En blogger takker af

Af Niels Krause-Kjær 122

Et samfund er ligesom et ægteskab eller et venskab – man skal være god til at skændes, hvis det skal holde. Det betyder ikke nødvendigvis, at man skal være enig. Men det betyder, at man som minimum skal være enig om, hvad man er uenig i.  Det er den eneste måde, vi kan komme videre på som samfund, uanset om det handler om efterløn, skattetryk, kontanthjælpsreform, ytringsfrihed eller kampfly. Politik er at identificere fælles problemer og finde fælles løsninger. Og det kan man ikke,  hvis man ikke er god til at diskutere og skændes med hinanden.

Vi er som samfund pisket til at genopfinde Det Gode Skænderi. For at være god til at skændes kræver det, at man respekterer hinanden, giver hinanden opmærksomhed, lytter og holder sig til emnet. Det har nogle gange været en problem i blogosfæren. Også på denne blog, hvor jeg efter fem et halvt år, 361 indlæg og næsten 36.800 kommentarer nu takker af. Dette indlæg bliver det sidste. En ny arbejdssituation som vært på det nye DR2 gør det ikke muligt at fortsætte med skriverier her på siden.

Nogle gange har det været som at placere sig bag en gyllespreder, når man har skrevet en blog. Andre gange har en halv indskudt sætning sendt hele indlægget i grøften. Det er hændt, at en blog har fået sit eget liv, at debatten er fortsat i andre medier eller helt forstummet. En enkelt gang har en stavefejl givet anledning til fortjent satire. Ofte har nogle af de mest ivrige debattører gemt sig bag navne og adresser, som vist ikke kunne holde til en tur i folkeregisteret. Andre har diskret skrevet personligt for at give udtryk for ros og ris. Det har de fleste haft deres grunde til.

Alligevel har det for det meste været en fornøjelse. At blogge er en kontaktsport og ikke for bløde sjæle. Her er der hårde og hurtige tacklinger. Både de reglementerede og dem, der kræver rødt kort. Enkelte er blevet udelukket fra det gode selskab. Flere skulle måske have været det. Enkelte har oprettet hadehjemmesider, flere har blot angrebet med anklager om at være schlüterdreng, rød lejesvend, kulturradikal, sort, grøn, i lommen på og hundrede andre ting.

Vi er ved at være forbi den første fascination ved bloggen om, at alle kan komme til orde med det samme. Næste fase bliver at finde en form, så det ikke blot bliver som at råbe ned i en spand. Nu fjernes denne spand. Det Gode Skænderi må dyrkes, læres og forfines andre steder. Til alle som har være med på hele eller dele af rejsen:

Tak for kampen.

 

122 kommentarer RSS

 1. Af C J

  -

  Dit selvmål ang. ytringsfrihed og lars hedegård chokerede mig.
  har ellers altid respekteret din journalstik, men overstående tror jeg chokerede mange.

  nu, når du så kommer på dr, ka du så ikke slå et slag for ikke svensk ligende multikulti propoganda?

  ku vi ikke bare be om ordentlig journalistik, sådan som det står i lærerbøerne.
  journalister skal rapportere info hjem/ud, ikke sortere.
  journalisten skal ikke mene for os.
  han/hun skal give os ucencureret info så vi selv på et oplyst grundlag kan danne vores egen mening.

  jeg ved godt at så siger du væsentlighed.

  men er det ikke væsentligt at få af vide at knivstikeriet i pragh var begået af dansk-tyrkere?
  er det ikke væsentligt at få af vide at det voldsomme røveri i nordtelje(sverige) begået med krigsvåben(ak47) var begået af asylansøgere?

  er overstående ikke væsentlige informationer at kende, nu når det nu er en del af den offentlige debat?

 2. Af Poul g Exner

  -

  Stor, stor respekt for dine nuancerede og samlet læst balancerede blogs. Du har formået at analysere uden at forfalde til entydig holdningstyranni.

  Du har i den grad stået for kvalitet i den offentlige debat. Med dine blogs er tingene blevet diskuteret, ikke styret. Det har intentionen i hvert fald tydeligt været.

  Du vil i den grad blive savnet.

