Uffe Elbæk som kaospilot

Af Niels Krause-Kjær 81

Når man har boet i Aarhus i 90’erne og 00’erne, så er det svært ikke at kende Uffe Elbæk og holde af ham. Han er fyldt med mange idéer, masser af netværk og gode intentioner. Når man har boet i Aarhus i den periode har man sikkert også den lille overraskelse til fælles, da han i fjor blev udnævnt til minister. Dén rolle havde man ikke lige set ham i.

Nu – et år senere – er det tydeligt, at det har Uffe Elbæk endnu heller ikke helt selv. Selv om han på en række områder har opnået konkrete politiske resultater, så er der stadig for meget t-shirt, uforpligtende ord og venskabelige klap på skulderen over hans ministergerning. At der er afholdt en række ministerielle arrangementer på Akademiet For Utæmmet Kreativitet, AFUK, at han selv har siddet i bestyrelsen, at hans mand blev ansat i en underordnet stilling på stedet den 1. maj, og at en ny uddannelse i forbindelse med den seneste finanslov formentlig placeres på stedet til næste år er hver især næppe noget problem. Tilsammen formentlig heller ikke. I alt fald ikke, hvis man er kaospilot i Aarhus. Det er en lille sag, men som minister er det naturligvis kritisabelt og dumt. Nogle burde have advaret ham tydeligere, og han selv burde have set det tidligere.

Der er ministre, som er faldet på mindre – det mest grelle eksempel i nyere tid er nok CD’s Arne Melchior, der røg som minister i 1986 på grund af en smule kludder med enkelte bilag for få tusinde kroner – i øvrigt i forbindelse med et ministerielt arrangement afholdt privat, der sparede staten for mange tusinde kroner. Og der er politikere, som klarer frisag for meget mere – et eksempel kunne være resultatet af den nuværende skattesagskommissions arbejde.

Uffe Elbæk bevæger sig som kulturminister ofte rundt, som om han stadig er kaospilot i Aarhus, hvor paraderne er nede, og hvor meget handler om netværk og ‘gode processer’.  Han kan møde på arbejde i ministeriet i t-shirts, som min egen store søn ville blive bedt om at skifte, hvis vi skulle besøge farmor og farfar. Betyder det noget? Ikke i sig selv. Men det antyder, at ministerrollen endnu synes diffus. Den seneste ballade viser det tydeligt.

Da præsident Vaclav Havel i sin tid modtog Sonning-prisen i København holdt han en fremragende tale om, hvordan man som magtfuld politiker umærkeligt fjerner sig fra det almindelige liv, vænner sig til magten og langsomt tager den for givet. Det er også en sygdom, vi ser i Danmark, når store og små skandaler blotlægges.

Det er ikke tilfældet med kulturminister Uffe Elbæk. Tværtimod. Det synes i stedet som om, han endnu ikke vil anerkende magten med de beføjelser og begrænsninger, den giver. Der er i ordets egentligste betydning stadig for meget kaospilot over Uffe Elbæk.

81 kommentarer RSS

 1. Af Karin Bennedsen

  -

  @Kim Olsen

  “Bennedsen, ikke nok med at du er enøjet, men du har pokkerme også tunnelsyn på det andet øje.”

  Jeg takker for din omsorg, men kan forsikre dig om, at tilstanden ikke gør ondt :-)

 2. Af Karin Bennedsen

  -

  Når jeg lyttede til den skrækkelige Alex Ahrendtsen (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Kim Andersen (V), Inger Støjberg (V), Flemming Damgaard Larsen (V), Lars Barfoed (KF), Michael Aastrup Jensen (V) og ikke mindst Enhedslistens genindvalgte Arbo-Bæhr (den selvhøjtidelige nar), var der en ting, der slog mig, nemlig, at ingen af disse emsige politikere vidste, hvad AFUK er for en størrelse.

  Man havde med garanti ikke gjort sig den ulejlighed inden samrådsmødet at gå ind på institutionens hjemmeside for at orientere sig, hvilket ellers kunne have sparet dem selv, Uffe Elbæk og ikke mindst borgerne for et par timers kedsommelig debat.

  afuk.dk/

 3. Af John Hansen

  -

  Nå, hvis Uffedrengen bliver taget med bukserne nede og må forlade posten aom kulturminister, så udnævner de Radikale Zenia Stampe som ny kulturminister.

