Alle tager ét skridt til højre!

Af Niels Krause-Kjær 52

Danske Bank har netop lanceret en kampagne, hvor banken skal relanceres ovenpå finanskrisen. ‘New normal demands new standards’, lyder parolen uden et ord om, hvad man engang mente, man var bedst til.

Men det er ikke kun i bankverden, at der er tale om en ‘ny normal’. Den politiske verden befinder sig også i en ny virkelighed. Samtlige danske partier er rykket et skridt til højre de seneste år, og i weekenden på Venstres landsmøde fuldbyrdede Venstre det skridt, som Lars Løkke længe har flirtet med at tage – ud med kontraktpolitikken og ned med både skatten og størrelsen af den offentlige sektor. Det skete efter en uge hvor Claus Hjort Frederiksen blev skældt ud for at ville have svensk skattetryk og tyske lønninger blot for nogle dage senere at blive bakket op af tidligere DKP-formand og SF-erhvervsminister Ole Sohn i et interview i Dagbladet Børsen. Det er ny normal.

Samtidig forhandlede SAS om at sænke lønningerne med femten procent ivrigt bakket op af aktionærerne i form af bl.a. statsminister Helle Thorning og finansminister Bjarne Corydon. Og endelig – endelig – fik LO-formand Harald Børsting efter en uges tænkepause mandet sig op til i en trafikulykke af dårlig timing at kritisere Claus Hjort Frederiksen for at ville afmontere velfærdsstaten. Det var ligesom for sent under det ny normal.

Det var i øvrigt indenfor samme uge, at Enhedslisten fornuftigt nok holdt sit eget pressemøde, hvor partiet talte imod den finanslov, som partiet vil stemme for. Forliget binder Enhedslisten til en finanslov, hvis blålige farve ville have fået Claus Hjort Frederiksen til at rødme som finansminister i nullerne. Det var i sandhed en lille revolution, men næppe af den slags, Enhedslistens fodfolk har drømt om. Også de er ved at blive indhentet af det ny normal.

Politik er ikke frit svævende eviggyldigheder udenfor sin tid. Det er et evigt samspil mellem personer, idéer, tidsånd og tilfældigheder. Når folk omkring Søren Pind for eksempel mener, at de (og han) i Venstre-sammenhæng har haft ret i ti år og først nu indhentes af deres parti, behøver det ikke at være rigtigt, selv om man forstår deres slet skjulte tilfredshed. Og når SF krymper sig under ansvarets åg, men med en genopstanden Holger K. Nielsen synes i færd med at indstille sig på omkostningerne, så er det endnu et tegn på, at det ny normal er ved at føre til nye standarder.

Finanskrisen førte for en stund til et comeback for staten. Men den efterfølgende krise fik alle til at rykke et skridt til højre. Vi har set det med Fattig-Carina, Dovne-Robert og skattereform. Vi kommer til at se det med kontanthjælpsreform og en mindre offentlig sektor under en S-ledet regering. Og vi så det i denne uge med lønnedgang, blå finanslov med røde ører i Enhedslisten og en tidligere SF-minister, der i Dagbladet Børsen taler for svensk skattetryk og tyske lønninger. Det er det ny normal. Og om få år er det helt normalt…

52 kommentarer RSS

 1. Af povl pedersen

  -

  overskud på betalingsbalangsen overskud på handelsbalancen indfør topskatten igen så bliver der også overskud på statsbudgettet det venstre har ødelagt kan gøres godt igen

 2. Af Axel Eriksen

  -

  @ povl pedersen!

  Hvad “ævler” du om? Under VK-regeringen blev det akkumulerede underskud på betalingsbalancen – opbygget siden 1962-63 – vendt til et overskud i 2005.

  Der er sgu`ikke noget at sige til, at Danmark har den nuværende uduelige regering, når det er komplette ignoranter, der har stemt den til magten og forsvarer den!!!

Kommentarer er lukket.