En partileder på 29 år

Af Niels Krause-Kjær 121

Meget tyder på, at SF’s næste formand bliver den 29-årige Astrid Krag. Hun har ingen uddannelse, hun har aldrig haft et rigtigt job, og hendes tilmelding til et universitetsstudie – for ganske, ganske få år siden – blev primært brugt til at være ungdomspolitisk aktiv.

Er det et problem? Det korte svar er naturligvis ja.

Der er gennem de seneste 10 måneder blevet lavet mange dårlige vittigheder om alderen på skatteminister Thor Möger og sundhedsminister Astrid Krag. Men begge har faktisk bestridt deres ministerposter pænt. Især Thor Möger har udmærket sig med en ganske overbevisende driftssikkerhed. Astrid Krags barselsorlov gør det sværere at bedømme hendes første 10 måneder som minister, men det er gået bedre, end mange lader forstå. Hun er et politisk talent udover det sædvanlige. Så selv om alder og ansvar er blevet udfordret, så kan man ikke sige, at Möger og Krag er dumpet. Tværtimod har de begge klaret sig bedre end andre og ældre ministre.

Men der er en verden til forskel på at være minister og så være partileder.

Selv om Napoleon klarede sig udmærket, da han havde en tilsvarende alder, så er det de færreste, der som 29-årige har tyngde, erfaring og autoritet til den slags. Den slags modnes og udvikles typisk i det efterfølgende årti. Med risiko for at blive beskyldt for aldersfascisme, så stilles der særlige krav til lederen af et større politisk parti – oven i købet et regeringsparti. En partileder skal kunne meget mere end to hurtige sætninger til et tv-kamera og lidt solidt håndværk. En partileder er som det erfarne familiemedlem, man vender sig mod, når ligningerne er svære at få til at passe. Det familiemedlem, der med mange års erfaringer, tusinder af små mellemregninger, en del nederlag og helst lidt flere sejre, mavefornemmelser og sund fornuft er i stand til at nikke ja og ryste på hovedet på de rigtige tidspunkter. Det naturlige og sikre kompas, når omverden er rådvild.

Sådan er det også med en partileder for et regeringsparti. Her handler det bare om krig, danske soldater, valutakriser, recession, Europas fremtid, terrortrusler, afgørende reformer, en stats inderste hemmeligheder, et partis fremtidige kurs og mange menneskers skæbne. Til højre eller venstre? Ja eller nej? Nu eller i morgen?

Mener man virkelig i SF, at det ansvar ligger bedst i en 29-årigs rene hænder? Åbenbart. Ingen er i tvivl om, at folkene omkring Villy Søvndal ønsker det sådan. Ida Auken har meddelt, at hun ikke stiller op, og ikke mindst Steen Gades anbefaling af netop Astrid Krag må ses som udtryk for, at dele af toppen i SF nu har ‘handlet den af’. Der kommer måske en kandidat fra partiets venstrefløj, men næppe med mulighed for at få flest stemmer blandt de 14.000 medlemmer. Den eneste kandidat, der for alvor kunne true Astrid Krag, synes at være borgmester og næstformand Mette Touborg, som tilsyneladende ikke kandiderer.

Mette Touborg som formand ville nok være bedst for SF. Hun kunne formentlig samle bredere. Hun er ældre og har erfaring som borgmester og sæde i Kommunernes Landsforening. Hun har oven i købet haft et almindeligt arbejde i adskillige år før det, og er født i en politisk familie.  Astrid Krag som formand er derimod nok bedst for regeringen nu og her. Et eventuelt kampvalg bliver ikke farligt, og den nuværende kreds omkring Villy Søvndal forbliver intakt og ved magten.

Det er så blot endnu en pris, partiet betaler for at sidde i regering.

 

 

121 kommentarer RSS

 1. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Astrid Kragh som både minister og formand for et parti – og et familieliv som også småbørnsmor. Det er ‘døden’ – det hele kan ødelægges/mistes på et brædt.

  Der må være andet, siden hun ikke med det samme siger blankt ‘nej tak’.

 2. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Astrid Kragh – hvor smigende det end er, så sig fra i tide.

