Corydon og Kammeradvokaten

Af Niels Krause-Kjær 26

På torsdag skal finansminister Bjarne Corydon i samråd for at forklare det fornuftige i statens ordning med Kammeradvokaten. Kammeradvokaten er et privat advokatfirma, som har monopol på at være statens advokat. Som tak får staten 33 procent i rabat. Men rabat af hvad?  Kammeradvokaten afleverer ingen timeregnskaber til kunden, så det er ikke muligt at kontrollere.  Hvad der skulle have været en besparelse for staten har de seneste år udviklet sig til noget, der ligner et ta’-selv-bord for det private advokatfirma. Firmaet har 350 medarbejdere og de omkring 25 seniorpartnere har hver en årsindtægt på seks millioner kroner. Havde det ikke været for rabatten, skulle indtægten med andre ord være knap 10 millioner kroner. Det er en voldsom overpris selv blandt københavnske topadvokater. Især hvis arbejdet ofte blot er middelmådigt.

Skandalen om Kammeradvokaten har de seneste uger været beskrevet i Dagbladet Politiken, men er i virkeligheden en gammel historie, der dukker op med jævne mellemrum. Men denne gang synes grådigheden at være gået for vidt. Og i en tid, hvor Danske Bank, Fattig-Carina, såkaldte udfaldstruede, studerende og andre må holde for, så bør en socialdemokratisk ledet regering ikke kunne leve med, at et privat firma – der i 75 år har haft eneret på at rådgive staten og føre retssager for ministerier og styrelser – tilsyneladende har smidt bremseklodserne. Omsætningen på 320 millioner kroner er således en fordobling på få år. Uden timeregnskaber. Uden timepriser.

Bjarne Corydon har tidligere i sagen afvist at forholde sig til et privat firmas regnskaber, men den går ikke på torsdag, hvor Venstre har kaldt ham i samråd. Finansministeren har sikkert også meget andet at tænke på i øjeblikket med en konkurrencepakke, en trængt regering, sure Enhedsliste-folk og frustrerede SF’ere. Men man kan ikke altid vælge sine slag og sin dagsorden. Heller ikke som finansminister. Corydon er kunden, der indtil nu bare har betalt, hvad der stod på fakturaen uden at spørge nærmere. Hvis han ikke kan forholde sig til Kammeradvokatens vanvittige fortjeneste, så er der ingen, der kan.

26 kommentarer RSS

 1. Af Søren F. Hansen

  -

  @nkk
  Du mener altså ikke kammeradvokatens partnere smutter lige med det samme pga det høje skattetryk her i landet?

  For nogen er det langt værre at blive konkurrenceudsat end at give massiv rabat. Spørgsmålet er om ikke kammeradvokaten ville foretrække at give 75 % i rabat, end at få en dygtig indkøber i haserne og miste alt salget til staten.

  Kunne også være interessant at se et DR program, der undersøger hvad de danske topjurister ville kunne få i løn sydpå? Bare lige for at få slået fast, at det ikke kun er modtagere af dagpenge, kontanthjælp og håndværkere der er overbetalt af fælleskassen.

 2. Af Daniel Prehn

  -

  Rigtigt nok. Meen, igen skal man passe på med at lægge hele “skandalen” oven på den nuværende finansminister for en aftale som har fundet sted i 75 år.

 3. Af Claus T.

  -

  @ Daniel Prehn

  Enig i, at Corydon selvfølgelig ikke er ansvarlig for det fuldstændigt uacceptable arrangement, Kammeradvokaten har stablet på benene.

  Men nu er han altså finansminister for tiden, så lidt har man vel lov til at skubbe?
  Det er jo finansministeren, der skal bestemme sig for at sende opgaven i offentligt ud. Og dét skal opgaven altså!

 4. Af Frank L

  -

  @ Daniel Prehn, 5. februar 2013 kl. 15:35′

  Det bliver da unægtelig morsomt at se Venstre endnu engang forsøge at skyde skylden på en suppedas, som de selv lod passere i et årti.

