Fjolset og heltinden

Af Niels Krause-Kjær 45

Politikerne er ved at gøre klar til julefred, så lad denne blog være opbyggelig med to juleboggaveidéer fra kanten af den politiske verden. Den ene bog om et fjols. Den anden om en heltinde. Begge kan varmt anbefales.

Fjolset først. Journalisterne Hanne Sindbæk, Niels Sandøe og Thomas G. Svaneborg har skrevet bogen ‘Fritz Schur – Kammerherrens nye klæder’. Efter endt læsning har Fritz Schur ligesom kejereren i eventyret ikke en trævl tilbage på kroppen. Det har de mennesker, som gjorde ham stor, heller ikke. Det er en gåde, hvordan det lykkedes Fritz Schur at komme tæt på landets statsminister Anders Fogh Rasmussen, blive leder af partiets pengeindsamlingsklub og blive formand for bestyrelserne i SAS, DONG og Posten. At det er lykkes ham med bl.a. store gaver at komme meget tæt på kongehuset må blive en sag mellem kongehuset og Schur. Nu skal man passe på, hvad man skriver om denne Kammerherre, for han har det med at true med injuriesager for selv de mindste indskudte sætninger. Men det er formentlig sikkert at fastslå, at han i alt fald i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i SAS for nylig var fuld af løgn, da han i de hektiske timer fortalte, at han drog til Stockholm. Løgnen koketterede han selv med efterfølgende foran de forbløffede journalister. Så lad os stilfærdigt konstatere, at det i bogen ikke lykkes at bevise, at Fritz Schur f.eks. som barn har siddet på skødet af Mærsk eller er blevet opfordret til at indtræde i bestyrelsen i A.P. Møller, men afslog på grund af manglende tid. Det er heller ikke lykkedes forfatterne at sandsynliggøre, at Schur gennem årtier har betalt over 10 procent i skat gennem sine mange sindrige selskabs-konstruktioner, hvor aktiver flyver frem og tilbage. Det er heller ikke lykkedes bogens forfattere præcist at finde ud af, hvordan han egentlig er blevet så velhavende, som han påstår, at han er. Til gengæld kan jeg som gammel Horsens-dreng nikke genkendende til, at Fritz Schur og hans far – trods antydninger om det modsatte fra Kammerherren – ikke var en del af den etablerede del af Schur-familien i Horsens, som der gennem alle årene har stået stor respekt omkring.

Hvordan i himlens navn det lykkedes Fritz Schur at komme tæt på Venstre, Anders Fogh og topposterne i de største statsselskaber forbliver en gåde. Løkke har gjort noget ved det første. Fogh må stege i sit eget fedt. Den nuværende regering kan gøre noget ved det sidste. Læs bogen!

Og så til den anden juleboggave-idé, som beskriver en heltinde og måske er til den andet køn: ‘Jesus, pengene og livet’, første del af en biograf om og skrevet af journalist og forfatter Gretelise Holm. Hun er født lige efter Anden Verdenskrig og bogen er et stykke historie fra et fattig-Danmark, som det er nemt at glemme var virkelighed for få år siden. Gretelise Holm beretter om dengang, da det var virkelig relevant at tale om ulighed i forbrug og muligheder. Hun beretter om en tid, hvor det virkelig var relevant at insistere på ligestilling mellem mænd og kvinder. Gretelise Holm er politisk så det batter – også i sin ligestillings-kamp, men hendes kamp for ligestilling bunder ikke i et had til mænd. Tværtimod, for nu at sige det mildt! Derfor bliver det så overbevisende.

En lille finte i bogen, som rammer denne skribents lille kæphest, bør nævnes. Gretelise Holm er en ægte ´68’er og på baggrund af sin beretning om en fattig barndom, bruger hun i bogen krudt på at afvise kritikken af, at hendes generation politisk og økonomisk har tænkt på sig selv livet igennem. Hele diskussionen om generations-kampen og 68’ernes egoisme bunder ikke i, hvilken generation, der har siddet på det usleste kollegie-værelse. Diskussionen drejer sig om, hvordan forbrugsmuligheder og muligheder i det hele taget fordeles mellem generationerne på det givne tidspunkt. Og her er 68-generationen kommet forbløffende heldigt ud af hvert eneste årti siden 1970erne. Som da Gretelise Holm, som 24 år enlig, og forholdsvis nyuddannet journalist på Berlingske Tidende i begyndelsen af 70erne køber sin chef, erhvervsredaktør Hans Egebjergs, hus. Man må stilfærdigt spørge sig selv, hvor mange nyuddannede 24-årige enlige mænd og kvinder, der i dag er i stand til at købe chefens ejerbolig. Tjahh.