  Jeg ved sgu snart ikke hvad der er værst.

 4. Af kim Olsen

  -

  Karin Bennedsen

  Du forholder dig overhovedet ikke til at du er blevet fanget i at komme med usandheder og faktuelle fejl.

  “Det er ikke forbudt at mangle dømmekraft”.

  Overhovedet ikke – så skal man bare hverken være minister eller blamere sig i blogindlæg.

  Det med ministeren og den manglende dømmekraft bliver ordnet i løbet af en dag eller to. Dine blogindlæg må vi nok leve med – for det meste til stor moro :)

 5. Af Thomas Nielsen

  -

  @ Karin Bennedsen

  2. Når man revser helt ned i petitessen, så bør man sikre sig at man selv regner rigtigt: Elbæk (ogde øvrige ministre) blev udnævnt i oktober, ikke september som du skriver, så vi lander på lidt over 10 måneder. Stadig helt uvæsentligt, men så er det på plads.

  3. “Hvorfor bruge tusinder af kroner på et stillingsopslag, når man har massevis af kvalificerede personer i kartoteket?” spørger du. Må jeg spørge tilbage: Sad du selv i ansættelsesudvalget? Hvis ikke, hvorpå baserer du da dit udsagn om at der var “massevis af kvalificerede personer i kartoteket”? Vi andre ved ikke engang hvordan stillingbeskrivelsen lød! Vi ved kun at Elbæks mand nu er ansat i ”en underordnet stilling som sekretær” som du lidt nedladende formulerer det – og at han er uddannet antropolog. Det lyder ikke som et oplagt match, gør det?

  4. Det er naivt at tro at nepotisme kun trives på topplan og kun er umagen værd når det gælder store beløb. ”Den ene vennetjeneste er den anden værd, mange bække små…” synes at være filosofien i det Elbækske univers. ”Utæmmet” er et andet ord for det. ”Kaos” et tredje – nemlig når man er minister.

  4b. Nej, det er ikke forbudt at mangle dømmekraft. Men det kan gøre én aldeles uegnet til en magtfuld stilling i et demokratisk samfund.

 6. Af Gøglergate i perspektiv — Magt og Marked

  -

  […] menneske, også selvom det måske nok var tydeligt, at der her er en mand, der har nået et niveau over sin kompetence.  Ingen kunne heller misunde det at sidde badet i kameraer og lys, når oppositionen cirkler og […]

 7. Af Jørgen Christensen

  -

  Elbæk, det er en betændt affære, og jeg vil mene, manden bør træde tilbage straks. Som der siger. ’Har man har slået en person ihjel, er det for sent at komme og sige undskyld’.
  Nu er han politiker, så skam i livet kan man vel ikke forvente, og desuden synes jeg nu ikke, han har beriget kulturen i Danmark på nogen måde – tværtimod.
  En mand af principper havde sagt. Vel, det jeg har gjort er så absolut forkert, og jeg må tage konsekvensen; men det kan man ikke forlange af en Radikal.
  Hvad var det Svend Auken sagde: ’De er som gele, umuligt at fastholde på noget’!

 8. Af Karin Bennedsen

  -

  @Thomas Nielsen

  3) Hvordan AFUK’s ansættelsespolitik er, kommer i princippet hverken dig eller mig ved, så hvorfor skulle institutionen dog stå offentligheden til regnskab for det?

  Med risiko for at blive klynget op, hvis jeg husker forkert, så mener jeg, at det var formanden for AFUK’s bestyrelse,Knud Foldschack, der i TV fortalte, at det kun er stillinger på overordnet niveau, der rutinemæssigt bliver opslået ledig, og hvor eventuelle ansættelser behandles i bestyrelsen, mens underordnede stillinger besættes ud fra de uopfordrede ansøgninger, som man får mange af.

  4) Med hvilken beføjelse gør du dig klog på, hvad filosofien i det elbækske univers synes at være? Det er da at komme for langt ud, hvis du er nødt til at pynte på dine argumenter med rene gætterier.

  4b) Om Elbæk er egnet som minister skal jeg heldigvis ikke afgøre, men på grundlag af den foreliggende sag er det efter min mening helt ude i hegnet, hvis han må gå eller bliver fyret.

