Uffe Elbæk som kaospilot

Af Niels Krause-Kjær 81

Når man har boet i Aarhus i 90’erne og 00’erne, så er det svært ikke at kende Uffe Elbæk og holde af ham. Han er fyldt med mange idéer, masser af netværk og gode intentioner. Når man har boet i Aarhus i den periode har man sikkert også den lille overraskelse til fælles, da han i fjor blev udnævnt til minister. Dén rolle havde man ikke lige set ham i.

Nu – et år senere – er det tydeligt, at det har Uffe Elbæk endnu heller ikke helt selv. Selv om han på en række områder har opnået konkrete politiske resultater, så er der stadig for meget t-shirt, uforpligtende ord og venskabelige klap på skulderen over hans ministergerning. At der er afholdt en række ministerielle arrangementer på Akademiet For Utæmmet Kreativitet, AFUK, at han selv har siddet i bestyrelsen, at hans mand blev ansat i en underordnet stilling på stedet den 1. maj, og at en ny uddannelse i forbindelse med den seneste finanslov formentlig placeres på stedet til næste år er hver især næppe noget problem. Tilsammen formentlig heller ikke. I alt fald ikke, hvis man er kaospilot i Aarhus. Det er en lille sag, men som minister er det naturligvis kritisabelt og dumt. Nogle burde have advaret ham tydeligere, og han selv burde have set det tidligere.

Der er ministre, som er faldet på mindre – det mest grelle eksempel i nyere tid er nok CD’s Arne Melchior, der røg som minister i 1986 på grund af en smule kludder med enkelte bilag for få tusinde kroner – i øvrigt i forbindelse med et ministerielt arrangement afholdt privat, der sparede staten for mange tusinde kroner. Og der er politikere, som klarer frisag for meget mere – et eksempel kunne være resultatet af den nuværende skattesagskommissions arbejde.

Uffe Elbæk bevæger sig som kulturminister ofte rundt, som om han stadig er kaospilot i Aarhus, hvor paraderne er nede, og hvor meget handler om netværk og ‘gode processer’.  Han kan møde på arbejde i ministeriet i t-shirts, som min egen store søn ville blive bedt om at skifte, hvis vi skulle besøge farmor og farfar. Betyder det noget? Ikke i sig selv. Men det antyder, at ministerrollen endnu synes diffus. Den seneste ballade viser det tydeligt.

Da præsident Vaclav Havel i sin tid modtog Sonning-prisen i København holdt han en fremragende tale om, hvordan man som magtfuld politiker umærkeligt fjerner sig fra det almindelige liv, vænner sig til magten og langsomt tager den for givet. Det er også en sygdom, vi ser i Danmark, når store og små skandaler blotlægges.

Det er ikke tilfældet med kulturminister Uffe Elbæk. Tværtimod. Det synes i stedet som om, han endnu ikke vil anerkende magten med de beføjelser og begrænsninger, den giver. Der er i ordets egentligste betydning stadig for meget kaospilot over Uffe Elbæk.

81 kommentarer RSS

 1. Af Ole Skovgaard

  -

  Ifølge TV2 News er manden history, da han er ved at miste opbakningen i Regeringen efter samrådet i eftermiddags. Hvis ellers det er rigtigt, nogen gange lever Henrik Qutrup jo i sin egen osteklokke.

 2. Af Karin Bennedsen

  -

  Jeg har siddet under hele udvalgsmødet og lyttet til debatten, og man skal være enten tungnem, eller bevidst vælge at misforstå, hvad Uffe Elbæk redegjorde for, hvis man kan komme til det resultat, at der er noget som helst uldent ved hans dispositioner.

  Det var efter min mening, og nu bliver jeg altså grov, en flok dumme s… (på nær Mogens Jensen), der ud fra en dagsorden, der vist mest handlede om, at den utiltalende Arbo-Bæhr ønskede at ‘drille’ regeringen i almindelighed og de Radikale i særdeleshed.

  Folketingedebatterne kan være grove, men de fire timers ‘drilleri’ af Uffe Elbæk var bunden. Føj, hvor er vores politikere noget ros!

 3. Af Niels Christensen

  -

  Elbæk’s afslappede holdning har åbenbart smittet af på ministeriet. Tænk – som Damgaard-Larsen – at sende bilag frem, der ikke teknisk set er i orden : de manglede faktureringsnummer og dato.

 4. Af Kristian Olesen

  -

  Uanset hvad Uffe Elbæk så i øvrigt har gjort vil han aldrig kunne synke så lavt som dig Niels Christensen. Føj.

 5. Af Kristian Olesen

  -

  Nå, Niels Krause-Kjær var åbenbart enig med mig. Min foregående kommentar var til et indlæg der nu er slettet. Tak for det.

 6. Af Jens Andersen

  -

  Til Karin Bennedsen, 04.12.12, kl. 19.14. Sikke nogle iagttagelsesevner du besidder. Bare det var mig, som havde de evner. Det må da være have været uendelig lettere for dig før i tiden, hvor de såkaldte blå partier regerede. Da kunne de ”blå” krediteres for især vor fædrelands ulykker og nedtur. Det må da, for mange tilhængere af den såkaldte ”røde” fløj, efterhånden være svært at hitte forklaringer på vort fædrelands fortsatte problemer med stigende arbejdsløshed, stigende priser, faldende realløn´o.s.v. Men, det kunne jo være, at oraklerne i den Vestjydske havneby kunne komme med løsningerne, da nogle af dens borgere besidder nogle åbenbare ikke ringe evner.

