, skriver du! Joh, sejrherrerne har altid ret, ikke også?? God søndag.

 6. Af Niels Poulsen

  -

  @Helge Ebbe Nørager

  “Kampen står især om de arbejdere, som er utrygge ved globaliseringen og over, at deres arbejdspladser forsvinder”

  Det er ikke mine ord, Helge. Jeg citerer en artikel, hvilket jeg synes, at jeg gør tydeligt opmærksom på.

  Jeg føler da med de mennesker, som mister deres arbejde, fordi virksomheden, hvor de er ansat, vælger at flytte produktionen til udlandet. Jeg har blot svært ved at se, hvad vi kan gøre for at forhindre det.

  Men jeg tror, at udviklingen på et tidspunkt vender. Lønningerne i de lande, produktionen flytter til, stiger, Kina har allerede toppet, andre steder er nu mere attraktive for virksomheder, som spekulerer i mindst mulige produktionsomkostninger. Det hele vil jævne sig ud, og det vil igen kunne betale sig at have produktion i Danmark. Det tager nok bare mange år. Men visse mindre danske virksomheder har faktisk allerede valgt at flytte produktionen tilbage til Danmark, fordi danskerne er dygtigere og mere omhyggelige med deres arbejde end f.eks. en underbetalt kineser, og fordi det er svært at styre en virksomhed, som ligger langt borte. Transport af varerne koster vel også en del.

  Så jeg håber, at du kan se, at journalistens lidt arrogante omtale af ”arbejdernes utryghed” i den artikel, jeg citerede, heller ikke er min kop te.

  @j nielsen

  Jeg forstår ikke dine kommentarer. Den del af hjernen, det kræver, er ikke udviklet hos mig, og jeg vil ikke gøre noget, for at udvikle den.

 7. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Det er rigtigt at ytringsfriheden er truet, som Jens Jensen skriver ovenfor. Se blot hvordan det gik, efter at JP slog sig sammen med Politiken. Først var der sletninger i massevis, så kom fjæs-book til og minimal skrift, og nu er debatten hos JP lige så ufri som hos Politiken. Kun her er debatten nogenlunde fri.

  Hvis ytringsfriheden forsvinder helt, er demokratiet helt væk, og diktaturet begyndt.

 8. Af niels hansen

  -

  @Niels Poulsen

  Helt enig i dine betragtninger angående udviklingen på eksportmarkederne.

 9. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  PS: Ovre på Anne Sophie Hermansens blog er der allerede lukket helt af overfor de bloggere der ikke lige passer til damens smag. Men der er vel den demokrati-opfattelse de har i LA-kredsen?

 10. Af Erling Drews

  -

  @ Preben F1 Jensenh…Hvis ytringsfriheden er truet, som du skriver, og medgiver Jens Jensen har ret i…Ja, så er det da ikke Enhedslistens skyld, vil jeg mene…

  Det, der er blevet et problem for demokratiet, er efter min mening, at man ikke kan stole på ret mange politikere mere, og samfundet er vendt 180 grader i den forkerte retning…Det kommer til at koste Danmark utroligt dyrt, ( bare se, og er så mit gæt ) når den økonomiske Tsunami rammer Danmark med hele sin kraft i 2015…..Derfor vil “man” også se politikere forlade folketinget i tide, ( a’la Søvndal)så de ikke væltes omkuld…

  God middag,
  Erling

 11. Af Hasse Gårde-Askmose

  -

  Noget helt andet?
  Måske.

  Er det en ny trend, der er ved at brede sig hos – ledende? – politikere?

  Tanker om fremtiden:

  Det er senere kommet frem, at Anders Fog allerede i forbindelse med dannelsen af sin sidste regering, sikrede sig tilslutning fra præsident Busch til sit ønske om at blive generalsekretær for NATO.

  Og Villy Søvndal har ikke lagt skjul på, at han allerede for over et år siden – før valget? – mere eller mindre besluttede sig til at træde tilbage som formand for SF.
  Og han havde selvfølgelig en aftale med Helle om, at han skulle være udenrigsminister ved en regeringsdannelse.
  Så havde han sikret sig en fed hyre og en ditto ekstrapension. Op til sin snarlige pension.

  Det er da dejligt, at – nogle – politikere tænker fremad.
  Men måske skulle disse tanker om fremtiden gå i andre retninger end de personlige.

 12. Af Ole Juul

  -

  Villy blev ikke færdig…………., nej, han kom aldrig igang!

  Man kan sjovt nok ikke få et motorkøretøj til at køre fremad – ved ar sætte det i bakgear. Denne meget enkle naturlov gælder også for SF!

  Siden Villy fik sig manupuleret til magten, og regerings”deltagelse”, har det alene drejet om at bortforklare alt fra A til Z, for intet af det han på fjoget vis meddelte som mål, er på nogen måde blevet til realiteter.

  Desværre for Danmark havde han held til at få sig sig krappet tilside som kvart udenrigsminister, og dermed uden for spottet (da han var på rejse). Ingen kender længere danmarks holdning til nogetsomhelst, hvis de ikke husker godt!