  Sagens substans er så tynd, at det kun kan være mediernes, opposionspolitikernes og visse borgeres usympatiske hang til hetz og folkedomstole, der endnu engang viser sig i al sin skræmmende magt.

  Hvis borgerne efterhånden overvældes af politikerlede og total mangel på tiltro til pressen, synes jeg ærlig talt ikke der er noget at sige til det.

 9. Af Thomas Nielsen

  -

  @ Karin Bennedsen

  Jeg konstaterer at du er løbet tør for argumenter og forfalder til almindelig ammestuesnak. Ærgerligt, for du er ellers en af de få kommentatorer som evner at gå efter bolden…

 10. Af Karin Bennedsen

  -

  @Thomas Nielsen

  Jamen, jeg takker da for debatten :-)

 11. Af kim olsen

  -

  “Om Elbæk er egnet som minister skal jeg heldigvis ikke afgøre” Nej, det kan vi vist trygt overlade til Vestager og Thorning.

  “Hvis borgerne efterhånden overvældes af politikerlede og total mangel på tiltro til pressen…”

  Pressen har ikke omgået sandheden lemfældigt, det er kun Elbæk der har gjort det.
  Men ellers enig! Typer som Elbæk fremkalder i den grad politikerlede.

 12. Af Karin Bennedsen

  -

  Tre offentlige fester, heraf to i EU-regi, og to debatmøder kostede ialt 180.000 kr.

  Hvad mon Arbo-Bæhrs (EL) og Alex Ahrendtsens (DF) krav om en rigsrevisorundersøgelse af Uffe Elbæk kommer til at koste skatteborgerne, for slet ikke at tale om samrådsmødet og embedsfolkenes forberedelser og 60 siders rapport til kulturudvalget?

  Hvor mange penge skal vi bruge på denne ikke-sag?

 13. Af Ole Skovgaard

  -

  I øvrigt har UE trukket sig nu, så jeg håber folk er glade. Og måske kan vi nu spare rigs revisionen. Eller vil jeg gerne have et fritid job med den loppe tjans, 800 kroner i timen frem for at skulle slide og slæbe mig gennem sneen, og være til grin for mine egne penge. Politikere, kommentatorer og journalister = en flok kællinger. Hvad er timelønnen i dette medie cirkus 200 300 400 500 kroner i timen for hæmnings løst produktion af ævl.

 14. Af Ole Skovgaard

  -

  I øvrigt har UE trukket sig nu, så jeg håber folk er glade. Og måske kan vi nu spare rigs revisionen. Eller vil jeg gerne have et fritid job med den loppe tjans, 800 kroner i timen frem for at skulle slide og slæbe mig gennem sneen, og være til grin for mine egne penge. Politikere, kommentatorer og journalister = en flok kællinger. Hvad er timelønnen i dette medie cirkus 200 300 400 500 kroner i timen for hæmnings løst produktion af ævl nej det er sikkert 1000 kroner i timen.

 15. Af Morten Nielsen

  -

  Du får da markeret dig tydeligt som oppositions-meningsdanner, Niels Krause-Kjær. Og det er selvfølgelig, som det skal være. Men indtil nu fremstod du alligevel som den saglige og “fair” kommentator, hvilket jeg kunne lide dig for.

  Jeg synes, næsten i modsætning til din “frikendelse” af Uffe Elbæk, at han har handlet helt uansvarligt. T-shirt, jakkesæt, seler og vest, eller ej.

  Nu trådte du i midlertid grundigt ved siden af dit sædvanlige skarpsind, idet du på en helt usaglig og underlødig måde på papiret frikender UE for både denne og mange andre enkeltforseelser, lader du forstå. For værst for Berlingskes kommentator er Uffe Elbæks påklædning(!) og desuden noget diffust, indforstået Århushalløj med netværk og kaospiloter(?). Som vi ikke forstår, men som også er noget ministermæssigt helt uværdigt noget. Selvom t-shirten selvfølgelig stadig er det værste

  Det er for lavt, og du har alt for travlt med at få bragt ved til bålet

 16. Af Ole Skovgaard

  -

  Forslag opret et nyt Ministerium: Ministeriet til produktion af T(Hæmningsløst) Medie Selvsvingende Ævl gør Henrik Qutrop (News) til Minister og gør Hans Engell til Departement Chef og installer dem hvor de i forvejen har deres daglige gang til at producere historier på Cirkus ChristiansBorg.