 7. Af Karin Bennedsen

  -

  Det er altid så trist og nedslående når smålige mennesker, som kommunisten Jørn Arbo-Bæhr, begynder at regne på, hvad det må koste at beværte udenlandske repræsentanter, der besøger os og gerne skulle have et godt indtryk med sig hjem efter deres møde med Danmark.

  Hvis Uffe Elbæk ryger ud som minister på grund af den usle kommunists småligheder, der udviklede sig til den rene heksejagt, da de øvrige medlemmer af kulturudvalget selvfølgelig ikke lod anledningen gå fra sig til at svine et medlem af regeringen, håber jeg, at han selv ryger ud ved næste valg.

  Tænk, at man kunne sætte spørgsmålstegn ved en kuvertpris på 600 kr. til udenlandske gæster!

 8. Af Karin Bennedsen

  -

  @Jens Andersen, 4. december 2012 kl. 19:50

  Blot en enkelt bemærkning til dig: Dette her blogindlæg handler ikke om mig, så hvad med at holde dig til emnet?

 9. Af Jesper Skade

  -

  …nå, tilbage på banen igen, NKK, velkommen… men hvor er proportionerne dog i denne her historie… men dem skal vi måske ikke lede efter… var selv til en udmærket og lidt spændende forestilling med dygtige aktører på AFUK i juni, co-sponsoreret med Københavns Kommune, pas nu at skoene ikke bliver for små, især når noget skabes i SV, for enden af Istedgade…

 10. Af Kim olsen

  -

  Uffe Elbæk siger det selv ganske præcist: Han har dummet sig.

  Kuvertpriserne ser da fine ud på papiret, men hertil skal man jo lægge lokale-leje og løn til “De uhæmmede kreative” elever som optrådte.

  Gad vide, om eleverne på SU huskede at opgive lønnen til Skat!

  Manden, nå jah han fik da stillingen gennem netværket selvom han angiveligt er antropolog (Så kan man jo spekulere over om det kvalificerer ham….).

  Alle dem som peb over Løkkes fadbamser har diskvalificeret sig selv fra at komme med indlæg om Elbæk.

  Karin Bennedsen: Naturligvis synes du godt om Mogens Jensens kritiske spørgsmål. Det var vel også nærmest kammeratligt rygklapperi.

  Tjah, politikere er noget ros – og tak for det! Tør øjnene Karin :)

 11. Af John Hansen

  -

  Gad vide, om Akademiet For Uhæmmet Kreativitet også leverer kurser i kreativ bogføring??

  At fremsende en faktura uden dato og fakturanummer DET er fandme kreativt.

  At Kulturministeriet så har betalt denne faktura uden at stille spørgsmål, det er faktisk DUMHED!!

  Hvad mon der ellers er foregået af “KREATIVE” ting på AFUK??

 12. Af Jens Hansen

  -

  Man kan vel sagtens blive enige om, han skulle aldrig ha’ været minister; men det gælder for en hel del af Thornings teenager regering.
  Hovedparten uden arbejds og menneskeerfaring.
  Som Marcus Tullius Cicero sagde:
  ’Alle kan tage fejl, men kun tosser fremturer i deres vildfarelse’.
  Det bliver nok heller ikke det sidste, vi har set fra denne uerfarne regering – desværre – men hva’, vi har selv valgt dem.

 13. Af O Andersen

  -

  Danmark har de politikere vi stemmer på og fortjener…

  Vi må fortjene meget lidt…

 14. Af Søren Thure

  -

  “Utæmmet” kreativitet, kjære Krause, ikke “Uhæmmet” ;0)
  Åbenbart en fejl, der ligger lige for. Studieværten på News (Michael Kamper) bliver også ved med at sige uhæmmet, til trods for at personerne han interviewer siger utæmmet …

 15. Af Niels Krause-Kjær

  -

  Det er rettet. Tak

 16. Af Jesper Høegh

  -

  Ja klæder skaber Folk – der ikke har mistet selvrespekten –
  men til billige middage er der vel tvangfri påklædning –
  kulturen forandrer sig udtrykte mandslingen om Juletræer i
  boligblokkene.

  Folketinget er at sidestille med et stort Cirkus – Journalisterne fester – beruser sig – kaster op – Ramadan
  fester.
  Per Clausen – Frank Aaen har samme stil i påklædning som
  KULTURMINISTEREN.

 17. Af Kim olsen

  -

  Zenia Stampe er den, som har udtrykt sin mest uforbeholdne støtte til Elbæk.

  Alene det bør få alle alarmklokker til at bimle.

 18. Af Søren Koblegaard

  -

  Når jeg har læst noget af Karin Bennedsen har jeg altid opfattet det som et kommunistisk indlæg, hvorfor denne kovending, er det hans påklædning?