  Venstre må i sandhed ikke have megen tiltro til egne evner, eller himmelhøj til nuværende regerings, når de forventer at de kan bryde en tradition på under et par år, som de ikke selv magtede at knægte, men tværtimod lod udvikle sig over et årti.

 5. Af Anne Korsgaard

  -

  Det hører ingen steder hjemme, at Kammeradvokatens 26 seniorpartnere kan bevillige sig selv så enorme lønninger, at de næsten matcher danske topchefers. Uden den såkaldte rabat ville de ligge over. Åbenbart mener de, at de er så enestående dygtige, at de fortjener langt højere salærer end andre advokater eller andre på samme uddannelsesniveau – og heldigvis for dem synes regeringen heller ikke, at ordningen skal udbydes. Det er der ellers så meget andet, der skal, men det er åbenbart ubekvemt for Finansministeriet, og så pyt med, at skatteborgerne betaler.
  Senest kan man i Politiken læse, at Kammeradvokaten får tre til fire gange mere end den advokat, som skal varetage en families interesser i byretssager om fjernelse af børn.
  En ting er, at Kammeradvokaten, åbenbart beruset af storhedsvanvid, mener, at honoraret er ganske velfortjent.
  Men hvordan kan Bjarne Corydon mene, at den ordning er attraktiv for staten, for det gør han jo?

 6. Af Axel Eriksen

  -

  @ Frank L.!

  Dine begrænsede talfærdigheder undskylder dig tildels – men et årti er altså ikke lig med 75 år – men naturligvis ville det være på sin plads at nedsætte en kommission, der skal afdække det!!

 7. Af Peter la Cour

  -

  Takkevækkende indlæg, men NKK er bedre til at skrive end til at regne. Tallene er værre end beskrevet.
  Virksomhedens omkostninger til husleje, lønninger, forsikringer mmm. stiger jo ikke fordi man forhøjer fakturaerne til den gavmilde stat.
  Hvis den sidste tredjedel også blev faktureret, vill omsætningen stige med 160 mill. men da omkostningerne ikke stiger ville overskudet stige med det fulde beløb, altså 6.4 mill mere til hver af de 25 forgyldte advokater.
  Ialt 12.4 mill pr indehaver. Ganske pænt.

 8. Af Lars Mortensen

  -

  Det er dårlig stil af Lego at nedlægge danske arbejdspladser i billund de burde i stedet udvide i Danmark hvis de vil bevare deres gode ry og rygte som en Dansk virksomhed.
  Vi vil ihvert fald ikke ønske Lego til vores drenge fremover vi finder på noget andet. HA HA
  MVH
  Lars

 9. Af Aage Christensen

  -

  Krause
  Du kender på forhånd svaret fra Corydon. Han vil sige, at der er oparbejdet så megen ekspertise hos Kammeradvokaten, at det ikke vil være realist at flytte advokatforbindelsed.
  Husk, Corydon har ikke ryggrad til at lægge sig ud med de juridiske embedsmænd, der vil råde til at bibeholde fsforbindelsen. Corydon har kun ryggrad til at tage fra de svage og give til de stærke. Corydon er ikke socialdemokrat, han er kun medlem af socialdemokratiet. Han er lige så blå som Carsten Koch, der idag er blevet belønnet med en formandspost fordi han støtter, den økonomiske skole som Corydon lærte for fåår siden af træskoøkonomerne på Århus Universitet

 10. Af Per Andersen

  -

  Anne Korsgaard skriver, “Det hører ingen steder hjemme, at Kammeradvokatens 26 seniorpartnere kan bevillige sig selv så enorme lønninger, at de næsten matcher danske topchefers. Uden den såkaldte rabat ville de ligge over. Åbenbart mener de, at de er så enestående dygtige, at de fortjener langt højere salærer end andre advokater eller andre på samme uddannelsesniveau”.