 17. Af B. Thøgersen

  -

  Vennetjenester og nepotisme er blot en nærmere præcisering af, hvilken art korruption der er tale om. Det er blevet påvist, at UE også, inden han blev minister, har været indblandet i sådant. Han er med andre ord recidivist, og det er da også et betragteligt antal af forhold, han har formået at samle sammen i sin heldigvis korte karriere som minister. NKK forsøger at bagatellisere disse og forsvare UE med, at han ikke var klar over, at det var ulovligt. Jeg tror gerne NKK, men den benhårde konsekvens af et så eklatant bevis på hans manglende begavelse kan da ikke undgå at være, at han er totalt uegnet til at være minister.

  Som sædvanlig deler debatvandene sig efter politisk observans. Det er besynderligt. Det er vore skattekroner, der svindles med. Uanset politisk observans burde alle være enige om, at politikere, som omgås lemfældigt med skattekroner bør være færdige i politik. Det er forargeligt, at man kan blive formand for Folketinget, når man har fiflet med landbrugsstøtte, at man kan fortsætte som minister og endog blive statsminister, når man har fiflet med taxaboner i det offentliges tjeneste, at man kan blive minister, når man har været på drukture for skattekroner, at man kan blive statsminister, når man har og har forsøgt at snyde i skat, når, når, når. En almindelig borger, som prøver at stjæle for mindre end en tiendedel af disse beløb i en butik, ville blive kastet i spjældet. Når man har et politisk hverv, skal man blive på dydens smalle vej, Basta! Ellers skal man sparkes ud, uanset partifarve.

 18. Af Ole Skovgaard

  -

  B Thøgersen min politiske observans tror jeg ikke der er mange på B.dk der er i tvivl om, jeg er blå. Men grunden til at jeg støtter Uffe Elbæk i denne sag er, at jeg mener, der ikke er nogen substans i sagen. Det er dybt uretfærdigt, at han bliver nødt til at trække sig fordi medierne går i selvsving.

  Såfremt der kom en revisions undersøgelse tror jeg, at den ville vise at udgifterne pr. kuvert nærmest er billigere end ved konventionelle arrangementer. Altså det er ikke misbrug af offentlige midler. desuden er sagen latterlig i for hold til de problemer landet i øvrigt står over for.

  Typisk for det medie hysteri der desværre er et udtryk for at det danske demokrati er under afvikling, af populistiske politikere og kommentatorer og journalister der hele tiden jagter nye dagsordener og sentationer.

 19. Af B. Thøgersen

  -

  Ole Skovgaard, Nu er UE så heldigvis gået af helt “frivilligt”. Heldigvis, selv om det naturligvis ville have været en fordel for fornuftens DK, om regeringen fortsat skulle have slæbt rundt med den møllesten om halsen, men for landets skyld er det glædeligt. Mht.pressens rolle i denne sag, mener jeg, at vi skal være taknemmelige for, at den opsporer urent trav, hvor dette forekommer, stort som småt. Sådant må overhovedet ikke forekomme i offentligt hverv. Det er godt, at det for en gangs skyld får konsekvenser. Når partierne og pressen ikke formår at holde Augias-stalden ren, må vi håbe, at vælgerne i fremtiden straffer partierne ved ikke at stemme på personer, som har en plettet “straffeattest”, også selv om de skulle være statsministerkandidater. Både den nuværende og den forhenværende statsminister bør straffes af vælgerne, hvis de stiller op igen næste gang.

 20. Af Hans Andersen

  -

  Med truslen om rigsrevision skynder cirkusministeren at trække sig. Hvorfor?

 21. Af Ole Skovgaard

  -

  B. Thøgersen nu er jeg at den opfattelse at landet bruger mange flere ressourcer på at undersøge ditten og datten for at finde det ene hår der måske er i suppen.

  Men som sagt, jeg påtager mig gerne en tjans i Rigsrevisionen til 1000 kr i timen med kigge de par bilag igennem. Så slipper jeg for at skulle kæmpe mig gennem sne og slud for at betale for deres l… Og denne sag har egentlig bare underbygget min opfattelse af at man bruger uanede ressourcer i dette land på at skyde gråspurve med kanoner.