 3. Af Rikke Nielsen

  -

  Niels Krause-Kjær, interessant diskussion – “Hvem har monopol på at kende virkeligheden”.

  Jeg ser egentlig ikke dit indlæg som aldersfascisme, snarere som en arrogance, hvor du stiller nogle meget specifikke krav til en politiker, som nok snarere er en projektion af dig selv.

 4. Af P Møller

  -

  Vi har netop hørt dit indlæg i Aftenshowet – først tak for din oprigtighed og dit mod til at turde sætte spørgsmålstegn ved om man i en alder af 29 år har erfaring og viden nok til at kunne bestride en sådan post.
  Efter mange års erfaring fra det private erhvervsliv i konsulent og lederstillinger – må vi give dig ret i dine betragtninger.
  Og desværre er det ikke “comme il faut” og sætte spørgsmålstegn ved ungdommelige kompetencer – og så må man jo som ofte desværre notere sig, hvordan medierne helt bevidst manipulere for at opnå et ønsket svar, når man vælger at spørge offentligheden om deres holdning sagen. I dette tilfælde spurgte man bar unge og et enkelt pensionistægtepar, hvor repræsentativt er det ???? Hvad mon svaret havde været, hvis man turde spørge erhvervsledere fra større danske virksomheder?

 5. Af Søren Revser

  -

  Birgit Hviid Lajer: Så vidt vides er Astrid Kragh ufaglært og insolvent. Så hun vil gøre hvad som helst for at opretholde hendes enorme løn.

 6. Af niels hansen

  -

  @Søren Revser

  “Man fristes næsten til at sige, at magten og de lette penge tydeligvis tiltrækker uduelighed som fluer om en lort.”

  Hvornår stiller du selv op – eller nøjes du med at hælde en spand lort over dem, der engagerer sig i politik?

 7. Af niels hansen

  -

  @P. Møller

  “Hvad mon svaret havde været, hvis man turde spørge erhvervsledere fra større danske virksomheder?”

  Det er ikke kun indenfor politik, at du ser unge helt fremme i feltet. Det har været gældende i erhvervslivet i mange årtier.

  Hvor ledere tidligere var 50-65 år gamle, ser du nu chefer på 25-40 år – og mange gør det ganske godt.

  Bare spørg A.P. Møller og andre store virksomheder.

 8. Af B Nielsen

  -

  Nu er det jo endt som en konkurrence om, hvem der ikke siger nej.

  Det er jo forståeligt, at en stribe af potentielle kandidater har valgt at sige nej, for det er jo lidt af et møgjob, at blive leder for et parti i splid med sig selv og sine vælgere, hvad de sidste dages tilkendegivelser jo klart har vist.

  Man fornemmer næsten Villy Søvndals glæde over at være kommet ud af kattepinen.

  De kloge narrer de mindre kloge, og det er altså endt med, at Astrid Krag står tilbage med aben.

 9. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Søren Revser

  Det skal jeg ikke kunne sige, kender kun AK fra TV.

 10. Af Søren Revser

  -

  niels hansen: Jeg sætter pris på hæderlige og dygtige kolleger.

  Nb.
  Jeg hælder ikke en spand L.. ud som du så flot beskriver det, jeg skriver blot hvad jeg ser. Hvis du synes det ligner L..

  Tjoh

 11. Af j nielsen

  -

  Nåleøjet.

  En er for gammel en anden for grøn
  En er for styg og en anden for køn
  Den ene for smart den anden lidt dum
  God plads i hodet eller hjerterum
  Enten for morsom eller osse for sur
  Bo ikke på slot og slet ikke i skur
  Hun er for kold og han blir så gal
  Ikke en eneste er rigtigt normal

 12. Af Chr. Jørgensen

  -

  Søren Revser.
  Tror du ikke, du burde få nye briller, eller kan du ikke opfatte, hvad du ser?

 13. Af KB Andersen

  -

  Kære Niels Krause Kjær.

