Banke og lokal-politikken

Af Niels Krause-Kjær 77

Slagsmålet om Fredericias midlertidige borgmester Thomas Banke alias ‘Julius Juliussen’ alias ‘Morfin-borgmesteren’ er uværdigt for ham selv, for hans parti, for Fredericia og for det kommunale selvstyre.

Sagen er blot endnu en påmindelse om, at spillereglerne i kommunalpolitik skal ændres. Den tidligere regering havde på et tidspunkt erklæret, at det skulle ske. Også den nuværende siger  ifølge regeringsgrundlaget, at den vil se på en anden styreform for de store byer. Det er meget vagt formuleret, men det er da altid en begyndelse. Hvis kommunerne skal have en reel politisk platform – og ikke bare udvikle sig til at være en administrativ udlicitering af statsadministrationen – er der behov for at gøre noget på minimum tre områder:

1) For det første skal det være muligt at afsætte en borgmester. Det nytter ikke noget, at Thomas Banke skal have mulighed for at klamre sig til en borgmesterpost inkl. løn og kørselsgodtgørelse, når mellem 15 og 19 byrådskolleger ikke har tillid til ham, og det samme synes at være tilfældet for det meste af forvaltningen. Det har intet med politik og folkestyre at gøre.

2) Det nytter heller ikke noget, at alle fortsat deles om magten i de større byer ved at også oppositionen har ret til at være borgmestre eller rådmænd. Det ville svare til, at Lars Løkke Rasmussen blev indenrigsminister i en Helle Thorning-regering og Lars Barfoed fik lov til at være Udkantsminister. Det gør det for det første uklart, hvem der har magten, og hvem der er i opposition. For det andet får det ofte borgmestre og rådmænd fra oppositionspartierne til at bruge egen forvaltning som oppositionel sekretariatsfunktion for at kunne matche den reelle borgmester. Når man ser, hvad der sker af den slags selv i koalitions-regeringer som den nuværende (spørg blot embedsmænd i Finansministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet), så forstår man, hvilke naturkræfter det udløser, når oppositionen bliver en del af regeringen.

3) Endelig er det nødvendigt at gøre op med den sogneråds-romantik, som stadig hærger kommunalpolitik. Med 98 enheder har kommunerne omsider fået en størrelse, som burde gøre dem politisk potente. Problemet er blot, at kommunalpolitikerne er dværge. Bortset fra en borgmester på fuld tid, så tvinges byrådsmedlemmer til at være fritidspolitikere. Flere undersøgelser – senest Danmarks Radio forleden – viser, at (mindst) en fjerdel af kommunalpolitikerne erkender, at de stemmer for ting, de ikke har indsigt i. En politikers vigtigste aktiv er tid – tid til at være politiker. Hvis ikke politikerne har tid, så tager embedsmændene over. Og det er det, der sker i kommunerne i øjeblikket. De såkaldte politikere bliver folkelige gummistempler, samtidig med at mange – alt for mange – borgmestre pakkes ind, og opfører sig som folkevalgte kommunaldirektører. Konsekvensen er, at  politikken forsvinder. En række af landets førende forvaltningseksperter kom i fjor med en advarsel om netop det problem og konkluderede, at ‘den politiske ledelse på alle niveauer (skal) styrkes’. Så: Giv kommunalpolitikerne – eller de fleste af dem – en løn, de kan leve af, så de får tid til at være politikere. Giv dem medarbejdere, så de kan matche embedsmændene i kommunen. Og giv dem kontorer på rådhuset, så de dagligt kan minde borgmesteren om, at han/hun sidder der som politiker og ikke blot som folkevalgt embedsmand til en lavere løn end kommunaldirektøren. Og hvis der mangler plads på rådhuset, så genhus nogle af embedsmændene et andet sted. Det vil minde alle om, hvem der bestemmer i et folkestyre.

Det haster med at ændre spillereglerne i kommunerne, så en borgmester kan smides på porten. Det haster, så det i København, Aarhus, Odense og Aalborg bliver tydeligt, hvem der har magten, og hvem der er i opposition. Og det haster med at give menige kommunalpolitikere i alle kommuner en økonomi, så de har tid og mulighed for at være det, de er valgt til at være: Nemlig politikere og ikke gummistempler.  I den forstand er farcen om Fredericias midlertidige borgmester en kærkommen påmindelse om, at noget er helt galt.