 22. Af Helge Olsen

  -

  Har, lige som NKK, tænkt tilbage på tilfældet Arne Melchior i lyset af Uffe Elbæks trængsler.

  Nej, en dygtig og visionær kulturperson er ikke nødvendigvis egnet som landspolitiker og kulturminister, lige så lidt som dygtige erhvervsfolk skulle være egnede emner til folketings- og ministerposter.

  Det bliver interessant at se, hvem vi får i stedet.

 23. Af O Andersen

  -

  Danmarks og dermed vores allesammens problem er ikke at et fjols og klovn som Elbæk kan bedrage systemet og overføre store beløb til sin bøsse Mand/kone.

  Problemet er, at en jubelidiot kan blive valgt og komme frem i systemet supportet af halvkommunister, christianitter, bezettere og ydermere få bestemmelse over vores allesammens penge UDEN AT NOGET STOPPER DET I OPLØBET.

  Hvordan kan det overhovedet lade sig gøre.?
  Består Danmark af idioter uden indsigt og forstand..
  Man må sig forbavse..

 24. Af Niels Pedersen

  -

  ’Det bliver interessant at se, hvem vi får i stedet’. Skrevet af Helge Olsen.

  Da det åbenbart er de radikale, der sidder på denne ministerpost, er der såmænd ikke noget godt at se frem til. De fortsætter vel deres lands og fædrelandsskadelige politik.
  Som Vestager sagde: ’Elbæk-sag for lille til fyring’! Det siger vel alt om dem – og som andet sted skrevet – deres manglende moral.

 25. Af Kim olsen

  -

  Karin Bennedsen,

  Dine indlæg bliver mere og mere idiotiske.

  Magtmisbrug skal åbenbart kun undersøges, hvis en undersøgelse er billigere end de økonomiske konsekvenser af magtmisbruget. Det er jo helt sort!

  Tamilsagen, som jo ikke havde et økonomisk aspekt, men som drejede sig om rettigheder og magtmisbrug, skulle ikke ende i en rigsretssag som kostede kassen – altså ifølge den Bennedsenske logik.

  Nu har du skudt alle dine letkøbte argumenter af, og så er der kun 180.000 tilbage. Men det er overhovedet ikke pengene det drejer sig om, men manglende dømmekraft, løgn og ussel embedsførelse.

  Karin, bliver du medicineret ordentligt?

 26. Af B. Thøgersen

  -

  Ole Skovgaard, Nu lykkedes det pressen at få fjernet et af de rådne æbler, så operationen blev ganske gratis for skatteyderne, bortset fra de penge UE nåede at smide ud på sine venner. Skyd derfor ikke på pressen, når den passer sit arbejde. Korruption er en alvorlig sag. Det kan ikke sammenlignes med pinlige fotografier af kendte, men betydningsløse personer.

 27. Af j nielsen

  -

  “Det er vore skattekroner, der svindles med.”

  Hvilket beløb tales der om. Altså: hvor stor en del af de 180.000 kunne staten have sparet ved at møderne var holdt et andet sted.

  Det er det beløb – overbetalingen – der er svindlet for, og jeg har ikke set det regnet ud noget sted.

  Der er der så andre der har. En henvisning, tak.

 28. Af Hasse Gårde-Askmose

  -

  Ja så gik han.
  Om det er godt eller skdt, ved jeg ikke.

  Jeg så også udsendelsen fra udvalgsmødet.
  Og krummer tæer på danskernes vegne.

  Hvad er det dog for nogle politikere, vi har valgt???

  Vi – danskerne – har virkeig et problem med vores politikere og valget af dem.

  Det er vælgerforeningerne, der udpeger dem. Og det er nok dér problemeter er.
  Men måske er der håb:

  Elbæk fik sat “Akademiet For Utæmmet Kreativitet” i søen.

  Jeg foreslår, at fremtidens folketingspolitikere skal have BESTÅET afgangseksamen fra dette akademi.

  De nuværende kan få tilskrevet deres nuværende medlemsperiode i Folketinget som en form for jobtræning.