 19. Af jens frederiksen

  -

  Vi har nu fået endnu en minister dennegang Uffe Elbæk,
  der tror han kan gå på vandet. Det er muligt at AFUK har lært ham en del, men jeg håber at denne svinagtige omgang med skatteydernes penge får ham til at drukne.

 20. Af niels hansen

  -

  @Kim olsen

  “Alle dem som peb over Løkkes fadbamser har diskvalificeret sig selv fra at komme med indlæg om Elbæk.”

  Helt enig. Da Søren Pind og Lars Løkke for skatteydernes penge drak en frokost med 5 fadbamser og 20 snapse, kunne de sagtens gå tilbage til deres arbejde uden at det havde nogen indflydelse på deres normale arbejdsindsats og dømmekraft.

  Just another day at the office! :-)

 21. Af Niels Madsen

  -

  Meget kan man aabenbart sige om Uffe Elbaek, og hans ansaettelsesprocedurer.

  Men hvad angaar hans toej, saa finansierer han det vist selv, i modsaetning til de komplet ukorrupte Venstre folk som Soeren Pind, som lader et privat firma foraere ham sine jakkesaet, og tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen, som gladeligt modtager et Rolex ur fra diktaturet Qatar. -Og begge glemmer de at betale skat af gaverne, indtil det bliver opdaget.

 22. Af Thomas H. Rasmussen

  -

  Utroligt at vi i en situation med store statsunderskud, stigende grænsehandel og hvor arbejdspladserne fosser ud af landet skal bruge penge på alle disse overflødige foreninger, nævn, råd, centre, institutter, udvalg m.fl.hvor en flok halvstuderede røvere sidder og ikke laver noget som helst fornuftigt af samfundsmæssig værdi – i landet med verdens dyreste offentlige sektor og verdens højeste skattetryk! Dette akademi skulle hedde “Akademiet for utæmmet korruption”! I forvejen bruger de landsskadelige De Radikale og den røde løftebrudsregering 16 mia. kr. p.a. (lånte penge) på at rejse verden rundt og dele ud til korrupte ulande ligesom de importerer tusindvis af socialklienter til Danmark til evig bistand! Men godheds- og indvandringsindustrien jubler da der jo er penge i at klientgøre folk. Men festen og det store offentlige tag-selv-bord er forbi og græske tilstande venter hvis der ikke snart gribes ind over for alle disse pampere og samfundsnassere som ikke gider bidrage til samfundet! Men mon ikke bistandsklienternes parti – det udemokratiske Enhedslisten som bl.a. vil afskaffe politi og den private ejendomsret – falder til patten og som sædvanlig freder pamperne i den røde løftebrudsregering! Iøvrigt troede jeg at alle stillinger i den offentlige sektor skulle slås op så andre ledige også havde en chance for at søge! Men hos overpamperen – klamme Frank Jensen – i Københavns Kommune er det jo også almindeligt at man ansætter familie og venner på bekostning af andre ledige! Det er utroligt at denne nepotisme og dette kammerateri ikke har konsekvenser for de implicerede! Vi hårdt beskattede borgere kan jo slet ikke regne med at vores penge bliver forvaltet på en ansvarlig måde!

 23. Af Ole Skovgaard

  -

  Indrømmet jeg så osse det meste af samrådet, da det jo som bekendt blev streamet live på ft.dk. Og jeg må indrømme at jeg har lidt svært ved at se substansen i denne sag.

  Hvad kuvert priserne angår, er det jo rigtigt som Uffe Elbæk siger, at de skal jo sammenlignes med en samlet pakke. At man eks havde valgt, at gå i det kongelige teater efter man havde indtaget en middag på en restaurant i byen, så havde kuvert priserne vel hurtigt nået det samme niveau.

  Det som jeg kunne forstå, at egentlig er sagens hovedsubstans er, at kulturministeriet har valgt at afholde 5 arrangementer ud af 18 på AFUK. Og dette er en bagudrettet kritik, da der på intet tidspunkt undervejs i forløbet er nogen (Embedsmænd eller andre) der har stillet spørgsmålstegn ved dette. Tværtimod har der osse været stor tilfredshed blandt deltagerne med arrangementet.

  Men det ender som bekendt med, at han ryger da det var tydeligt i samrådet, at oppositionen lugter blod. Men jeg får altså kvalme når jeg ser eks: Kim Andersen, føre lokal politik i åbent samråd, ved at sige med stram maske “om kulturministeren kan forstå, at det kan føre til frustrationer blandt alle andre steder i Danmark, at man afholder 5 arrangementer på AFUK” Jo Jo hvor havde han forestillet, at man skulle afholde arrangementerne i Aulum forsamlings hus?. Han konkurrer med Karsten “FotoAutomat” Nonbo om titlen Venstre skarpeste kniv i skuffen.

  Ligeledes får jeg kvalme, når jeg ser personer fra småpartier som folk ellers ikke gider at høre på, eks Enhedslisten og Konservative (Lars Barfoed) puste sig op som tudse der er ved at eksplodere, normalt er der ingen der gider at høre på de Konservative mere, men her UHA nu har de magt og opmærksomhed og den skal udnyttes.