77 kommentarer RSS

 1. Af Henrik Pedersen

  -

  Thomas Banke minder mig en direktør for en af de dér fup telefonbogsfirmaer, der bedrager hårdtarbejdende selvstændige erhvervsdrivende. I dette tilfælde er det så bare de offentlige kasser, han har indrømmet, at han har taget af. Jeg var ved at være bekymret for, at Venstre havde mistet grebet om kompasset, men heldigvis har de vist kursen: Der skal være nul tolerance over for politikere af Thomas Bankes type. Jeg glæder mig desuden over, at Liberal Alliance udmelder det samme. De lokale borgerlige, der har støttet borgmesteren må have en dårlig smag i munden og selv drage nogle konsekvenser af deres fejlvurdering, mens de, der trak en streg i sandet fortjener den dybeste respekt.

 2. Af Ole Skovgaard

  -

  Niels Juul Hansen der vi faktisk enige, juletræs sagen var heller ikke vigtig, men her var dog noget substans man landspolitisk kunne forholde sig til( I modsætning til denne sag).

  Den var nok mest vigtig for de partier der vil markere sig på værdi politikken. Desværre sejler den øvrige politik på bølgen blå…det er ikke revision uddannelsen der trykker her, eks er Tulles (Thulesen dahl) lommeregner uden minus tast (Besparelser) men har kun plus tast (Forbrug) Men sådan er der jo så meget, (The sousegees of life is speget)

 3. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Kristian Olesen

  “Anders Fogh tog netop sit gode tøj og gik. Lagde sig fladt ned og undskyldte”.

  Han han gik frivilligt, og det er selvfølgelig ingen skam, når alternativet var en fyreseddel.

  Hvis han lagde sig fladt ned og undskyldte, så har det været, mens jeg var på ferie. Det har jeg aldrig oplevet, og det er ikke bare noget jeg tror. :-)

  Jeg mener forøvrigt, at Brixtofte overtog posten som skatteminister dengang for at bringe orden i sagerne!

 4. Af B Nielsen

  -

  Ang. Foghs tid som skatteminister.

  Nu var der sådan set ikke det store at bringe orden i.

  Foghs ministerium havde bogført en deludgift i form af EDB-udgifter i et forkert år, 1989, i stedet for 1988, og det gav Fogh forkerte oplysninger om til Folketinget.

  Som Niels Hansen rigtigt skriver, så valgte Fogh at tage sit gode tøj og gå, han var angiveligt ikke enig i kritikken, – beløbet, det drejede sig om var ikke mere end, hvad utallige ministre før og efter ham har fået ekstrabevillinger til – men han tog kritikken til efterretning og ville ikke risikere at bringe den daværende borgerlige regering i miskredit.

  At vælgerne ikke siden lagde ham forholdet til last ses af valgresultaterne i 2001, 2005 og 2007.

 5. Af pm m.

  -

  Vi har ikke presset Thomas Banke til at række sig, siger Kr. Jensen fra venstre ( nej vi gav ham en med hammeren, så han ku fatte det, ku han,bagefter vaskede vi, som vanlig vore hænder. Vi kender hverken Brixtofte, Troels L. P. eller Thomas, når de afsløres, fy føjda.). Hos os i venstre er den rene altid ren, se blot på Løkke…….han kender rumlen fra A til Z, han har været hele møllen igennem, der var bare ingen som gav ham hammeren, selv om de burde.
  Venstre ved man altid, hvor man har.

 6. Af Peter Hertz

  -

  Av, av, av. Sikke en desavouering af den lokale Venstre-ledelse i Fredericia. De, der som følge af kommunalreformen, havde håbet på en professionalisering af byrådene, må være endog meget skuffede.
  Trist… Og farvel til Banke – men tabet er vist til at overskue. Man må bare håbe på, at Banke ikke (igen) løber ind i en ny lokalforening, som lader sig rundsnakke af hans talegaver.