Køb begge bøger om henholdsvis fjolset og heltinden og læs dem evt. forsigtigt selv, før du pakker dem ind til gave. Der er en hel uge til.

45 kommentarer RSS

 1. Af Søren Revser

  -

  Tjah og hvordan lykkedes det dog overhovedet Anders Fogh at blive statsminister; eller sågar Nato topchef??? Ja man gør sig jo sine tanker. Men den slags må man vist heller ikke sige offentligt.

  Og hvem udnævnte forresten bedemanden Straarup til at lægge både Danske Bank og og hele Danmarks økonomi i graven?

  For ikke at tale om Nils Baggerstein, den forgangne nationalbank direktør. Aldrig tidligere har vi oplevet en nationalbank direktør med et så alternativt syn på finansiel stabilitet.
  Selv Uffe Elbæk skal stå tidligt op for at udvise et tilsvarende kreativt syn på den virkelige verden.

  Og så er der jo lige alle de andre svindlere, fuskere skatteål og bare almindeligt kriminelle. Lad mig nævne i flæng:

  Flex Lene
  Bendt Betjent
  Harry Potter Mikkelsen
  Lars Uløkke
  Yndige Henriette
  Guchi Gimpen
  Kapitalist Villy
  Ole der aldrig Soner
  Osv. Osv.

 2. Af Steen Christensen

  -

  Du er en af de rigtigt vakse journalister, Krause, og der er virkelig sving og momentum over dine artikler, og det er helt fint. Men du skulle nu bringe stavningen lidt bedre på plads, man standser uvilkårligt op ved de små stilbrud såsom “nuværene” og “skøddet”.

 3. Af j nielsen

  -

  “Fjolset og Heltinden”

  Nyt Andersen-eventyr? Igen?

 4. Af Per Lausen

  -

  Det må jeg sige NKK, at du svinger pisken eller penslen på denne meget skarpe blog, det tager jeg hatten af for og respekt for det… Mere af det og godt nytår Niels.

 5. Af Per Lausen

  -

  Det må jeg sige NKK, at du svinger pisken eller penslen på i denne meget skarpe blog, det tager jeg hatten af for og respekt for det… Mere af det og godt nytår Niels.

 6. Af Niels Krause-Kjær

  -

  Steen Christensen: Sorry – jeg har et trådløst tastatur, der i øjeblikket opfører sig som kørte det på glatis. Det er ingen undskyldning. DEt er en forklaring…

 7. Af Søren Revser

  -

  Niels Krause-Kjær: Det er da ikke tatstaturet der på egen hånd spammer din egen blog.

 8. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Ja, det virker mystisk eller måske ligefrem korrupt (?) at een mand kan blive formand for både DONG, POSTEN og SAS. Skal selskaber af så stor samfundsmæssig betydning virkelig ledes som var der tale om venstrehånds- og fritids-jobs.

  Søgte man overhovedet efter kvalificerede ansøgere, eller blev det hele aftalt internt “mellem vennerne”?.

  Ihvertfald har der længe være knas og problemer med de tre foretagender. Tog nedturene fart da fritids-manden overtog styringen??

 9. Af Birgitte Magelund

  -

  Det med Fritz Schur – er det kammerateri?! Ligesom så meget er i denne verden.

 10. Af Peter Eriksen

  -

  Money rules the World.

 11. Af Jan Larsen

  -

  Respekt Krause, du får øretæver for denne blok. Schur glemmer ikke.

 12. Af Ole Chemnitz Larsen

  -

  Fjolser

  Hvor mange ville kunne undgå at ende som fjolser, hvis de kom under den samme lup, som er anvendt på Schur?