  Som sagt ender det nok med at han ryger, det peger den vej. Men lige en sjov observation tilsidst. Stefanie Zuruck tror jeg hun hedder havde et par repræsentanter for kulturlivet i studiet. Blandt en forfatter (fik ikke hans navn) men ifølge var der ingen grænser for hvor talentløs en kultur minister Uffe Elbæk var, uvidende osv osv uden indsigt. Og så var det jeg tænkte, aha når en repræsentant for det etablerede kulturliv udtaler sig sådan, så har livet lært mig, (selvom jeg ikke aner en snu om kultur) at så er han sgu nok det modsatte en udemærket kulturminister men sikkerts osse som Krause beskriver for meget kaos pilot til jobbet. Men substans i sagen, det er der ikke.

 24. Af Ole Skovgaard

  -

  Og til dem der så vil sige, ja men hans mand er ansat på AFUK det er substansen. Det blev han jo først efter de fem arrangementer på AFUK og at der så heller ikke blev holdt flere arrangementer der efterfølgende. Og det var så “Bomben” i samrådet som fik Henrik Qoutrup til at gå i falset på News, at UE diskuterede dette med en skarp (Skarpere end Kim Andersen og karsten “Fotoautomat” Nonbo) embedsmand i September måned, derfor hvor er substansen i sagen ? Eller er der noget jeg har misforstået ?

 25. Af P. Poulsen

  -

  Jeg synes vældig godt om Uffe Elbæk som kulturminister. På mig virker han langt mere troværdig end sine habit- og slipsindsnørede kolleger.

  Flere politikere af den slags, tak!

  Den såkaldte “nepotismesag” gider jeg ikke engang at kommentere.

 26. Af Asger Manø

  -

  Hold da op hvor får masser af politikere medietid på verdens mindste sag. En Michal Aastrup J. Pia Kjærsgaard, Kim Jensen og Jørgen Arboe Bæhr får direkte sendetid på News i samråd og interviews, og de fortsætter til der ikke kan vrides mere ud af sagen. Ikke for sagens skyld men for egen skyld, så vælgerne kan se og høre dem.Alle medier er så helt oppe at ringe over en sag, som alle kan overskue og alle have en mening om. Uffe Elbæk har kvajet sig og sagt undskyld for det, men han har altså ikke tømt statskassen. 180000 for fem arrangementer hvoraf nogle kostede 62,50 kr pr kuvert, lyder da billigt og alle er enige om, at det har været pengene værd. Når Uffe Elbæk sidder i samrådet og forsøger at svare ligner han en, der er ærlig og forsøger at svare korrekt, men han ligner også en, der er gået forkert og ikke forstår, at udspørgerne ikke har samme engagement i den skæve del af kulturen, som Elbæk elsker. I Venstre og DF vil de hellere tale om Fregatten Jylland og Den Gamle By. Det er kultur, der kan forståes i folkehavet og gøgl og badutspring i København forstår deres vælgere ikke noget af.
  At være kulturminister er svært. Hele kulturlivet sidder klar ved tastaturet, når en ny minister udnævnes, og der går ikke mere end en dag, før kronikkerne vælter ind til Politiken og fortæller, hvilket charlatan der er udnævnt.
  Sagen dør snart og kunne pressen så ikke kaste sig over magtmisbruget, som ret åbenlyst er foregået i sagen som Skattekommissionen undersøger. Her taler vi om demokratiets DNA, og det gør vi altså ikke i sagen om Elbæk.

 27. Af Michael Larsen

  -

  Kunne det havde været gjort til en mere rimelig pris, eller handler det om at man ikke kan lide at manden er bøsse, ud fra flere af kommentarerne kunne det lyde sådan. Når vi så har haft rigrevisionen ind over til jeg vove den påstand at der ikke er noget at komme efter. Hvis man sammeligner Lars løkke og Elbæk så er man langt ude, løkke sager handlede om at give sig selv fordele, Øl, smøger samt hotelværelser efter koncert samt film på hoteller kun var til fordel for Lars Løkke. Blev Uffe Elbæks kæreste ansat fordi han var Uffe Elbæk kæreste eller

 28. Af Michael Larsen

  -

  Hvordan var det lige med Venstres Hans Christian Smidt som udviste kammerateri i verdensklassen;
  Men hans gamle skole fik ikke blot de 100.000 kr. fra ministerens hemmelige cigarkasse. Schmidt fik også Skov- og Naturstyrelsen – der hører under hans ministerium – til at købe landejendommen Perleholm, som skolen herefter kunne benytte. Pris: 1,6 mio. kr.

  Det var som rigsrevisionen bemærkede ikke blot ministerens hjemstavns venner der blev beriget. Også ansøgere fra miljøudvalgsformand Eyvind Vesselbos (V) valgkreds fik penge, ligesom ansøgninger fra de områder, hvor Helle Sjelle (K), Jens Vibjerg (V), Jørn Dohrmann (DF) og Mogens Nørgaard Pedersen (KD) var valgt blev tilgodeset. Pengene stammede fra den såkaldte velfærdspulje, hvis eksistens ministeren – i modsætning til normal praksis – ikke offentliggjorde

  Det var ikke de eneste uregelmæssigheder i ministeriet. Flere eksperter satte også spørgsmålstegn ved ministerens egen rolle i forbindelse med godkendelsen af en golfbane i venstrekommunen Stenløse i Nordsjælland, og han blev desuden anklaget for at have udskudt et indgreb over for dambrugs udledning af medicinrester.