 3. Af Poul g Exner

  -

  Hans farvel til Berlingske er endnu en sten om avisens hals, siden den lavede en kvælende JP ( Jyllands Posten er borgerlige, men det er ikke væsentligt, det er fint og godt – men JP er i artikler og blogs udøvende selvtægtsborgerlige. Et talerør for nogle af de mest rabiate og kultur fjendske stemmer i landet, og modstandere af regeringen (indtil i går?) i sådan en grad at kritiske artikler har grænset op til meningsdannende manipulation) på sig selv

 4. Af Annette Thurah

  -

  Det har været en sand fornøjelse!

 5. Af Jens Hansen

  -

  Ja. Niels Krause-Kjær.
  Med henvisning til mit tidligere indlæg.

  Den yderste højrefløj har nu været på banen.
  Med deres sædvanlige perfide indlæg.
  Intet nyt i det.

  Men det viser endnu engang, at din blog har været af en kvalitet som vi hellers aldrig ser i de borgerlige aviser. Politiken inclusiv.

  Dine blogs har været kritiske mod magthaverne på begge fløje.
  De har været nuancerede og præget af hæderlig journalistik.

  Tak for det.

 6. Af Helge Olsen

  -

  Jeg vil savne dine blogs blandt de forsonende elementer i B.dk’s og Berlingskes debatsider.

  Du har ret i, at mange ikke har evnen til at diskutere sagligt og ordentligt, med inddragelse af modpartens argumenter. Men hvor mange er der reelt tale om? Hvilken uddannelse har de? Hvor hører de hjemme socialt og politisk?

  Det kunne være et emne for en afhandling eller to. Vi har vel alle i familien eller bekendskabskredsen typer à la onkel Adolf eller tante Magda, som hurigt bliver skinger og aggressiv, hvis man tillader sig at være uenig i deres uforgribelige meninger om dette og hint.

  Held og lykke videre frem. Vi ses på DR2!

 7. Af Morten Kjeldgaard

  -

  Kære Niels Krause-Kjær,

  Din blog har altid været interessant, og selvom jeg ofte ikke er enig med dig, har du altid været fordomsfri og fair i dine kommentarer. Det har været dejligt at se, at der trods alt findes selvstændig tankevirksomhed i blå blok. God vind i dit nye job på DR2-morgen.

 8. Af T Hansen

  -

  TAK – så slipper vi for det venstreorienterede VRØVL du har lukket ud på en borgerlig side.

 9. Af Tano Jakobsen

  -

  Jeg vil komme til at savne de skarpe vurderinger og kritiske vinkler.

 10. Af Eva Madsen

  -

  Lidt fornyelse er altid godt, Hr. Krause – Kjær, forøvrigt syntes folk vist generelt at du er en rar fyr -ligesom ham Krause i Harry og kammertjeneren.

  Gatulerer med dit job i DR2 – nu da du skal til at bladre i aviser , for åben skærm hver dag, HVORDAN havde du tænkt dig at bladre i DEN KORTE AVIS ????
  håber IKKE de radikale og de røde lejesvende forbyder dig at kommentere denne udmærkede nyhedskilde. !!!!

  Og glemt endelig IKKE indvandrer debatten og den uhæmmede indvandring af muslimske analfabeter / forbrydere / velfærdspirater !!!!

  Og påvirkningens af de radikale/ regeringens og EU`s afnationaliserig og islamisering af vores samfund.

  Og glem IKKE at store dele af befolkningen ønsker Danmark ud af EU og ind i EFTA, samt udmeldelse af de konventioner ,der hindrer os i at bestemme ,hvem vi vil have til at bo i vort land og hvem vi vil udvise.

 11. Af Martin Olesen

  -

  Tak for indsatsen, Krause. Har uge efter uge læste dine skarpsindigheder med stor fornøjelse. Jeg har selvøflgelig været uenig med dig nu og da. Og påtalt din umaskerede antipati for De Radikale og Enhedslisten og gamle faible for De Konservative. Netop dette har dog gjort din blog meget læseværdig. Man har fulgt dine anmeldelser af det politiske liv på samme måde, som man fulgte Ole Michelsen i Bogart i gamle dage – subjektivt og analytisk og skarpt! Held og lykke i den luftbårne æter!

