Vilhelmsen kan overraske

Af Niels Krause-Kjær 69

Det er et voldsomt stærkt mandat, SF’s nye formand begynder med. Annette Vilhelmsen har med to trediedele af stemmerne sat sig tungt på magten i regeringspartiet. Nu skal det så blive interessant at se, hvordan hun vil forvalte den magt. Hendes tiltrædelsestale var både stærk og entydig. Der var ingen slinger i valsen i forhold til fortsat regeringsdeltagelse (‘en stålsat fynbo, der bider sig fast i bordkanten’), der var ingen slinger i valsen i forhold til regeringsgrundlag (‘SF står fuld og helt bag regeringsgrundlaget), og der var ingen slinger i forhold til den offentlige debat (‘der findes ingen opposition i regeringen – der findes opposition til højre’). Hun gør det eneste rigtige: Hun truer med at blive i regeringen – ikke med at forlade den.

Annette Vilhelmsens valgkamp var ikke imponerende. Hun måtte adskillige gange trække i land i forhold til lette og populære udspil lige fra udenrigspolitiske udsagn og lovning på at inddrage medlemmer i regeringens beslutnings-processer og ‘udfordre regeringsgrundlaget’. Den vare kan hun ikke levere, og det vil blive tydeligt i den kommende tid. Men hendes store valgsejr vil gøre, at hun vil kunne overleve det. Samtidig tilsiger den politiske logik, at hun lettere end Astrid Krag vil være i stand til at indgå en finanslovsaftale med Venstre. Ingen i SF’s bagland vil mistænke hende for at være for højreorienteret.

At blive formand var den lette omgang for Annette Vilhelmsen. Hendes store valgsejr var ligeså meget et markant fravalg af den nuværende ledelse. Nu begynder det svære. Kan hun stå distancen i en politisk virkelighed, hvor hver eneste sætning fra hendes mund fortolkes og analyseres? Kan hun klare sig i debatter med Lars Løkke og Kristian Thulesen-Dahl? Og hvordan vil hun tackle magten i SF, hvor alle – alle – i den nuværende top har været imod hendes kandidatur? Hun skal selv være minister, og hun skal have mindst endnu en minister fra ’sit’ hold ved sin side – måske Holger K. Nielsen. Hun skal have ’sin’ gruppeformand – måske Anne Baastrup. Måske overlever Jesper Petersen som politisk ordfører. Og måske overlever Thor Möger som minister – han vil i givet fald blive svær at undvære.

Annette Vilhelmsen kan næsten kun overraske som SF’s nye formand. Hun kan ovenikøbet gå hen og blive en succes. Hendes første skridt  – den overbevisende valgsejr og en solid tiltrædelsestale – har styrket hende. Men de næste skridt levner ikke plads til mange fejl.

69 kommentarer RSS

 1. Af Søren Revser

  -

  Jakob Schmidt-Rasmussen: Jeg tilhører bestemt pøblen.
  I det mindste har jeg en uddannelse, og nogle år på bagen.

  Måske er det derfor, jeg så nemt kan gennemskue diverse politiske udmeldinger og bedrageri.

  Misforstå mig ikke, jeg bruger ikke altid ordet pøbel i negativ forstand.

 2. Af Niels Poulsen

  -

  @J. Mathiasen

  Det er en fin sproglig iagttagelse. Carlsberg har også haft succes med at kaldes deres øl for “vores øl”.

  Der opstår imidlertid et problem, når danskerne skal sige, at grækernes gæld er “vores gæld”. Så er “vores” lige pludselig ikke så sexet mere.

 3. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  I det mindste siger eurokraterne ikke “Vores olie” – endnu, da.

  For hvorfor skal det kun være danske dovenroberter, der får glæde af indtægterne fra Nordsøolien, når Danmark er blevet en kommune i Den Europæiske Union?

  Det ville jo svare til, at de vestjyske kommuner beholdt alle indtægterne fra oliefelterne i Vesterhavet.

  Mon ikke det ender med, at Danmark bliver tvunget til, at dele indtægterne fra de danske oliefelter med resten af EU-landene, mod at de er med til at betale skrotningen af boreplatformene?

  National egoisme i forhold til strategisk vigtige ressourcer må tilhøre fortiden i en stadigt mere ressourceknap verden.

  EU blev jo netop oprettet, for at forhindre krige om knappe, strategiske ressourcer, som olie og stål – og olie.

  (Jeg håber ikke, at jeg har givet nogle geskæftige eurokrater gode ideer)

 4. Af Ole Chemnitz Larsen

  -

  Ikke hvis hun skal stå på mål for Margrethes regeringsgrundlag på det økonomiske område.

  EL kan ikke undgå at blive et stort parti

 5. Af Ole Chemnitz Larsen

  -

  Ikke hvis hun skal stå på mål for Margrethes regeringsgrundlag på det økonomiske område.

 6. Af Søren Revser

  -

  Jeg hæfter mig ved, at Danmarks top erhverssvindlere inkl. diverse bankdirektørere roser den afgående erhverbsminister Hr. Sohn til skyerne. Det samme gør SF’s nye formand.

  Mere behøver jeg egentlig ikke at vide…

 7. Af Jens Hansen

  -

  Det var et godt valg, nu varer det nok ikke længe, inden regeringen må kaste håndklædet i ringen – Gudskelov!
  Som der står skrevet:
  Be not deceived, God is not mocked, for whatsoever the socialist soweth, that they shall also reap.
  Måske kan Danskerne – endnu – lære at klare sig selv!
  Vi er mange, der er trætte af kampråbet – solidaritet – der skriges hver dag, af alle de på bænken.