  Jeg vil mene, lønniveauet ligger nogenlunde på niveau med, hvad seniorpartnere hiver hjem i andre store advokatkontorer, der sælger deres arbejdskraft på almindelige markedsvilkår. Ikke at jeg helt forstår, hvorfor de skal være så dyre, men tillid og ekspertise er åbenbart meget værd i denne sammenhæng. (Eller også er det, fordi de tunge drenge som regel sidder med store sager, hvor lønnen alligevel kun udgør en brøkdel af det, der er på spil).

  Men det er ikke et lønniveau, staten skal bidrage til. Og da slet ikke hvis det virkelig foregår uden timeregnskab mv.

 11. Af Ole Chemnitz Larsen

  -

  Kammeradvokaten og ulovlig embedsførelse

  Kammeradvokaten bruges også til at dække over ulovlig embedsførelse, der er til skade for borgerne.

  Allerede derfor synes Corydon synspunkt om at placere opgaven på et advokatkontor at være meget hensigtsmæssig, når sådanne aktiviteter skal skjules over for offentligheden.

 12. Af Søren F. Hansen

  -

  @Per Andersen
  Sæt en dygtig indkøber med juridisk ekspertise til at ligge de opgaver i udbud. Det helt uundgåelige resultat er at priserne fra Kammeradvokaten selv vil falde som en sten og at andre dygtige jurister, vil være langt billigere.

  Hverken Waterfront eller andre spinnere ville kunne retfærdiggøre så latterlige priser på så stor mængde opgaver, hvoraf langt de fleste må antages at kunne løses af andre dygtige, men mere ydmyge jurister.

  Enhver dygtig købmand maksimerer sine profitter og er kunden et naivt fjols med en uendelig stor pengekasse, så ved alle hvad der sker. Måske lige undtaget …..

 13. Af Frank L

  -

  @ Axel Eriksen, 5. februar 2013 kl. 18:51

  Fornemmer man at du ikke har frekventeret en højere læreanstalt, for der er en af de første ting man trods alt lærer, at det kan være klogt at afgrænse sine statements. Omvendt vil pøblen så gerne favne hele verden i sine. (Nej Niels 0 – jeg tænker ikke på Thor P)

  Jeg finder det bestemt betimeligt at sagen skal undersøges. Hvad der blot undrer mig, er hvorfor hulen ikke Venstre gjorde noget ved sagen, dengang de kunne andet end “Thomas Helmig” (Det mig der står herude og banker på)

 14. Af Frank L

  -

  Hvorfor hulen er der for øvrigt der spørger og facetterer dette som et eksempel på fejlslagen privatisering.

  Der burde da være basis for en insourcing her.

 15. Af Trine Nebel

  -

  Tak til Krause for at følge denne debat op, og også tak til Bo Maltesen for hans artikler i Politiken, der er absolut anbefalelsesværdige at læse, for at få et kig ind i, hvordan staten – vores fælles skattepenge – bruges til en ekstremt høj aflønning af ét advokatfirma.

 16. Af Store Stygge Ulv

  -

  Er Frank L. og søren sørensen den samme person??

  Deres sammenfaldende, ubehjælpsomme sprogbehandling kunne pege i den retning!

 17. Af Tom Hansen

  -

  Store stygge ulv!
  Tror du virkeligt en person kan være så dum!?
  Umiddelbart virker det som et job for flere!

 18. Af Ole Chemnitz Larsen

  -

  Få noget på hinanden

  Dette kan ikke undgåes.

  Hvilket fakta også viser.

  Allerede derfor er der ikke tale om uafhængige parter.

  Men det er jo bare skatteborgerne, der betaler gildet

 19. Af Store Stygge Ulv

  -

  @ Tom Hansen!

  Det burde godt nok være en umulighed, at én person kan være så stupid helt alene – men der findes jo de mest fantastiske afarter af menneskeheden!