 7. Af pm M.

  -

  Åhja. Venstres Fogh vandt pænt i 2001, mindre i 2005, og endnu mindre i 2007, Løkke holdt 2007 resultatet på 26,3%, han fik den 0,4 % op, ca et mandat op til 26,7 takket være KD. Det skyldtes jo DF, der gav V flertallet, at Fogh kunne fortsætte som statsminister, der kom blokpolitik, alle andre partier blev holdt ude.DF tog sig godt betalt, og Pia K var den egentlige statsminister i DK efter 2005 og til VKO regeringen måtte gå i 2011.

 8. Af m christensen

  -

  Tankevækkende er det hvor lidt spalteplads sagen har fået i 80% af medierne, som jo er borgerlige. Kristian Jensen udtaler: det ikke var efter pres at han stopped…bare funny timing, at det er samme dag Løkke for første gang siden jul kom på skærmen og opfordrede til nye regler for borgmestrer i mindretal.
  Tankevækkende at TV2FOXNEWS sender hele timen fra pressemødet hvor Banke skamroser sit arbejde for byen og bruger det meste af tiden på, i fantastiske og lyserøde vendinger, at gøre opmærksom på venstres lysagliggørende politik.
  Danske medier, der er for ca 80% vedkommende er superborgerlige,ser åbenbart ingen fare i at smøre så tykt på, at selv Løkke må på banen inden der bliver sat en stopper for galskaben.
  Havde det været en socialistisk borgmester havde han været total grillet på samtlige spiseseddler i løbet af 3 dage.. Ønsker mig en objektiv, fair og sober presse der kan se sig selv i øjnene,uden dårlig smag i munden.

 9. Af Kim olsen

  -

  En god afslutning på sagen!

  Der har været massiv pressedækning på sagen – uanset mediernes påståede politiske observans.

  Det morsomme er, at meget få borgerlige har påstået, at Banke har været offer for en svinsk mediehetz.

  Man tænker uvilkårligt på grædekonerne fra venstrefløjen da Uffe Elbæk blev afsløret i nepotisme og rod i regnskaberne…. Format efterlyses!

 10. Af Ole Skovgaard

  -

  m.Christensen hold da fest en gang VÅS, sagen bliver omtalt langt mere end den kan bære og tror du det er en sag det borgerlige Danmark ikke kan få nok medieomtale af ?

  Og havde det været en socialistisk borgmester havde det vel været synd for ham og han var blevet tilbudt en akut pakke for at holde hånden under ham så han ikke ender som udfalds truet.

 11. Af Kim olsen

  -

  m christensen

  Hvorfor mon ikke fagbevægelsen genopliver dagbladet Aktuelt, når nu medierne er så onde som du påstår?

  Kunne forklaringen monstro være, at ingen gider læse danske udgaver af Pravda, og at venstrefløjen under alle omstændigheder ikke evner at drive virksomhed på markedsvilkår?

  Undtaget herfra er naturligvis Tvind imperiet, som vist nok var en blomstrende koncern :)

 12. Af B Nielsen

  -

  A propos de såkaldte borgerlige medier:

  I følge en undersøgelse i Journalisten, offentliggjort i maj 2012 stemmer 80 % af de danske journalister på regeringsblokken. S, SF og enhedslisten scorer tilsammen 50 %.

  De radikale scorer 30 %.

  Til sammenligning scorer DF 1 %.

  Så snakken om borgerlig dominans i pressen er en sandhed med betydelige modifikationer.

 13. Af Kim olsen

  -

  B. Nielsen

  Jo, men døden skal jo have en årsag – som man siger :)

 14. Af Niels Poulsen

  -

  @B Nielsen (kl. 20:19)

  Det er derfor, at Den Korte Avis føles som et strejf af solskin i den røde eller rødviolette tåge, som det danske medielandskab ellers er indhyllet i. Endelig artikler og analyser, som gengiver den danske, nordiske og europæiske virkelighed, som man selv oplever den.