 13. Af Grethe H.

  -

  Det er underligt så forskellige associationer man kan få. Da jeg så titlen “fjolset og heltinden” kom jeg straks til at tænke på Uffe Elbæk og Margrethe Vestager. Alle i medierne synes at være enige om, at MV er af en helt specielt karat. Hvorfor omgiver hun sig så med ja-sigere og ignoranter. Hvorimod statsministeren (læs: Helle Thorning-Schmidt)er begavet nok til at vælge de bedste uden at skele til om de tidligere har holdt med den ene eller anden. En god leder kendes på sine valg af medarbejdere – det må formentlig også gælde i politik, så det kunne være, at også du NKK skulle genoverveje dit syn på HTS.

 14. Af Ole Mikkelsen

  -

  Det var sgu’ spændende læsning. Nysgerrigheden er vakt. Håber ytringsfriheden vinder over injurielovgivningen. For vores skyld, som læsere og demokratiske medborgere.

  Tak.

 15. Af Asger Manø

  -

  Efter at have læst bogen om Fritz Schur sidder man tilbage og håber, at det hele er løgn.Sådan noget sker kun i lande, vi helst ikke vil sammenlignes med.Der er så næppe en eneste løgn i bogen, da seriøse erhvervsjournalister ikke sætter karrieren på spil velvidende, at Schurs juridiske blodhunde sidder klar til at kaste sig over selv den mindste kommafejl.Det hele kunne være ligegyldigt, og man kunne trække på skulderen over hvor latterlig manden er med hans “slot”, hushovmestre og wienerballer, hvis det ikke var fordi han sidder som bestyrelsesformand i tre store statslige selskaber og dermed har en vis magt. Han omgås landets elite og hans mediestrategi lægges af kongen af spin Michael Christiansen, som så samtidig kan sidde på TV2 og kommentere forløbet af forhandlingerne i SAS. (blev dog pillet af Tirsdagsanalysen uden at Lotte Meilhede fortalte hvorfor). Han rådgives om skat af tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft (personlig ven med Peter Mogensen), som så får lov til at sidde til højbords ved wienerballerne.
  Heldigvis har den mere seriøse del af dansk erhvervsliv opdaget, at kammerherren ingen tøj har på og ikke lukket ham ind i bestyrelserne. Bortset fra de statslige selskaber sidder han i mindre selskaber, hvor ejerne så får adgang til kongehuset.
  Uffe Elbæk har lige været igennem en sag om nepotisme, hvor Venstre og DF har kørt hårdt på. Begge partier er på det personlige plan dybt involveret med Fritz Schur, og det er ikke nepotisme. Det er korruption, hvor betalingen er adgangen til de fine fester på Schurs “slot” og adgang til kongehuset.

 16. Af Asger Manø

  -

  Efter at have læst bogen om Fritz Schur sidder man tilbage og håber, at det hele er løgn.Sådan noget sker kun i lande, vi helst ikke vil sammenlignes med.Der er så næppe en eneste løgn i bogen, da seriøse erhvervsjournalister ikke sætter karrieren på spil velvidende, at Schurs juridiske blodhunde sidder klar til at kaste sig over selv den mindste kommafejl.Det hele kunne være ligegyldigt, og man kunne trække på skulderen over hvor latterlig manden er med hans “slot”, hushovmestre og wienerballer, hvis det ikke var fordi han sidder som bestyrelsesformand i tre store statslige selskaber og dermed har en vis magt. Han omgås landets elite og hans mediestrategi lægges af kongen af spin Michael Christiansen, som så samtidig kan sidde på TV2 og kommentere forløbet af forhandlingerne i SAS. (blev dog pillet af Tirsdagsanalysen uden at Lotte Meilhede fortalte hvorfor). Han rådgives om skat af tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft (personlig ven med Peter Mogensen), som så får lov til at sidde til højbords ved wienerballerne.
  Heldigvis har den mere seriøse del af dansk erhvervsliv opdaget, at kammerherren ingen tøj har på og ikke lukket ham ind i bestyrelserne. Bortset fra de statslige selskaber sidder han i mindre selskaber, hvor ejerne så får adgang til kongehuset.
  Uffe Elbæk har lige været igennem en sag om nepotisme, hvor Venstre og DF har kørt hårdt på. Begge partier er på det personlige plan dybt involveret med Fritz Schur, og det er ikke nepotisme. Det er korruption, hvor betalingen er adgangen til de fine fester på Schurs “slot” og adgang til kongehuset.

 17. Af Peter Møllgaard

  -

  Respekt, Kruse! … Endnu engang.