  Trods den stærke kritik fra rigsrevisionen om magtmisbrug, blev der ikke lejlighed til ministerstorm i 2004. Dels fordi Dansk Folkeparti var imod en sådan. Jørn Dohrmann, der er miljøordfører (og som selv havde fået penge fra ministerens cigarkasse), “mente ikke, at sagen gav anledning til alvorlig kritik af Hans Chr. Schmidt”.

  Dels fordi statsministeren selv bakkede Schmidt op. Anders Fogh udtalte tidligere på året, at jo mere hans ministre blev kritiseret, jo mere bakkende Fogh dem op. Sådan skal det være, når skandale og svindel er en dyd.

  Med sin uddeling af statens penge fik Hans Christian Schmidt dog lidt at skulle have sagt, for miljøpolitikken blev i hans ministerperiode ikke udformet i Miljøministeriet. Den opgave havde statsministeren overdraget til sin nære ven, Bjørn Lomborg, som han allerede et år efter regeringens tiltræden forærede et nyt statsfinancieret institut: “Institut for Miljøvurdering”.

  Sjovt som folk husker hvor vi har Venstre? I rigsrevisionen

 29. Af Ole Skovgaard

  -

  Michael Larsen, selvfølgelig blive Uffe Elbæks mand blandt andet ansat pga UE´s netværk men vel osse pgaf kvalifikationer, men jeg vil vædde på at sådan er det for de fleste MF´ere hvad de ikke har på samvittigheden af netværks hjælp til jobs for deres familie venner og bekendte. Sådan er livet sgu da osse uden for Borgen.

  Jeg kunne godt tænke mig nogle inputs på hvor substansen i sagen er ? Har du nogle bud Krause ?

 30. Af Søren Revser

  -

  Forskellen er, at hvis vi almindelige mennesker bliver taget med fingrene nede i kagedåsen, så bliver politiet involveret. Er man derimod politikere, så har man bare opført sig “dumt”.

  Og tænk hvis man ikke engang er blevet advaret af en embedsmand…

  Som politiker forventes man åbenbart ikke at tænke selv.

 31. Af Hubert Jensen

  -

  Hvor sker der dog mange spændende ting i dag – også udover undervisningssektoren. Meget spændende
  Mon Danmark nu efterfølgende bliver et meget bedre land at bo i ?

 32. Af Asger Manø

  -

  @Ole Skovgaard

  Du efterlyser substans i sagen.Der er ikke nogen. Det handler om, at der er fundet et hår i suppen i Elbæks administration af denne sag. Politikere fra de bageste rækker ser så en mulighed for at få noget opmærksomhed, og lige nu får de masser af taletid og direkte fjernsyn fra et samråd. Kan man ønske sig mere? Medier og kommentatorer hopper så også på vognen, og langsomt ender det der, hvor ingen ved hvad sagen egentlig handler om, men der er mulighed for at vælte en minister, og det er en skalp som alle gerne vil have.

 33. Af S Hoegh

  -

  Ude af proportioner!

  Synes den her sag er røget helt ud af proportioner i forhold til, hvad den får lov til at fylde i mediebilledet. Lur mig om ikke nogen har en vis interesse i at denne sag bliver så stor, at fokus kan komme lidt væk fra en vis skattekommision og væk fra S – SF´s utallige brølere. Det lader til at mange her finder en meget bekvem lejlighed til, at kaste lidt smuds på en Radikal. Man kan synes om de radikale hvad man vil, men det er helt hen i skoven, at Ellbæks mindre smarte dispositioner, kommer til at fylde så meget.
  Meeen mon ikke det igen er lykkedes nogen at spinde den noget godtroende presse foran deres vogn – det er pressen formentligt heller ikke alt for ked af, så slipper de jo for at lave noget mere dybdegående journalistik. De 180.000 er altså beskæmmende lidt i forhold til de milliarder som vores kære bankvæsen har fået formøblet – men den sag er nok for kompliceret at grave mere i, ikke at det retfærdiggør Elbæk, men for pokker da proportioner tak. Tsk tsk.

 34. Af Ole Skovgaard

  -

  S Høegh, jeg er helt enig De Radikale er ikke lige min kop The, men ærlig talt end ikke de fortjener en sag som er overeksponeret og uden substans og indhold.

  Arne Ruud, Esbjerg, Sneen daler hvid fra himlen, den danske landbetjent, og husmoren der steger frikadeller i køkkenet, men dannebrog smælder i vinden. Nu blev det endelig Jul i Andedammen.

 35. Af Søren Revser

  -

  Nogen gange er man nødt til at smide de små sten i maskineriet, for at få den store maskine ned i tempo.

 36. Af Arvid Holm

  -

  Man forsøger at motivere skatteborgerne til national solidaritet ved at pege på velfærdssamfundets kerneydelser såsom skole, ældrepleje og sundhedsvæsen.
  Velfærdsstaten undergraves modsat, når politikerne angriber den nationale afgrænsning af solidariteten, eller når de samme politikere som her sløser penge væk til formål, der ligger langt fra kerneydelserne..
  Skattesnyderen, der brænder rovet af på ferie i Thailand, kan så med fuld ret hævde samme eller større moralske berettigelse af en sådan ”privat u-landshjælp”.