 15. Af m christensen

  -

  @ B Nielsen
  Kunne være “sjovt” at se en meningsmåling på hvad journalisternes CHEFER stemmer på !!! ;-)

  @ Kim Olsen
  ” Det morsomme er, at meget få borgerlige har påstået, at Banke har været offer for en svinsk mediehetz.”
  Hvad morsom er der i det ?? Han er jo netop gået ” glat ” igennem mediemøllen :-D

 16. Af Kim olsen

  -

  m christensen

  Du må have været bortrejst. Mediedækningen har været massiv.

  At du bliver ved med at postulere noget andet ændrer ikke nævneværdigt ved virkeligheden.

  Men prøv bare at gentage dit postulat. Måske er tredje gang lykkens gang :)

  PS. Du skal nok ikke holde vejret imens du venter.

 17. Af Ebbe Christensen

  -

  Jeg synes, der mangler logik i NKK`s kommentarer. Han plæderer for at give kommunalpolitikere eller de fleste af dem fuldtidsløn, men hvem af dem er det, der ikke skal have? Jeg mener i øvrigt, at et vigtigt element i at være folkevalgt i en kommune, består i at bruge sin viden, erfaring og kontakter fra hver sin dagligdag uden for det politiske. Jeg ser heller ingen sammenhæng mellem Thomas Banke-sagen og spørgsmålene om aflønning og ændring af magistratsmodellen i de større byer. Det synes jeg NKK skylder en forklaring på. I øvrigt er der vel som udgangspunkt heller ikke noget udemokratisk i, at en borgmester vælges for en 4-årig periode. Det gør amerikanske og andre præsidenter jo også. Fordelen er, at man ikke bruger de 4 år i en valgperiode til en evig borgmesterkamp, hvor blot et enkelts medlems muligheder for at opnå større indflydelse/poster kan medføre hyppige borgmesterskift i en periode. Skal loven ændres mener jeg det at vigtigt at sikre, at der skal være tale om et klart flertal, f.eks.3/4-del, der står bag et mistillidsvotum. Ellers kan man nemt lukke op for noget, som bestemt ikke er til fordel for det lokale demokrati.

 18. Af Per Frederiksen

  -

  Hvor mange lovovertrædere har partiet Venstre egentlig haft gennem tiden? Dømte eller ikke dømte?

  Jeg tænker, at listen umiddelbart omfatter: Fogh, Lurer Anders, Flemming Oppfeldt, Brixtofte, Thor Pedersen, Lars Løkke, Kristian Jensen, Thomas Banke og måske Troels Lund..

  Fortsæt selv listen:

  Ikke alle er dømte for deres overtrædelser, da det tidligere VKO fungerede som en domstol i sig selv, så der ikke blev en sag ud af, at f.eks. Kristian Jensen overtrådte grundloven to gange, og at det blev dokumenteret at Claus Hjort fuskede med forvaltningsloven.

 19. Af Søren Revser

  -

  Billedet er jo efterhånden krystalklart.

  The “new normal” for Danmark er som i alle andre bananstater: Korruption og magtarrogance der er havnet helt ude af kontrol. Og det er iøvrigt ikke et hak bedre på Christiansborg.

  Men sådan vil Danskerne jo have det. I hvert fald stemmer de lystigt på den ene kriminelle politikere efter den anden. Bare de bliver lovet noget til gengæld, hvadenten det er friværdi eller noget andet.

  Selv Italien og Berlusconi er efterhånden det rene ingenting ift. Danmark.

 20. Af Bodil Nielsen

  -

  Utroligt men desværre sandt.Efter gennemlæsning af alle indlæggene,må man konstatere at debatten i Danmark har ringe kår,de fleste skriver om noget helt andet,end det NNK skriver om.Man forsøger at finde alle mulige navne frem,når man begynder på den slags,skal man se i hele det politiske spekter.

  Nu er de “blå” banditter blevet nævnt,og intet er for småt,så lad mig pr.hukommelse komme med andre navne som f.eks Marius Andersen-borgmestrene fra hhv Skive og Glostrup–Jeppe Kofoed -Carsten Hansen der måtte have Coridon til at ordne sagen med HK,jeg kan sikkert finde flere hvis jeg gad.