 18. Af Tom Hansen

  -

  Jeg tror det er Pittelkow der meget rammende har dømt jer den talende klasse, og Schur rammer så jer på en øm tå kan jeg forstå.

  At et fjols kan have succes i erhvervslivet og blive rigt kan kun medføre hån og spot.

  På den anden side, i de snakkendes klasser lukkede incestituøse offentlige system, ser vi en helt og aldeles fuldstændig blank dame, der end ikke magter at give 5 stavelses svar på simple spørgsmål uden det går over en “spindoktor”, og som så endda ofte ikke magter at læse dem korrekt op fra den indre teleprompter, blive statsminister og “lede” landet, og det applauderer i!??

  Havde landet ikke bedre af at det var muligt for et fjols blive rigt, og der var en kompetent til at lede det? Var det ikke noget at stræbe efter, eller ville det blive enden for jer i den talende klasse!?

  Forstår ikke helt jeres svælgen over Schur, når der er så mange andre og meget større fjolser der sidder med meget mere magt over hverdagen i dk.
  Er det rønnebærene, eller er det jeres selvforståelse der gør i føler berettigelsen til at sidde på det offentlige system uanset evner, og så går bersærk hvis andre fjolser der ikke er en del af den talende klasse formaster sig ind? Og herre jemini endda et fjols der har tjent penge selv (selvfølgelig ikke så mange som han siger OG han vil ligesom statsministeren jo gerne betale så lidt som muligt i skat, meeeen meeeen)

 19. Af niels hansen

  -

  Det største problem er, at der rent faktisk findes mennesker, som IKKE se noget problem med magtmennesker som Schur!

 20. Af Kim Kaos

  -

  Fritz Schurs fremgang er et udtryk for at der er blevet byttet tjenester og afgivet løfter der nok ikke tåler at se dagens lys.

  Alt hvad det fjols rører ved giver underskud og den eneste der får fyldt lommerne er fjolset selv.

  Men mon ikke det er med vilje at han kører de guldrandede forretninger ned – for med det underskud så vil folk jo være lykkelige den dag de sælges og når det sker så kan hans venner slå til og overtage dødsboet for en slik og på rekord tid vende underskuddet til et overskud – flytte overskuddet til udlandet og efterlade gælden herhjemme sammen med en nul-skat.

  De firmaer som er leverandører af kerneydelser og som burde give store overskud er blevet mål for kyniske spekulanter og med Fritz Schur i spidsen skal det nok lykkes for dem at rage alt til sig og sende regningen videre til os.

  Alt omkring ham og hans person stinker og det bedste vi kan gøre er at smide ham på porten før der sker større skader og vi mister arvesølvet.

 21. Af Kasper Elbjørn

  -

  En ting er dog sikkert, Niels, historien om fjolset passer jantelovsdanmark godt.

 22. Af Niels Krause-Kjær

  -

  Kasper: jeg er så træt af det jantelovs-kort. Jeg synes faktisk, der er masser af rum i den danske offentlighed til at glæde sig over andres lykke og succes.

 23. Af Mogens Weile

  -

  Den liberale model, Venstre og Fritz Schur

  Fin artikel af Niels Krause-Kjær!

  Læs også kommentaren: “Den liberale model og deres bagmænd” til artiklen i Berlingske: “Et frit marked skaber dynamik og vækst”

  http://www.b.dk/kommentarer/et-frit-marked-skaber-dynamik-og-vaekst

 24. Af Christian Andersen

  -

  Jeg har læst bogen. For mig var det en direkte ubehagelig oplevelse. Det er uhyggeligt, at man kan komme til tops på den måde i Danmark. Jeg mener alle demokratiinteresserede dansker burde læse dem. Og dem som taler om jantelov og andet skulle skamme sig. Det her handler jo ikke om Jante men vennetjenester. P.S. jeg stemmer selv borgerligt. Og det er måske årsagen til at bogen virker så stærkt på mig, der ind til nu kun har haft øjnene åben for det socialdemokratiske/fagforeningsmæssige pamperi

 25. Af niels hansen

  -

  @Kasper Elbjørn

  Det er mit indtryk, at der er en temmelig stor respekt for danske erhvervsledere, som har opbygget store, internationale virksomheder.