  Derfor foretrækker jeg foreløbig ikke at tilslutte mig den – men forblive

 20. Af Ole Chemnitz Larsen

  -

  Dække over ulovlig embedsførelse

  Kammeradvokaten bruges til at dække over ulovlig embedsførelse i toppen – til skade for de forurettede borgere.

  Dette viser fakte desværre også

 21. Af steen Thorup

  -

  Det er fuldstændig åbenlyst for enhver, at der ikke gives nogen rabat. Insdtægterne hos Kammeradvokaten ligger fuldt på højde med indtægterne i andre store advokatfirmaer, og partnerne tjener mindst det samme.

  Der er naturligvis heller ingen der tror på, at Kammeradvokaten besidder særlige juridiske kvalifikationer, som ikke kan findes på andre kontorer, som kan foreklare den høje pris.

  Altså, ingen rabat. Nul komma nul rabat.

  Jeg tænker, at der må være grundlag for et tilbagebetalingskrav mod kammeradvokaten, der helt åbenlyst ikke har givet den rabat, som er den del af aftalen.

  Alternativet er, at kammeradvokatens priser er ca. 30% højere end alle andres, og så er det jo så rigelig grund til at løbe skrigende bort.

  Det er kun det offentlige der år efter år, kan lade sig tørre så grundigt.

 22. Af Lars Petersen

  -

  ATT: Niels Krause-Kjær (1-3)

  ROS FOR FOKUS, MEN HVOR BLIVER AL RESTEN DOG AF ?.

  Lækkert at se hvordan en Dansk journalist endnu ikke
  helt har mistet evnen til at kritisere egen bistands
  -fødehånd, i form af centralstyringens ulækre frås.

  Ovennævnte ros afløses dog hurtigt af kritik herfra,
  da KONFRONTATION + ANSVAR = AFSKEDIGELSE, aldrig ses
  “reelt” udfordret af Danske journalister; hvormed
  centralstyringens aktører, blot køre uberørt videre.

  Uanset om vi taler offentlige fejlindkøb/projekter,
  at man forære olie til Norge, Mærsk, ell. Grønland,
  off. overload mv., så står den på enten “konsekvent”
  ignore, ell. små-tekster hist og her, og væk er man;
  evigt afløst af altid seneste halløj-på-borgen-leg..

  At Dansk presse, ofte end ikke besidder evnen til at
  dekryptere halløj-på-borgen-legen, er så grinagtigt
  ringe at man må skrige.. (kommer jeg til senere tak)

  How ever.. I del-2, smider jeg en forsvindende lille
  del punkter op omkring centralstyringens overload af
  frås, umorale, og amatørisme, uden pressen DK er på.

 23. Af Lars Petersen

  -

  ATT: Niels Krause-Kjær (2-3)

  HER LIDT AF PRESSENS MANGLENDE KONFRONTATIONER:

  – Hvorfor 179 fuldtids Politikere, nu da 79 kan ???
  – Hvorfor 98X kommuner, PLUS kæmpe regioner oven i ?
  – Hvorfor har central adm. et generelt overforbrug ?
  – Hvorfor ties om at central adm. skal gå foran ?
  – Hvorfor ties om de utallige off. inst. overlap ?
  – Hvorfor ties om offentlig misbrug af Man Power ?
  – Hvorfor disse lønninger/pensioner i central adm. ?
  – Hvorfor rejse korruption i Stat/Regioner/Kommuner?
  – Hvorfor 0 evaluering af rejsernes REELLE gevinst ?
  – Hvorfor Nul fokus på off. indkøbs-overpriser ?
  – Hvorfor ISO9000 std. til off. køb = koster mere ?
  – Hvorfor svinsk ringe amatør-indkøbere i Staten ?
  – Hvorfor så mange off. opsplittede serviceaftaler ?
  – Hvorfor Nul evaluering af skattebetalte udd i DK ?
  – Hvorfor nul evaluering af UNI ansattes realværdi ?