 12. Af Niels Krause-Kjær

  -

  Kære med- og mod-blog-kommentatorer: Det er næsten som at læse sin egen nekrolog. Med enkelte undtagelser ( :-) ) bliver man sgu lidt rørt…

 13. Af Jørn Stjerneklar

  -

  Kære Niels
  Mange tak for dine mange, mange ord, tanker og ind i mellem provokerende indlæg i debatten.
  Håber du får plads på DR2 til at føre dig frem.
  Held og lykke
  KH

 14. Af Christian Galberg

  -

  Krause er en klog mand. Derfor ved han godt, at det at skrive blogs er at skrive direkte ud i den blå luft (Newspeak: Cyberspace) og det rene tidsspilde. Blogs er noget bras. Ingen kan finde dem, og der er kun sjældent nogen feedback (Newspeak: Svar) at hente. Problemet er, hvordan man så kan skabe nogen form for seriøs debat? Facebook og Twitter duer ikke. Dem kan man heller ikke finde, og der er der kun sjældent nogen feedback (Newspeak: Svar)at hente. What a world!

 15. Af Ole Frank

  -

  Øv – men go’ vind.

 16. Af Poul Borup-Andersen

  -

  Når du kommer ind til DR så få venligst STOPPET den sønderrivende rabalder, (jingle) DR sender i højttalerne , når de ikke kan finde på at sige noget. Tak

 17. Af poul Borup-Andersen

  -

  @Chr. Galberg
  At kommentere på blogs er som at stå og RÅBE af fjernsynet.
  Flertallet, som skulle råbes op, følger ikke med i medierne.. Og som Ole skrev: Øv!

 18. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Krause-Kjær – jeg tror faktisk, at du vil kunne befinde dig (endnu) bedre som journalist/kommentator el hvad din titel nu end er – altså komme mere til din ret.

 19. Af Patrick Hrdlicka

  -

  Kaere Krause –

  Som borgerlig udlandsdansker har det vaeret en fornoejelse at laese dine blogindlaeg og dermed vedligeholde en finger paa pulsen. Jeg har vaerdsat dit klarsyn og evne til at foere en sober debat.

  Good job !
  Patrick

 20. Af Jesper Nielsen

  -

  En trist nyhed. Endnu en grund mindre til at klikke ind på Berlingskes hjemmeside – hvor der, som i lighed med den trykte avis, står mindre og mindre som er skrevet dårligere og dårligere.

 21. Af Sven Reinhold

  -

  Tak til en debatør som har udvist en bred helhedsforståelse.

 22. Af Niels Poulsen

  -

  Det er med stor sorg, at jeg erfarer, at dette enestående menneske trækker sig fra sit hverv.

  Han har virkelig været som et lys for os uoplyste i mørket.

  Han talte for det gode og imod det onde.

  Han talte til kongen i den enkelte, og ikke til stodderen.

  Det er en intellektuel kapacitet, vi i dag siger farvel til. Ingen tvivl om det. Med et stort dybsindigt forfatterskab bag sig. Et menneske, som betyder usigelig meget, ikke kun for hans følgere i Danmark, men for millioner af mennesker verden over!

  Jeg er grådkvalt – tårerne drypper ned i mit tastatur – jeg savner ord i denne mørke stund …

  Tak … tak, selvom det er et fattigt ord … tak, pave Benedikt XVI, for al den glæde, du bragte os i din regeringstid!

 23. Af Hans V. Madsen

  -

  Lyset finder langsomt vej til DR. Det er altså stort. Men ærgerligt at det svinder lidt hos tanten, sådan generelt. Held og lykke Krause.

 24. Af Lisa Ahlqvist

  -

  Må ærligt indrømme, at savne dig kommer jeg ikke til med din skolelærer-censur, som var vi tilbage I DDR og lektor Blommes helt egen verden. Ofte har du hjulpet mandschauvinisterne. Det er som om du og 2-3 andre ikke kender Grundlovens ytringsfrihedsparagraf. Men, hvis du tager Søren Pind, som er langt værre end dig, med, så skal jeg genvurdere sagen.

 25. Af Flemming Johansen

  -

  Tak for mange gode indlæg – især når jeg ikke var enig med dig.

  Glæder mig til at følge dig på DR2.

  Flemming Johansen

 26. Af Torkill Jensen

  -

  Du bil blive savent.