  At der ikke har samme respekt for ‘united-bluff typer’ som Fritz Schur, som er mere interesseret i at opbygge eget image end velrenomerede firmaer, har intet med jantelov at gøre.

  Min personlige (udokumenterede) mening om Foghs udnævnelsen af Schur til leder af de 3 store ’statsvirksomheder’, var Foghs lange seje træk hen imod det liberale Danmark. Jeg tror, at Fogh ønskede, at Schur skulle sørge for at få dem privatiseret ved først givne lejlighed.

  Til gengæld skulle Schur stå som hovedmand for erhvervslivets pengeindsamling til Venstre.

  Her trak han sig først, da det kom på avisenes forsider.

 26. Af Søren F. Hansen

  -

  Der er altid noget om snakken, når en sleazebag som Kasper Elbjørn smider jantekortet.

  Gider ikke selv læse bogen, for det lyder som om at alle mine værste fordomme blot vil blive bekræftet.

  Men når man har det bedst i selskab med prinsegemalen (den stakklels nr 3) og har været kæreste med Birte Kjær, så har man heller ikke noget let liv.

 27. Af Olav B. Hessellund

  -

  Krause-Kjær er en de få politiske kommentatorer, jeg gider læse og lytte til, selvom vi politisk næppe befinder os på samme banehalvdel. Han kritiserer politikere og kendisser, når der er grund til det, og gør det – som her – uden persons anseelse. Det er, såvidt jeg kan se, ikke nogen typisk egenskab blandt danske journalister. Det vidner om stor integritet, og stor respekt for det!

  Når det er sagt, hører det også med til billedet, at det ikke mindst er de medier, NKK arbejder for, som har stået for væksten af den politiske analfabetisme, som i de senere år synes at have bredt sig i store dele af befolkningen og dermed muliggjort mere end ti års vanrøgt af landet. Størstedelen af befolkningen får jo hovedparten af deres informationer gennem de borgerlige medier, Krause-Kjær betjener,

  Aldrig har antallet af politiske skandaler og fadæser været større end i det korte tidsrum, disse ti år udgør i landets lange politiske historie. Den ene minister efter den anden er blevet grebet i løgn uden, at det har fået de parlamentariske konsekvenser, det ville have fået i andre lande, vi gerne vil sammenligne os med. Uligheden, socialt og økonomisk, er vokset i en grad, vi ikke har set siden anden verdenskrig – og det er ironisk nok sket på bekostning af de selv samme vælgere, der i vid udstrækning har stemt på disse politikere. Landets ledere har forsømt at sikre den økonomiske soliditet, mens tid var, for vi kunne jo ”købe hele verden” ifølge daværende finansminister Thor Petersen. Internationale konventioner, Danmark har tilsluttet sig, springer vi nu op og falder ned på, som det passer os. Vi øder milliarder af kroner på krige mange tusinde kilometer fra landets grænser, mens store dele af landets infrastruktur samtidig forfalder. Vores uddannelsessystem har vi også ladet forfalde, så kommende generationer formentlig for første gang i landets historie, vil være ringere uddannet end deres forældre.

  Og næste års udsigt lyder såmænd ”bare” på øget arbejdsløshed tilsat overenskomstforhandlinger med strejker og lockkout’er samt fortsat voksende ulighed, når tusinder af ledige fratages deres nuværende beskedne eksistensgrundlag på grund af skærpede dagpengeregler. Og stadig flere højtuddannede unge kan se frem til ledighed, når de forlader læreanstalterne. Jo, det går sandelig godt i dronningeriget i disse år! Vi har hele to Margrethe’er i spidsen for landet – den ene dronning af navn og den anden af gavn.

 28. Af K Zim

  -

  Hvis
  Overklasseliv
  Søren Jakobsen
  Informations forlag
  ikke var gave sidste år, vil jeg gerne anbefale den osse! Den handler om flere, der mænger sig!

 29. Af Jens Møller

  -

  @Olav B. Hessellund
  Indtil du kan dokumentere at Thor Petersen har hævdet at han “kunne købe hele verden” vil jeg konstatere at du er en løgnhals!