  – Hvorfor bistand til pressens ansatte, nu da disse
  STOR-udnytter bistands-tyveriet, for at tildele sig
  selv, ca. 50 kg. i månedsløn, (ell. mere), sygelige
  overarbejds betalinger i form af fri, 7 ugers ferie,
  fuld løn under et års barsel. (alt bistandsbetalt) ?

  ØJEBLIK,.. ER FOR PSYKISK BELASTENDE DET HER..

 24. Af Lars Petersen

  -

  ATT: Niels Krause-Kjær (3-3)

  HAR FÅET LUFT NU… OKAY.. VI KØRE..

  – Hvorfor kan familieTinget forhandle sin egen løn ?
  – Hvorfor demoraliserende ferielængder i F.tinget ?
  – Hvorfor fri hver eneste mandag i folketinget ?
  – Hvorfor er der møde fri uge i folketinget ?
  – Hvorfor NUL evaluering af folketings rejseriet ?
  – Hvorfor ties om ULTRA pjækkeriet i familietinget ?
  – Hvorfor 1 års FULD barsels-betaling i F.tinget ?
  – Hvorfor denne lede perverterede ministerpension ?
  – Hvorfor dette møg-svinske minister-eftervederlag ?
  – Hvorfor disse selvtildelte midler til partierne ?
  – Hvorfor 300.000 pr statsrevisor for 20/30T pr år ?
  – Hvorfor er statsrevisorerne Politikerne selv ?????
  – Hvorfor 2X Statsrevisorer; Staten har allerede ?
  – Hvorfor ægtefællen ind som statsrevisor ?
  – Hvorfor denne vilde Man Power support i F.tinget ?
  – Hvorfor 1.7 mio. i årsgage til F.tings formanden ?
  – Hvorfor 3.6 mia + 130 mio i dybeste krise til DR ?
  – Hvorfor kontoransatte i kulturminist; kun for DR ?
  – Hvorfor NUL fokus på de mange Tings faml. medl. ?

  – Hvorfor eftervederlag til de off ansatte i Tinget
  som uden prob. netop kan genoptage deres tidl. job ?

  MIT EGET SVAR: (alt under et)
  Fordi pressestanden DK er sat på ulidelig bistand af
  folketings vennerne, og allernærmeste familie medl.,
  hvorpå pressestanden DK, ikke har bestilt andet end
  at forsvare misbruget af skatte-omfordelingen, for
  eget genvalg (i takt med borgerne blev opkøbt) evigt
  solgt under det forherligede UNI begreb: “VELFÆRD”,
  uanset hvilken skatteprocent DK passerede.. I guder.

  KONKLUSION: Det altså DEALEN imellem folketingets
  venner og familie medlemmers opkøb af pressestanden,
  hvori svar, og ansvar består, herunder den i øvrigt
  kun lille “HVORFOR-liste” som jeg har oprullet her..

  Men jo Niller.. Ros skal du ha´, men for satan en
  i helvede hvor er der dog bare – L A N G T – igen.

 25. Af georg christensen

  -

  Nu, hvis “det” er sandheden, bør især (venstre og enhedslisten) råbe “vagt i gevær”, her er gået noget grueligt galt. Vores “pollitikere”, (dem vi stemte på) er kun en flok “korrupte” værdiløsheder, som i deres egen “selvforherligelse”, kun forsøger at “proffilere” sig selv.

  NB: For mit vedkommende, gør det “ondt”, endelig, at skulle se “sandheden” i øjnene. Det samme vil nok også “nordkoreanerne” sige, når “de” en dag, får den samme “problemstilling”.

 26. Af georg christensen

  -

  Det gør altid ondt, når “sandhederne”sendes frem i “lyset”. En “fornemmelse”, som især “journalisterne”, burde nyde, det er “jo” deres opgave, at kontrollere og berette om “magtbegærdet´s”,alt for ofte “værdiløsheder”.

Kommentarer er lukket.