 27. Af Michael Bo

  -

  Tak for altid stimulerende læsestof, som blev et af mine faste og yndede stoppesteder på turen rundt på debatnettet. Det har været stort at se dit særlige take på aktuelle, sprængfarlige emner, og jeg glæder mig til at følge dig på andre platforme.

  Dine faste kommentatorer – flere af hvilke er repræsenteret i nedenstående, ingen nævnt, ingen glemt, de står ret tydeligt frem – ser jeg til gengæld frem til at slippe for.

 28. Af Kenneth Sørensen

  -

  Krause var nødt til at finde en fast indtægt, fordi grundskylden på Frederiksberg stiger med 60.000,- kr/år* [Det skal så åbenbart være licensbetalernes penge, men bevares han kan da være lige så god som ethvert andet båthorn].

  Jeg kan ikke huske eet eneste ord eller een eneste mening fra hans blogs. Og sådan bliver det også for dem der gider at se hans “morgen-TV” på DR2 hver dag fra kl. 6.30 – 11.00. Velbekomme!

  Sammen med Anja Bo — som har mistet sin hidtidige stilling, men har gode forbindelse til den hidtidige ledelse med Aron Notkin i spidsen — men ikke har nogle særlige erfaringer i maraton-TV, ligesom Krause har absolut ZERO erfaringer i TV-formidling.

  Det eneste som ligge fast er at de vil gennempløje dagens aviser og så udlægge teksten for os. Dette koncept er ALDRIG set før noget sted i verden!!

  Nej, der er lagt op til tomgangs-tv, alene med det formål at kapre nogle morgen-seere fra TV2. Det er en gang bras og tidsspilde.

  ———————-

  *)Når stigningen er helt indfaset om 7 år.
  politiken.dk/tjek/penge/dinepenge/ECE1860365/skattelettelse-bliver-spist-af-hoejere-boligskat/

 29. Af Erik Skifter

  -

  Kære Niels Krause-Kjær !

  Rigtig mange tak for dine mange gode indlæg her på Berlingske blog.
  Jeg har læst de fleste af dine indlæg – og kommenteret nogle stykker. Du har et klarsyn og en god evne til at analysere problematikkerne i politik – og så har du samtidig altid taget nogle gode og kontroversielle emner op, som altid har skabt mange og gode diskussioner, men desværre også indlæg hvor man har gået efter din person ( dem er der desværre alt for mange af her på bloggen, når man er uenig i et emne).

  Jeg vil komme til at savne dig som blogger, men vil så i stedet glæde mig til at genopleve dig som vært på DR2.
  DR2 er danmarks absolut bedste og mest seriøse nyhedskanal. Dog savner jeg stadig Adam Holm som nyhedsvært på Deadline.

  Nå – men god vind frem over i dit nye job.

  M.v.h.

  Erik Skifter

 30. Af Marianne Dagmar Nicopia

  -

  Jeg håber ikke at jeg skal opleve, at du for åben skærm sidder og smider et glas vand i hovedet på de gæster du har i studiet, som du gjorde i Krause på tværs i oktober 2012. Du kan ikke sammenligne en politisk handling med det du gjorde. Det var symbolikken der blev udført, i den politiske handling Anders Fogh havde gjort, ved at gå i krig i Irak. Din handling opfattede jeg som om du havde noget imod ham du havde i studiet. Hvilken ret havde du til at smide vand i hovedet på ham.

 31. Af Thomas Biering

  -

  Kaere Niels Krause Kjaer,

  Selvom jeg ikke aktivt har bidraget til debatten paa din blog, og ikke altid har delt dine synspunkter, har det vaeret en fornoejelse at laese dine, ofte skarpe, indlaeg de sidste 5 aar. Tak for bidraget.

  Mvh.

  Thomas Biering

 32. Af Bent Hansen

  -

  At Asger Manø ikke forstår ret meget og ikke er et geni, men nærmest en åndelig dværg fra det røde overdrev, har han demonstreret i mange af sine indlæg. At han også er en forvrøvlet og fabulerende kværulant er dog en anelse nyt for mig. Men at mistænkeliggøre andre og beskylde andre for noget man selv bedriver i stor stil, er da meget kværulantisk. Så er vi virkelig ovre i den småtskårne afdeling.

  Hvad er det man siger: den der uddeler mange æselspark, er måske selv et æsel.