 30. Af Olav B. Hessellund

  -

  Jens Møller:
  Ja, i farten fik jeg ikke tjekket citatet fra Thor Pedersen – min fejl.
  Men at jeg ikke har været ene om det, ses her http://www.dr.dk/Nyheder/risogros/2009/0909135059.htm

  Bortset fra det, synes jeg, at det ville være mere frugtbart for debatten, om du forholdt dig til selve hovedsagen, dvs. den tendens i de senere års danske politiske kultur, typer som Fritz Schur repræsenterer.

 31. Af Hans Lembøl

  -

  @ Jens Møller og Olav B. Hessellund

  Her er et link til sagens rette sammenhæng. Thor Petersen har ikke udtalt, at han eller vi kunne købe heleverden.

  http://www.dr.dk/Nyheder/risogros/2009/0909135059.htm

 32. Af Hans Lembøl

  -

  À propos Fogh og Schur: Krage søger mage, siger et gammelt ord.

 33. Af niels hansen

  -

  @Jens Møller

  Thor Pedersen forholdt sig den 29. august 2006 til det faktum, at finansloven for 2007 markerede et skift, hvor Danmark (private borgere, virksomheder og det offentlige under ét) for første gang i mange år havde mere til gode i omverdenen, end omverdenen havde til gode hos os.

  Udviklingen blev vist med en graf, hvortil den daværende finansminister ordret sagde:
  “Hvis vi bruger vores store, fine tusindeårsmodeller, ja, så har vi løst globaliseringen. For over tid ender det med, at vi ejer hele verden. Og så et det problem løst. Men måske viser det dog udfordringen i at bruge langsigtede modeller – at de nok har en begrænsning alligevel. Men om ikke andet, så er det jo positivt, at vi har den frihedsgrad her, som grafen viser”.

  Her er han ofte blevet fejlciteret.

  Til gengæld havde han problemer med at finde ud af, hvor han rent faktisk boede – i forhold til bopælspligten.

 34. Af Bjørn Sørensen

  -

  Forleden hørte jeg en radioudsendelse om SAS-krisen.
  Der blev det oplyst at samtlige bestyrelsesmedlemmer i SAS var økonomer uden faglig ekspertise fra tranprort- og rejsesektoren.
  Politiske udnævnelser, ikke faglige.
  Er det så svært at forstå hvorfor SAS er skredet i svinget.
  Mon det forholder sig anderledes i DONG eller Posten.
  Den slags kaldes nepotisme og ikke noget som socialdemokraterne og fagforeningerne har patent på.
  Er der ikke noget om at magt korrumperer?

 35. Af Henrik Willy Olsen

  -

  Det er uforståeligt at en mand kan komme så langt i Danmark, når han i den grad har blæret sig og sagt ting for at sætte sig selv i et falsk positivt lyst, der efterfølgende viser sig at være det rene digt. Han må da blive kasseret. Vi må kunne finde en som taler sandt. Ellers kommer vi til at ligne et rigt uland

 36. Af Jørgen Bjerring

  -

  Tak Krause. Enig med andre i, at du udviser stor integritet – og stort mod – med dette blog-indlæg. Dog en enkelt ting: Weeekendavisen (som mange af os her sikkert har en vis respekt for) havde en noget anden læsning af bogen om Schur. Leonora Christina Skov fandt den ‘tynd’. Til gengæld fandt jeg Schur totalt latterlig, da han optrådte i P1-Business, hævdende at han ikke havde læst bogen (hvad der måske er rigtigt; det har muligvis kun hans hær af advokater gjort), men på trods af denne ikke-læsning kommenterede han ivrigt større og mindre detaljer i bogen. Så er man en nar, en krukke og et fjols. Dermed bekræftes MIN fornemmelse af, at Krause har ret, og at Weekendavisens anmelder ta’r fejl. Narren, fjolset og krukken Schur hængte sig selv til tørre i P1-Business

 37. Af Erik Thygesen

  -

  @ Kasper Elbjørn

  At bruge udtrykket jantelovsdanmark er en misforståelse af teksten. Det er en universel betragtning af menneskelig adfærd. Den er gældende i alle små samfund, hvor der nyses i nord og bliver sagt prosit i syd. Det kan være geografisk, som i en lille provinsby omkring 1900, eller det kan være en tæt kreds af personer baseret på internettet; et fællesskab som informerer hinanden om alt og intet. Begge steder bliver det ofte brugt til at betragte sig selv som en rigtig del af fællesskabet, der opfører sig ordentligt.