 21. Af pm M.

  -

  B.N.@ Man kan jo vælge at gå tilbage til Alberti svindlen, den største skandale i historien. Men.. Det er nok mest nærliggende at tage de sidste ti år, og her står V til en Oscar, de vinder det løb stort.

 22. Af lars sørensen

  -

  Bodil N.
  prøv at se Forbryderalbum.dk , og kan nævne Hans Engel bl.a. mangler .

  se på Bent Betjents estimeret gave til Mærsk , og i råber stadig nasse Tim , fattig Karina , dovne Robert o s v , mens banditter i habitter , det være sig politikker og fonde og erhvervs folk får kors-bånd-stjerne på .

  Mens midt/slæbe folket pissede I på og Helle(sækken) forsætte slagtningen af rugbrødsfolket , føj I skulle sgu skamme Jer

 23. Af Sven Aagaard Petersen

  -

  Det var dog en skrækkelig tanke med op til 27 glade amatører med sekretariat siddende i hvert sit kontor rundt om på vore rådhuse.
  At der er problemer med det kommunale selvstyre, kan vi hurtigt blive enige om, men dette er altså ikke løsningen.
  Men der kunne til en begyndelse gives mere tid og vederlag til de folkevalgte.

 24. Af søren sørensen

  -

  En borgmester i kommunen er bedst til at være sin egen “mester i en borg” ,De styrer efter egen og venners lommer når de borgerlige er inde i varmen der og stjæler skatteydernes penge som de giver til venner og bekendte ved byggeopgaver osv… Fjern alle politikerne der og lad alle kommuner være en ren service organisation dikteret fra staten med lige penge at gøre godt for, og hvor de bliver brugt-aldrig overlad lokal politikere dette!. Der vil altid være forskelle, fordi mennesker, områder er forskellige. Folk ville også være mere glade for kommunen når partifarven med retning mod egen tegnebog ikke styrer længere. Men ledes med anstændighed for alle under alle tider.

  Ud med politik fra kommunen tak! Derved sættes stop for alle disse sorte borgerlige enklaver vi har af kommuner der kun tænker på deres eget sorte afkom på bekostning af flertallet! Dette er fornuftig “politik”!.

  Kommunale forhold burde ikke være infiltreret af politikere. Udover bare at skabe splid i de ikke helt og aldeles sorte kommuner, skaber det også ulighed,magtmisbrug mv…Bedre en kommunaldirektør,ansatte og intet andet med en fyring før næste valg ved dårligt arbejde. Så slipper vi også for at vente 4 år for at komme af med de værste! Politiken ud af kommunerne, det bliver positivt!

 25. Af Erik Larsen

  -

  Ja, efter en bloggers navn – som jeg ikke mere gider nævne – men som alle ved hvad kalder sig – og står for – skulle vi jo ikke have FLERE kommuner – men een eneste og den skulle være “kommune-istisk”, for at bruge hans bizarre staveform!
  Vi andre synes at det er fint at kommuner havde selvstyre, men det kan man vist ikke kalde det når kommuner med orden i budgetterne skal betale til udkantsdanmark rundskørsler og sportshaller.
  Men god kommunistisk politik er det.

 26. Af Søren Revser

  -

  VKO rendte som bekendt tør for andre menneskers penge. Måske de alle er skabskommunister ;-)

 27. Af Martin Merstrand

  -

  Hmmmm ingen af jer ved præcis hvad Banke har gjort…. Men travlt med at dømme…. Det er i fantastiske til…..ingen tvivl der skal være styr på sagerne… Men når en venstre mand ved en fejl cc’er BT på en intern mail lugter det da af baggårds politik… Men lad os lige tage eksemplet…. Helle Thorning fik partiet til at betale hendes private revisor regning 165.000 kr…. Tror ikke Banke & Løkke var i nærheden med deres bilag…
  Men ligesom Banke og Løkke betalte hun tilbage…. Og så,er alt jo godt ikke? Nyrup ansatte venner og familie i flæng ? Bondam sminke for 125.000 ????? Tror i parti farven har betydning ? Get Real……

Kommentarer er lukket.