 33. Af lars Thim Sørensen

  -

  Tak ! for tolerancen Niels

  Go vind fremover også , forsæt dit arbejde for et ok Danmark. og uanset rød el blå grå el små , du er sgu din egen .

 34. Af Kenneth Sørensen

  -

  Her er bloggens indledende sætning (som sætter standarden for resten):

  Et samfund er ligesom et ægteskab eller et venskab – man skal være god til at skændes, hvis det skal holde

  Nu er det i sagens natur helt andre, intime forhold som gælder i et ægteskab, og i f.eks. 1880 eller 1901 var de heller ikke gode til at skændes, alligevel er det holdt.

 35. Af kjeld celinder

  -

  kære krause.
  alene mængden af epistler siger rigeligt om din
  popularitet. de negative opstød,glemmer vi.tak for
  en altid god og reel blog.
  med venlig hilsen kjeld celinder
  ps.hold skruen i vandet

 36. Af Jan Nielsen

  -

  @ NKK

  Vand løber sgu op ad :) Knæk og bræk på landets indtil dato bedste nyheds-/fakta-kanal. Håber såvel kanalen som du bibeholder det høje niveau.

 37. Af Rasmus Vestergaard

  -

  Forandring fryder. :)

  Jeg har ikke fulgt med på bloggen, men jeg synes, at dit ”farvel” fortæller noget væsentligt om, hvordan den danske debat har det i øjeblikket. Heldigvis er der flest, der anslår en venlig eller i det mindste forsonlig tone.

  Men som denne blogtråd også vidner om, er der foregået en ikke ringe radikalisering af nogle af de mest skrivende bloggere. De vælter sig i sladder, angreb og profetier om kaos, ragnarok, dommedag og sammenbrud og har ikke opdaget, at de er ved at have brændt broerne bag sig og opnår det modsatte af det tilsigtede.

  Pudsigt nok. Da Dovne Robert kom på alle skærme, steg hysteriet mærkbart i blogland, og nu hvor der er krav om at få ham i gang med en kost eller spand, er man begyndt at massakrere alt, hvad der rører sig i den retning.

 38. Af Carsten nielsen

  -

  Bloggeriet’ bliver tilsyneladende hurtigt som demokratiet, det er istand til at draebe sig selv naar, alle skal og vil hoeres….

  God vind’, du er ganske god fyr!

  Mvh

 39. Af Peter Thurah

  -

  Tja… Nok en radikal som skal aflønnes via tvangsudskrevne licens penge.
  Giv mig for Guds skyld mit frie valg til at fravælge det radikale Venstres kamporgan kendt som Danmarks radio.

  Ærlig talt Rasmus Jarlov, manden er jo ikke død, hvorfor skulle vi så holde os tilbage med kritik?
  Han sidder jo i DR imorgen og er det radikale Venstres mand – ligesom alle de andre.
  Fy føj

 40. Af Tina Fr.

  -

  Kære Krause

  Tak fordi du skrev fordi du ville bidrage. Det er ikke min opfattelse du skrev for at blive kendt. Det at du har valgt DR fortæller en masse om dig som person og specielt når det er DR2. Det mest spændende her i livet er hvis man kan bidrage til andre mennesker. Det kan man tage med sig som et smil på læben, når man ved at man har bidraget til andre mennesker eller det samfund, som man nu er en del af.

  Jeg håber du vil gøre DR2 endnu bedre. Knus

 41. Af Peter Christensen

  -

  Er det kun mig, eller forekommer alle de rosende kommentarer — som vi ALDRIG har hørt ytre sig før på nogen blog — orkestrerede?

  Majoriteten muligvis stammende fra kun 1 ivrig klakør [Som af en eller anden grund har valgt at lege spindoktor her] ?

 42. Af Jakob Hjorth Hansen

  -

  Peter Christensen

  Det kunne jo også bare være at der findes en stor læserskare der høre til kategorien “Lurkers” som har nydt NKK’s indlæg uden at føle behov for at deltage i “debatten”

  Manden stopper som blogger, og mange anser ham for at være yderst kompetent, og selv hvis de ikke gjorde, så er der der noget der hedder almen høflighed i sådanne situationer.