  Du mener at Ak er for ung til at være partileder, fordi man som 29 årige ikke kan have den livs erfaring der ifl.dig kræves for at være parti leder. Du kan have ret, men jeg tror nu ikke at du har det aligevel, hvis dit udsagn var rigtig så skulle alle 50 årige parti leder være de helt rigtige, du kan næsten selv se hvor det bærer hen ad, ikke, jo man har mere livs erfaring men kan man bruge det der var gældende for 20 år siden til det der er gældende lige nu ikke nødvendigvis.Jeg tror man skal passe meget på med at bedømme mennesker alene ud fra deres alder det gælder både de gamle og de unge, der er ihvertefald ikke noget belæg for at sige at en ung parti leder skulle være dårligerer end end gammel.

 14. Af Niels Krause-Kjær

  -

  KB Andersen: Man ville i alt fald komme i alvorlige problemer, hvis man hævdede, at blot man er +50, så er alt i orden :-)

 15. Af jenni c

  -

  Fra:
  Ka’ det virkelig passe.
  Og det var så det sidste ord! Eller hva’ ?
  Jan Nielsen, 12. september 2012 kl. 16:18

  Nej da. Men det ser ud til, at Krause-Kjær har lukket kommentarfeltet ligenu, hvor Skatterådet har udtalt, som det altid har været, men som nogle skattefolk ikke har respekteret.

 16. Af Z. Jensen

  -

  Niels, jeg er bare så enig med dig. Hvorfor tro og håbe på en modenhed og erfaring hos Ak, når det er mere sandsynligt og naturligt at en på 40 har så mange flere refleksioner med i bagagen. En ældre partileder er ikke et nødvendigvis sødere eller ærligere menneske, men har i livet nået at være flere processer igennem og dermed have en større ballast som der også ville blive trukket på.

 17. Af KB Andersen

  -

  Niels Krause .

  Ja lige præcis.

  Vi kan jo gå tilbage til de konsevative de havde en moden leder, der skulle beslutte sig for om Danmark skulle gå i krig, så dit udsagn om at det bliver alvorlig når man er parti leder er på ingen måde forkert. Bendt Bendsen var parti leder for de konservative da han var med til at sende danmark i krig , var det hans store erfaring som menneske der gjorde at han rent faktisk var med til at sende danmrkk i krig, ville en 29 årige have gjordt det samme. Det kan vi jo ikke vide, men jeg tror at at 29 årige ville have tænkt anderledes, en klog 29 årige vil nok være mindst lige så god som en middelmådig 50 årige – mon ikke!

 18. Af Ole Skovgaard

  -

  I øvrigt, såfremt der bare lidt sandhed i rygte cirkuset om, at en større ministerrokade er i gang blandt SF erne og Ole Sohn (SF) skal fyres som Erhvervs & Vækstminister for at at Astrid Krag kan overtage denne post, så syntes jeg at Ole Sohn som tak for hjælpen skulle stille op til formands post valget.

  Og så kan Krause skrive en nu blog og spørge om, hvad en person på 29 år uden erhvervs erfaring ved om erhvervsliv og vækst og økonomi for den sags skyld som Ole Sohn ikke ved. Men OK måske kan hun sige de bevingede ord: “Grøn Omstilling” vore dages “Sesam Sesam” Luk dig op, over and Out.

 19. Af Ole Skovgaard

  -

  Efter min mening er Ole Sohn en af de SF ministre sammen med Ida Auken der har gjort det bedst. Og i modsætning til Ida Auken har Ole Sohn et ministerium som ellers kan være svært for en SF er at bestride. Ida Auken skal jo bare sige, nå ja så er vi tilbage ved “Grøn Omstilling”. Ole Sohns største problem i medierne har været, at nogle mener at han skal stå til regnskab for noget han gjorde for mere end en generation siden. Verden er vel flyttet sig siden.

 20. Af Thomas Lund Nielsen

  -

  Astrid Krag er vel lige så godt klædt på som Pia Kjærsgaard var det…

 21. Af georg christensen

  -

  En parti leder, uden uddannelse og en Niels krause-Kjær, fyldt med overmod og selv forhærligelse, to “aber” i samme båd.

  NB: Det er simpelthen for dårligt, når “journalister”( “spindoktore”) med deres uvidenhed, bare lander i samme båd som uúddannede polittikere.

Kommentarer er lukket.