  Janteloven kan netop gennem negativ adfærd bruges til eget formål og forsvar. Den interessante menneskelige adfærd består i, hvordan vi som individer agerer i forhold til reglerne. Reglerne selv er som retningslinjer meningsløse. Det er altid ens frie valg, hvordan man forholder sig til Jantes straffelov. Det samme gælder de 10 bud. Ingen af dem er love vedtaget i fællesskab.

  Dit kort er hverken spillet for at skade eller forsvare andre. Det tyder mere på at være et selvforsvar, så det ikke bliver nødvendigt at forholde sig til, hvordan høj status kan opnås af nudister.

 38. Af S Sørensen

  -

  Rolig nu. Vi har kun 2 journalisters ord for at han er et fjols. Det kan godt være at han siger/gør underlige ting ind imellem, men manden er selfmade og gør/siger hvad der passer ham, og han er sikkert en interessant fætter at være sammen med.
  Lad os nøjes med at dømme ham på hans professionelle gerninger.

  Hvem sagde jantelov?

 39. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Jamen, Krause-Kjær – har du aldrig gennemskuet det, hvad 68’ernes gesjæft (meget sikkert!) også gik ud på!?

  Så – (mere) engleagtigt er det altså (slet) ikke!

  Overhovedet ikke! Jamen dog! Mvh BHL

 40. Af Finn Bjerrehave

  -

  Biografier af kendte personer, måske uden personen, vidste bogen blev skrevet, det er nutidens kunst, hvor mange fortræffelige personer, kan nikke, græde og grine, netop en bog uden forstyrrelser.
  At glemme Janteloven , er måske den største forbrydelse, da denne lov kom ind, da badevandet kom ud, og et hvert positivt menneske græder.
  Sidste artikel i Berlingeren, hvor dovne Robert , bliver brugt som omdrejningsspunkt og læserinteresse, men denne fortræffelige afhandling fra Ålborg universitet, er uden dovne Roberts medvirken, netop han skulle ikke forstyrre resultatet.
  Hvornår aviser bliver andet end indpakning til især torsk, skal nok være fremtidens spørgsmål, netop fordi den digitale avis ikke kan bruges til indpakning, og lad så kvaliteten gennemstrømme produktet, men så bliver overskriften måske lidt kedeligere.
  Fjolset og heltinden, det kunne være titlen på den populære skattesag,der dagligt pryder nyhedsfladen, men det er nok ikke Jantelov, men desværre een dyr sag for os skatteborgere.
  Tak for helte.Finn Bjerrehave Vig

 41. Af søren sørensen

  -

  Ønsker at sende tom jensen, den anti-demokratiske borgerlige blogger i berlingske en julegave …

  Via fratagelse af min demokratiske ytringsfrihed, står du for det borgerlige mindste, der fratager meninger af kritik,sortere på må og få efter forgodtbefindene og ellers bare skriver det værste pjat…

  her er min kommentar til din blog…
  Synd for dine børn at de er tvunget til at se tv2´s julekalander i år!…Kan de ikke i juletidens glæde selv få lov at bestemme og se lidt kvalitet hos DR?

 42. Af Marie Møller Kristensen

  -

  Jeg har været så sensationelt heldig at kunne lægge øre til Fritz Schurs EGEN opfattelse af bogen om ham. Samt hvilke konsekvenser han har draget. Se http://omkreds.blogspot.dk – “Fritz Schur på kontanthjælp”

 43. Af lars sørensen

  -

  Tak og go jul Niels
  Sorte Schur og hans mørke gerninger , mere frem i lyset , men måske for sent . For man tager da ikke Kors , Bånd og Stjerne fra sådan en mand , gør man ?

 44. Af georg christensen

  -

  Er det ikke bare selv tilfredsstillende, at have nogle (fjolser og heltinder) her og der?, nogle kort, som man som “journalist”, altid kan satse på.

  NB: Dit problem, er: Alt for lange, næsten u`udholdelige (problemstillings modeller), medens vi andre bare ønsker at komme videre. Om (fjolset eller heltinden), nu lander det ene eller det andet sted,er ligegyltigt, og burde ikke publiseres i tusinde siders (intet sigenhed).

  Lidt mere kort og kontant, kunne måske løse mange problemer.

Kommentarer er lukket.