 29. Af Erling jensen

  -

  Uden at have det mindste kendskab til eller særlige præferencer over for den tidligere kulturminister og det arbejde, han har lavet som minister, overværede jeg næsten 3 timer af samrådet, hvilket jeg aldrig har gjort før, og jeg kan fuldt ud tilslutte mig Karin Bennedsen i hendes vurdering af hans redegørelse. Han klarede sig aldeles udmærket. Når man iøvrigt ser, hvad der foregår i Folketinget, var det mit klare indtryk, at der ikke var fugls føde på den sag. I disse krisetider en fuldstændigt ligegyldig sag, som oppositionen gjorde sig hæderlige anstrengelser for at puste helt ud af proportioner, men Elbæk var helt tydeligt et taknemmeligt offer for en heksejagt, i en sag, som burde kalde på større respekt for en politisk modstander. De adjektiver, som er blevet kolporteret om ham i medierne, af kommentatorer og journalister, er dybt primitive og kunne med lige så stor vægt bruges om et væld af andre politikere. Var det ikke Niels Krause Kjær, der googlede Sfs formands efternavn med en forkert stavemåde og grundet dette og forsvindende “få” hit gjorde sig åh, så klog på hendes manglende gennemslagskraft. Kyndige folk ville med stor sandsynlighed kunne fremvise en liste længere end min arm om forhold, der har været langt alvorligere for det danske samfund. For en gangs skyld var jeg enig med en Vestager, Thorning eller Stampe om deres vurdering af Elbæk, selv om de heller ikke, som det er tilfældet med oppositionen, er min politiske livret.
  Erling Jensen

 30. Af Karin Bennedsen

  -

  Resultatet af Jørgen Arbo-Bæhr (EL) og Alex Ahrendtsens (DF) samråd imod Uffe Elbæk, hvor ikke mindst Venstre var mødt talstærkt op for at gøre det af med en radikal minister, der var et nemt og uerfarent offer med bløde, idealistiske værdier, blev en ren nedslagtning.

  Og efterhånden som samrådet skred frem steg blodrusen og en Kim Andersen, Inger Støjberg, Pia Kjærsgaard, Lars Barfoed, Per Clausen, Jørgen Arbo-Bæhr m.m.fl. sad der ved bordet med fråden om munden i sikker forvisning om, at TV2 Fox News’ kameraer kørte og fuldendte Elbæks ydmygende nederlag.

  (Senere kunne Inger Støjbergs mand, Jesper Beinov, så sidde på TV2 og kommentere på sagen. Føj TV2!)

  Men hvor var Uffe Elbæks radikale partikammerater og kollegaer fra S og SF henne, da han havde brug for støtte?

  Den dag var han den mest venneløse politiker på Borgen, for ingen skulle risikere at blive slagtet sammen med en taber.

  Jeg skammer mig på venstrefløjens vegne.

  PS. Hvis noget kan kaldes et cirkus er det den travlhed, der har været ved håndvasken siden samrådet, hvor alle, ikke mindst Venstre og Enhedslisten har stået i kø for at vaske hænder for blod.

  Men værst af alle er Margrethe Vestager og Morten Østergaard, der var helt usynlige, da Elbæk havde brug for opbakning. Nu bagefter fremhæver de Jelveds udnævnelse til kulturminister, som det mest fantastiske.

  Ingen sætter spørgsmålstegn ved dronning Vestagers kompetence som partileder, når hun oprindeligt kunne udpege en minister, der slet ikke havde de evner, der skal til for at klare sig blandt kannibalerne på Borgen.

 31. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Nej, kønt var det ikke, Karin Bennedsen – men det gjaldt også om at redde regeringens ‘anseelse’, så en dygtigere måtte komme på banen.

  Inger Støjbergs reaktion var under alder kritik – både hendes fremtoning og ordene, hvor Elbæk roligt svarede, at han havde svaret på, hvad han var spurgt om – de 5 møder.

  Men – desværre nok rigtigt set, at Elbæk ikke var den helt rigtige, han var nok, som Lisbeth Knudsen skriver i sit oplæg om sagen, for afhængig af sit tidl bagland – selv om det var ønsket om at finde et fast sted til disse arrangementer.

  Elbæk sås ikke rigtig at komme el måske i et videre forløb at kunne komme ud over sin fortid og hæve sig yderligere op og ud i den både smalle og bredere kultur iøvrigt.

Kommentarer er lukket.