  Når politikerne en sjælden gang presses til at spare, demonstrerer de deres manglende overblik og/eller ringe evne for prioritering ved at anvende ”grønthøstermetoden”, hvor de skærer lige meget på alle udgiftsområder.

  Det kan undre, at man ikke magter at etablere et system til prioritering, så de værste skruptudser af subjektiv prioritering som dette glansnummer af Elbæk kan undgås.
  Alle udgiftsposter burde på forhånd klassificeres efter nødvendighed og nytteværdi.

  Støtte til ”cirkusunderholdning” og kurser i ”finere madlavning for mænd” burde tildeles en lav klassificering og etableres som variable udgiftsområder uden fastansat personale og særlige bygninger, så de kunne bortskæres helt, før man reducerede på kerneområderne.

 37. Af Karin Bennedsen

  -

  Det ville da ikke være så mærkeligt, om man fra AFUK’s side havde skelet lidt til, at det var kulturministerens mand, man ansatte i en stilling, der er så underordnet, at man bare vælger og vrager blandt de mange, mange ansøgninger, man har liggende i forvejen i stedet for at bruge penge på en stillingsannonce.

  Det gør da ikke Uffe Elbæk hverken inhabil eller nepotistisk, og efter min mening er vi ved at være helt ude på overdrevet, hvis et nært familiemedlems stilling som kontorassistent (sekretær) i en virksomhed, som en minister har fagmæssig interesse i, kan få de politiske bølger til at gå så højt, som vi har oplevet i denne her sag.

  Og her vil jeg så også angribe medierne og deres rolle i sagen, for det er ikke i demokratiets interesse, at man i den grad forfalder til tabloidjournalistik i en sag uden substans, mens vigtige politiske tiltag som skolereformen stort set ikke bliver omtalt som andet end en underordnet parentes i dagens nyhedsstrøm.

 38. Af Jesper Høegh

  -

  Nulliteterne fylder godt op i avisoverskrifterne –

  Elbæk – Sandberg –

  gå dog ud og foretag noget dybdeborende journalistik- belys samfunds mangler – arbejdsløse – kunne skovle sne – sammen med kontanthjælps modtagerne –
  Hospitalerne – elendig forfatning -i alle led – der er nok
  at tage fat på!

  Man tier Nulliteter ihjel – giv dem dog ikke mere opmærksomhed.

 39. Af Peter Nielsen

  -

  Arbo-Blær !
  Lad os få nogle flere enhedslistefolk af hans kaliber på banen.
  Så kan selv ikke bette Johanne redde foretagendet en gang til.

 40. Af R. VANGKILDE

  -

  Demokratiet gælder osse for bøsser! – begjestringen
  vil ingen ende tage, almindelig sund fornuft og et
  hensyn til andres penge. MÅDEHOLD”

 41. Af Thomas Nielsen

  -

  Substans? Tag lige et kig på det samlede billede:
  1. Elbæk sidder i bestyrelsen på AFUK i tre år fra 2008-2011.
  2. I 2011 udnævnes Elbæk til minister og i løbet af de første 8 måneder af sin embedsperiode lægger han i alt 5 (33%) af sine 15 større arrangementer på netop AFUK. Dermed tilføres institutionen 180.000 skattekroner.
  3. Efter de tre første af disse arrangementer ansættes Elbæks mand i AFUK den 1. maj i en uopslået stilling.
  4. Dagen efter mødes Elbæk med AFUKS leder og bekræfter planerne om en støtte på 6 millioner på finansloven til et lille upåagtet nicheområde kaldet nycirkus, en uddannelse som sjovt nok netop skal ligge i AFUK-regi.
  4. Elbæk lægger derefter yderligere to dyre arrangementer på sin mands arbejdsplads. Og som det fremgik af gårsdagens samråd planlægger Elbæk endda et sjette arrangement, men advares omsider af en embedsmand og dropper derfor arrangementet i sidste øjeblik.

  Hvis nogen i lyset af ovenstående stadig kan efterlyse sagens substans, så kan det kun skyldes bevidst blindhed, og mod den slags lidelser findes ingen kur.

 42. Af Torben Knudsen

  -

  Kulturministeren er ansat/udpeget af regeringsledelsen.
  Journalister og medier samt andre brokkehoveder lever af personangreb og ikke af kreativ/konstruktiv journalistik.
  Havde aldrig læst/hørt om AFUK før kulturministeren satte kikkerten for det ene øje.
  Ellers en dejlig type for den kreative kultur.

 43. Af Frank Lakman

  -

  Det er en oppositions ret og PLIGT at holde en minister på dydens smalle vej, det er en ikke uvæsentlig del af demokratiet.
  Hvem pokker kan da også afstå fra lidt politisk drillerier, når lejlighed byder sig.
  Her er jo også lidt medieguf såvel for, medierne som politikere.
  Naturligvis skal Uffe Elbæk have en næse, lad os bare kalde den en klovne næse.

  Det er så meget spændende at følge debatten.
  Naturligvis stilles der meget højere moralske krav til en blegrød regering end en blå brun.
  pokker da stå i andet.