 8. Af Jørn Christensen

  -

  Man kan passende sige:
  ’Ja, tilgiv dem! – For de ved virkelig ikke, hvad det er de gør. Eller hvorfor de gør det. De ved ikke, hvem det er, de tjener, når de gør, som de gør’.

 9. Af Troels Pedersen

  -

  Nu der er gang i citater, kan jeg passende komme med ét – synes jeg – meget passende:
  ’Our’s not to reason why,
  Ours’s but to do and die:
  Into the govement of Socialisme,
  Rode the noble Danes’.
  Lettere omskrivning af: The Charge of the Light Brigade.

 10. Af N. Andersen

  -

  Alle er vel enige om, at Anette Vilhelmsen godt kan gå hen og overraske – det kniber lidt mere med Krause-Kjærs gabende kedsommelige “analyser”.

 11. Af Troels Pedersen

  -

  Undskyld, der var et par slåfejl:
  Our’s not to reason why,
  Ours’s but to do and die:
  Into the government of Socialism,
  Rode the noble Danes.
  Lettere omskrivning af: The Charge of the Light Brigade

 12. Af Finn Bjerrehave

  -

  Måske kun en Phyrus,sejr netop fordi det er mandaterne ved valget der blev afgørende for indflydelsen, og valgets vindere blev EL og de Radikale.
  De Radikale har desværre forrådt vores vældfærdssamfund, ved ikke at ville sætte skattetrykket op, og nedskæringer og afgifter gør uligheden som den største vinder.
  Den anden vinder er Grænsehandelen og Tyskerne jubler over den Danske regering, og jeg græder netop fordi jeg bor på den forkerte side af broen(toldmuren) og gevindsten bliver mindre.
  Der er kun en fornuftig løsning på dagpengespørgsmålet, nemlig optjeningsperioden skal ned til 3 mdr., og mulighederne er åbnet for arbejdstagerne, altså de ledige.
  Vi skal ikke acceptere glidebanen til det ulige samfund som vores nye regering har sat på skinner, netop denne regering som opfandt ydtrykket mod den blå regering, men humor og ansvar er ikke to lige størrelser.
  Tak for nye koste.Finn Bjerrehave Vig

 13. Af Jens Hansen

  -

  Finn Bjerrehave. Der vil altid være uligheder i samfundet og gudskelov for det, hvordan kom vi ellers videre. Hvem betaler for al det halløj politikerne finder på – os!
  Folk må tage sig sammen, der er arbejder at få; men danskerne er blevet for ’gode’ til lavtlønsjobbene. Fjern understøttelsen til de, der ikke gider, som hellere vil sidde hjemme, og nyder vi andres arbejde og enorme skatte og afgift indbetalinger.
  Skal understøttelsen bibeholdes, skal den være på samme niveau, som udbetalt til folkepensionisterne, kan disse leve af det – der dog har arbejdet et helt liv – så må de andre, der måske aldrig har haft et job – også kunne. Dovne Robert og Carina er ikke de eneste.

 14. Af Finn Bjerrehave

  -

  Efterskrift:Gevindst er yt Gevinst er in, men det styrker nok ikke SF,s nye leder, men giver humoren en ekstra vinkel, men uligheden er rød blok,s opfindelse, og virkeliggørelse.
  Tak for Dansk ordbog.Finn Bjerrehave Vig

 15. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Bagland – SF og Vilhelmsev – overrraskelse:

  Ja, hun og med også Holger K. har allerede og på sigt skudt sig selv foden, ved fyringen af Thor Möger.

  Det varmer en kort stund at tisse i bukserne – men det bliver hurtigt koldt.

 16. Af B Nielsen

  -

  NKK påstår, at Anette Wilhelmsen har et stærkt “Folkeligt mandat”, ja ham Niels Krause Kjær, han er en morsom mand.

  Wilhelmsen fik ved folketingsvalget 2400 personlige stemmer, ikke voldsomt meget mere end Mögers 600.

  Som en kommentator sarkastisk sagde, Du kunne have opstillet en chimpanse, og den ville have slået Astrid Krag.

 17. Af Frank L

  -

  Ole Skåvgaard, 13. oktober 2012 kl. 19:46

  Joe – man må i sandhed sige at du nogenlunde klart får demonstreret dine dyslektiske sider.

  Baastrup – Havde du så overblik til at kalde hende Bosstrup …

 18. Af Ole Skovgaard

  -

  Frank L, nu har jeg googlet ordet dyslektisk og blevet det klogere at denne tilstand blandt er nedsat aktivitet i venstre hjernehalvdel samt medfører reduktion i indlæringsevnen og risiko for udvikling af ordblindhed.Jeg takker for udvidelsen af min horizont.

  Jeg er måske i dyslektisk tilstand, mens jeg i et Ekko hører de bevingede ord, “The ice is smelting at the poles, and green growth floskel Conference”.

 19. Af Frank L

  -

  @ Ole Skovgaard, 16. oktober 2012 kl. 04:28

  Nu bliver ens egne kiks ikke mindre af at man kan recitere andres. Sats på at skrive noget der er sjovt og gerne af en vis bonitet.

  Hvad er for øvrigt sammenhængen med det nævnte citat, andet end de alle sammen kommer fra SF?

Kommentarer er lukket.