  Den mand kan roses for een ting: Han er god til at opfange og manipulere vælgere ind i folden, -som ikke forholder sig til, eller fatter den virkelige verden!

 13. Af Olav Hessellund

  -

  Krause-Kjær er en af de få politiske kommentatorer, jeg læser. Hans analyser og vurderinger er sobre og indsigtsfulde,

  Det samme kan ikke siges om flere af de kommentarer, Krause-Kjærs indlæg afføder. Mange går på personen fremfor sagen og er holdt i en nedladende tone overfor debattører med andre holdninger. Andre indlæg kører groft på det kønsdiskriminerende. Det er forstemmende – det er trods alt snart hundrede år siden kvinder fik stemmeret.

  Man kan selvfølgelig sige, at sådanne indlæg siger mere om afsenderen og springe dem over, men hvis avisen vil leve op til sine egne retningslinjer for debatten, synes jeg godt man kunne stramme op på hvilke indlæg, der slipper igennem. Det har intet med censur at gøre. Man kan sagtens være skarp i sin kritik uden at ty til grovheder, talen ned til folk, diskrimination eller andre dårligdomme.

 14. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Ja, Olav Hessellund, lad os endelig få fjernet alle ytringer der ikke er 100% politisk korrekte, set gennem tykke røde radikale brilleglas. For det er jo træls med alle dem som ikke ligger helt fladt ned på maven overfor dine meninger, er det ikke rigtigt? Vi der er de allermest bedrevidende, bør naturligvis ikke have vores ædle og ophøjede tanker forstyrret af pøbelen.

  Og når man sådan rigtig tænker efter, så er folkestyret fuldstændig overflødigt, når vi har visdomsfulde fyrtårne som Jelved og Vestager og dig, er det ikke rigtigt?

 15. Af Olav Hessellund

  -

  @PREBEN F1 JENSENH
  Dit sidste indlæg taler for sig selv – det behøver vist ingen yderligere kommentarer.

 16. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Villy blev aldrig færdig – de tkan man til en vis grad sige, som Niels Krause-Kjær gør det; men jeg forstår ham godt.

  Jeg forstår ligedan godt Vigsø Bagge, hun har vist været ‘færdig’, om ikke hele tiden – så uhyggeligt længe med hendes dramaer; og nu går hun selv af angst for at blive gået.Det sidste nok så sikkert som Amen i kirken.

 17. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Erling Drews – 07:33

  Du er lidt naiv, mener jeg – måske vil det ikke tone så tydeligt i DK, fordi vi har andre spilleregler; men havde de flertal el blot bedre vind i sejlene, så .. !? Og visse andre politikere til venstre for midten ville sikkert gerne følge e sådan linje, magtfuldt. Good old days fx.

  Derfor er du naiv.

  Derfor burde SF egentlig også dele sig – måske med nogle fra S tillige, altså til enten EL eller SF. Mere regulært.

 18. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Olav Hessellund – 9. sept – 18:30

  Det kan du have ret i, at tonen ikke altid er køn – og specielt mænd er tilbøjelige til at tale ned til kvinder, specielt ses det på ASHs blog, når der bliver hylet fra spindesiden mod de mænd, der ud i f visse emner, der mere el mindre direkte går på forholdene m/k, er grove overfor kvindekønnet i nærmest hele DK.

  Men at nævne navne er jo nødvendigt, når der tales om politik – ellers vidste vi jo ikke liige, hvad vi talte om eller hvor vi var henne. Altså – debatter fuld af insinueringer, det går jo ikke – og vil ikke kunne blive forstået med sikkerhed korrekt.

  Nu – og ikke for at skyde Niels K-K noget i skoene her; men han er altså honoreret af avisen og ville blive fyret, hvis han ikke holdt ‘tonarten’, som han jo også helst skal være temmelig øvet i for ikke kun at sige mainstream-vås.

 19. Af j nielsen

  -

  “Jeg forstår ikke dine kommentarer. Den del af hjernen, det kræver, er ikke udviklet hos mig, og jeg vil ikke gøre noget, for at udvikle den.”

  Det minder mig om noget. Nu hvor vi snakker SI-enheder.

  http://www.youtube.com/watch?v=FCpR_DlIr80

 20. Af Axel Eriksen

  -

  @ j nielsen!

  Du har fuldstændig ret. Jeg har nu set dit link.

  Hjernekapacitet må man tilstå dig – er tror jeg frarøvet dig ikke på en del af hjernen – men desværre uhelbredeligt på den hele!

  Sikke en gang ævl på så korte sætninger – og dernæst et link til en ligeså “hjernedød” vidio!

 21. Af j nielsen

  -

  Jeg kunne godt finde pap og saks frem, men så noget som det her

  “Jeg forstår ikke dine kommentarer. Den del af hjernen, det kræver, er ikke udviklet hos mig, og jeg vil ikke gøre noget, for at udvikle den.”

  tyder på at det ikke gør nogen forskel. Der er kun åbent for output, ikke for input.

Kommentarer er lukket.