  Når nogen puster sig op som en skrog høne siger det mere om vedkommende end om sagen.
  I rette proportionerer :
  Når nu nogen kravle så højt op i det moralske træ at de sidder på de helt tynde grene så lad mig minde om at Uffe Ellermand fik så mange næser at han samlede dem i ringbind.

  Det er altid dårlig argumentation at andre har været MEGET værre, men jeg kan ikke stå for fristelsen. Der kan nævnes mange navne på minister som har fået et mistillidsvotum og smidt fra jobbet Eks. Anders Fogh.

  Der er nu et par mere interessante eksempler.
  Vi havde en beskæftigelses minister der i sin embedsførelse – administration 2 gange begik direkte lovbrud således de forurettede måtte føre sag mod staten for at få deres ret. (bare arbejdere så pyt)
  Det var dengang fremmed had var en politisk handelsvare og der kunne købes politiske forlig for en grænsebom.

  Jeg græmmes når jeg tænker på alle de u-Løkker som kunne være undgået hvis Claus Hjort var blevet smidt på porten

  Derfor kan Lars Barfod også prale af han blev væltet som minister, han forfaldt ikke til den slags handler.

  At den specielle Venstre disciplin, at bevæge sig under bæltestedet har inficeret debatten er dit problem Niels.

  I øvrigt har debatten været en øjeåbner for en ny kultur politikken som jeg hilser velkommen.

 44. Af Karin Bennedsen

  -

  @Thomas Nielsen

  Din opregning af sagens substans holder ikke vand.

  1) Korrekt.

  2) Efter regeringsdannelsen i september 2011 bliver Uffe Elbæk minister, det er korrekt, og frem til det sidste arrangement i AFUK’s lokaler, et debatmøde med 80 deltager til en formidable sum af 131,25 kr. alt incl., der afholdes 21. august i år, går der altså ikke 8 måneder, men 11.

  Det er ikke 15, men 18 arrangementer, vi taler om i de 11 måneder, hvoraf de 5 holdes på AFUK. Heraf er de to arrangementer debatmøder, det ene til 62,50 kr. pr. person, det andet er nævnt ovenfor. De tre sidste arrangementer er af mere selskabelig art. To af disse er med tilknytning til formandsskabet i EU og et er det traditionelle selskab for Kulturudvalget og embedsfolk.

  Det skal også nævnes, at ud af de 3 selskabsarrangementer, var det ene, nemlig EU-mødet med internationale sportschefer, planlagt til at holdes på Hotel Plaza, som imidlertid i sidste øjeblik meldte afbud, hvorfor Uffe Elbæk i den pressede situation valgte AFUK.

  3) Hvorfor skulle en selvejende institution uden de helt store midler bruge penge på at slå en underordnet stilling på sekretærniveau op, når man i forvejen ligger inde med en masse uopfordrede ansøgninger fra egnede emner, hvoraf man udvælger 3 til samtale? Den fremgangsmåde er der da intet odiøst ved.

  4) Det er noget sludder, at Elbæk taler med AFUK’s leder om en bevilling på 6 millioner kr. dagen efter mandens ansættelse. På det tidspunkt, i maj måned, var forhandlingerne om finansloven slet nået til et punkt, hvor man vidste noget om nye penge til kulturen, hvorfor Elbæk selvfølgelig slet ikke kunne tale om noget sådant.

  4b) De ”dyre” arrangementer, som bliver afholdt efter mandens ansættelse drejer sig om det EU-møde, der blev aflyst af Plaza, og som koster 881 kr. pr. person og debatmødet til 131,25 kr.

 45. Af Hans Lembøl

  -

  Til moderatoren af denne blog:

  Vær venlig at fjerne Henrik Larsens svinske og injurierende indlæg fra kl. 10.22 – og giv ham derefter karantæne på bloggen. Der MÅ være en grænse for, hvor lang ned i grebningen man kan komme på Berlingskes blogs.

 46. Af Uffe Lindum

  -

  Karin Bennedsen påstår, at det her ikke handler om hende. Det er en eklatant misforståelse. I lighed med en modbydelig primadonnatype, der har fået mig til at forlade mit ellers højt agtede amatørteater, og som grundet overhåndtagende fedme minder mig om en sidegadeluder, der i mangel af kunder er tvunget til at udvikle sig til bordelmutter, er Karin Bennedsen mester i på et øjeblik at få alt til at dreje sig om hende.

 47. Af Thomas Nielsen

  -

  @ Karin Bennedsen

  2. Mener du virkelig at forskellen på de tre måneder er en afgørende substantiel detalje? Så har du godt nok haft luppen fremme…

  3. Fordi det manglende stillingsopslag og efterfølgende ansættelse af selve kulturministerens, ovenikøbet et tidligere bestyrelsesmedlems ægtefælle naturligvis ville rejse tvivl om proceduren. Men i et miljø hvor vennetjenester er normen, bliver man åbenbart blind for den slags oplagte fejl.