 43. Af Peter Christensen

  -

  Du er lidt for hurtigt ude, “Jacob”
  Ja, ja det er godt med dig “Jacob Hjorth”. For det er dig som har skrevet størstedelen af de rosende kommentarer. Du kender almen (flok)-psykologi, og ved hvordan nogle (få) af NKK’s tilhængere så vil slutte op.

  Men som sagt: Det er dig som har skrevet de fleste. Hvorfor har vi ellers ALDRIG NOGENSINDE hørt om dig før?

 44. Af Jakob Hansen

  -

  Heh, fordi jeg selv lurker for det meste.

  Jeg har deltaget i debatter jeg syntes der var mening i, og almindelig mudderkastning har jeg generelt prøvet at undgå. Kig på Jacob Mchangamas blogs omkring roskildefestivallen og grundlovens § 73. Deltog der.

  Hvad du tror er i bund og grund ligegyldigt. Du er en trold og jeg har lige begået den fejl at fodre dig

 45. Af Peter Christensen

  -

  Din historie hænger jo ikke sammen, fordi hvis du aldrig har kommenteret før, hvorfor skulle du så gøre det nu – bare fordi denne karriere-journalist nu går over til TV?

  Hvis din historie var sand, tror jeg den ville interessere de journalister, som udgør majoriteten af Berlingskes bloggere.[En stor fejl, fordi enhver ved at journalister er ikke de rette til at skrive blogs. En journalist kan beskrive,- det er hans job.] fordi de drager jo ud fra den respons de får den konklusion at “der er noget galt med samfundet”.

  Men selvfølgelig er denne konklusion i sig selv et vidnesbyrd om deres ringe habitus, og derfor noget vi i vort stille sind altid har godtet os over.

 46. Af Jakob Hjorth Hansen

  -

  Fordi jeg LÆSER blogs. De interessere mig. De er ikke bare en arena til politiseret skyttegravskrig for mig. Jeg mener oprigtigt at det er en skam at NKK stopper, fordi jeg NYDER at læse hans blogs. De er velskrevne og for det meste velargumenterede.

  Men slut herfra. Uanset fremtidige forsøg på provokationer. Med mindre du kan bringe noget konstruktiv debat på banen.
  Jeg anser det for unødvendigt at skulle bevise min egen eksistens for en ansigtsløs mudderkaster på et debatforum. Du er ikke en del af min omgangskreds, du er ikke en del af min vennekreds. Uden for dette forum er du ikke en del af min verden, og derfor komplet irrelevant.

 47. Af Jørgen F.

  -

  DR2 Teamet styrkes yderligere med Guldbrandsen….

  Licens er noget vi giver til hinanden – som lønudbetaling blandt os kulturradikale.

 48. Af Nanna Gersov

  -

  Kære Niels Krause-Kjær

  Jeg glæder mig til at se jeres nye program på DR2!
  Tak for mange gode blogindlæg og dit bidrag til øget viden om hvad der foregår i beslutningsprocesserne i det politiske spil på Christiansborg og i de politiske partier.

  Også tak for at du tåler andres mening – også når takt og tone ikke overholdes. Det er vilkårene, hvis også mindre dannede mennesker skal have plads i vort demokrati og have del i ytringsfriheden.

  Også tak til Berlingske, som er en borgerlig avis, som trods dette er blandt de bedste medier i Danmark til at lade høj såvel som lav komme til orde.

  Blogs, hvor man kan komme direkte ind og give sin mening tilkende, er ved at være en sjældenhed hos de andre netaviser.

  Men Berlingske Media, med BT og Berlingske og med Lisbeth Knudsen som leder, holder fanen højt. Tak for det!

  Mvh.
  Nanna Gersov
  TidOgTendens.dk

 49. Af Jesper Høegh

  -

  Røde lejesvende – endnu flere

  —————-

  et job med statsgaranti – vi er udnytningsobjekterne
  – tvangsfinacieret –

  Hvem har tid til MORGEN TV – ? Mennesker uden job –
  der skal indoktrineres i endnu mere regerings politik.

  Men hvad du har jo sået godt – ved dine 19 BESØG i Aftenshowet – DR har selv stået for optællingen.

 50. Af Niels Juul Hansen

  -

  Kære Niels Krause-Kjær,

  Så på en ‘reklamespot’ for det nye program, at din medvært bliver Anja Bo.

  Heldige kartoffel!

Kommentarer er lukket.