  4. Se eller gense samrådet fra i går. Heraf fremgår det tydeliget at Elbæk og AFUKs leder den 2. maj diskuterer en mulig bevilling på fiansloven. Jeg skriver ikke at finanslovsforhandlingerne som sådan var nået det punkt, men alene at ministeren naturligvis havde specifikke planer omkring støtte til AFUK, både fra ministeriet og gennem en aftale med Københavns Kommune, som på det tidspunkt allerede var indgået.

  4b. Om de to sidste arrangementer, som du mener er ubetydelige, siger Elbæk selv:
  “Det var mangel på politisk dømmekraft fra kulturminister Uffe Elbæks (R) side, at han afholdt arrangementer på Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK) på Vesterbro i København, efter uddannelsesstedet havde ansat hans mand.

  Det indrømmer kulturministeren i et interview med TV2 News.

  – Der er meget, jeg gerne ville have gjort anderledes, siger Uffe Elbæk og fortsætter:

  – Jeg skulle have stoppet arrangementerne, da min mand blev ansat i maj måned. Og jeg er ked af det på AFUKs vegne og på min mands vegne.

  Når selv Elbæk kan se substansen, så virker det besyderligt at du ikke kan, Karin. Eller vil?

 48. Af Ole Skovgaard

  -

  Thomas Nielsen, LO alt det du skriver er sikkert fornuftige observationer såfremt man lever sit liv set i bakspejlet, men eftersom de fleste mennesker lever deres liv i konstant fremdrift, vil jeg fastholde, at der ikke er noget kød på den sag. hvorfor sagde ingen af de politikere der var til stede i samrådet i går fra de deltog vel selv i arrangementerne og var vel ligeså begejstrede som alle andre.

  Og jeg er enig i at kommentarerne om Karin Bennedsen er under lavmålet, for en sjælden gangs skyld er jeg enig med hende. Men at man er uenig retfærdig gør ikke indlæg med personlige perfide kommentarer.

  I øvrigt kører medie møllen videre på News, men vi venter på Kultur ministerens skæbne og Pia Kjærsgaard svinger sig op til saglige kommentarer som indeholder Cirkus i hver andet ord. Standretten har talt og øksen svinges. Demonstrerende at Danmark efterhånden består af alt for mange personer der får alt for meget i løn for leve deres liv i bakspejlet og i øvrigt ude af propertioner bruge deres tid på ligegyldige latterlige sager og her tænker jeg både på politikere, journalister og kommentatorer. En flok lemminger uden lige.

 49. Af Karin Bennedsen

  -

  @Thomas Nielsen

  2) Nej, bestemt ikke, men da du selv lagde en vis vægt på at opregne, hvor mange arrangementer i tid og procenter, Uffe Elbæk har begået i sin ministertid, syntes jeg, det havde relevans at korrigere dine fejl.

  3) AFUK er jo ikke en offentlig ejet institution, der har pligt til at opslå alle stillinger, men kan som selvejende gøre, som man finder bedst, og der er da ærlig talt ingen grund til at bruge flere tusinde kroner på en stillingsannonce, foruden tiden til at læse og sortere indkomne ansøgninger, når man har massevis af kvalificerede personer i kartoteket. Det er da en almindelig og økonomisk fornuftig fremgangsmåde.
  4) Som det også fremgik af samrådsmødet, så har Uffe Elbæk aldrig lagt skjul på sin begejstring for ’ny cirkus’ og at AFUK er den naturlige paraplyinstitution at oprette en sådan videregående uddannelse under. At der har været samtaler og forhandlinger, som også Københavns Kommune har været involveret i, kan jeg da ikke se noget fordækt ved – tværtimod.

  Og helt ærligt, hvis vi skal tale om nepotisme, hvor stor en rolle kan en ægtefælles underordnede stilling som sekretær spille i forhandlingerne om bevillinger m.v.?

  4b) Det er ikke forbudt at mangle dømmekraft og derfor ændre adfærd, når man bliver opmærksom på, at noget kan misforstås og derfor ikke er hensigtsmæssigt. En sådan måde at handle på, kunne man godt ønske at flere, mere kyniske ministre, igennem tiden havde gjort.

 50. Af kim Olsen

  -

  Karen Bennedsen

  “Og her vil jeg så også angribe medierne og deres rolle i sagen, for det er ikke i demokratiets interesse, at man i den grad forfalder til tabloidjournalistik i en sag uden substans, mens vigtige politiske tiltag som skolereformen stort set ikke bliver omtalt som andet end en underordnet parentes i dagens nyhedsstrøm.”

  Ak ja, i går var det politikerne, som var noget ros. I dag er det medierne :) Paranoia…

  Dit indlæg er faktuelt forkert på et par punkter:

  Det var ikke medierne, som indkaldte Kulturministeren til åbent samråd. Det var Folketingets Kulturudvalg.

  Det var et enigt Kulturudvalg, som Har valgt at inddrage rigsrevisionen.

  Og så lige den idste:

  Skolereformen fyldte massivt, massivt i medier og på sendeflader i går. Hvordan kan du få det til en parantes i nyhedsstrømmen?

  Bennedsen, ikke nok med at du er enøjet, men du har pokkerme også tunnelsyn på det andet øje.

  Er dine indlæg virkelig udtryk for din oplevelse af verden omkring dig? Eller er de et forsøg på drillerier? Jeg håber virkelig det sidste, men frygter det første..

Kommentarer er lukket.